Fettbomben

Av Lars Åke Krantz

Det finns två matkulturer i vår familj. Menyn växlar så att säga. Ena dan Mor Myrans hälsokost och andra dan farsans fettbomber. Det hela har eskalerat på senare tid. Myran räknar gula prickar nu mera. En macka är sex gula prickar. Ett wienerbröd drösar av röda prickar och en pizza vrålar ut fler gula prickar än man kan räkna på en motionsrunda. Hon har gått med i Viktväktarna. Viktväktarnas sällskap är hemskt bra om man skall gå ner i vikt och bara hemskt om man fäster vikt vid något annat än vikt. 
En grillad korv med räksallad är inte längre fyra minuters fullständig njutning. Det är en vämjelig arme av röda och gula prickar som fullständigt ödelägger din kontur. Du går från Arne Tammer till Loket Olsson på en lunchrast.

Medan Myran påverkas allt mindre av gravitationen har jag blivit allt mera markbunden. Hon minskar sin massa medan jag styrs av mandelmassa. Vår veckomatsedel har blivit en berg och dalbana i fett. Ungarnas tarmsystem rundsmörjs av kroppkakor i smör, redda makaroner och korv samt våfflor med lönnsirap när mamma jobbar. Hemkommen avfettar hon våra inälvor med kokt fisk, skinnlösa fjäderfän och specialimporterade jordväxter vars exotiska namn för tankarna till kamelkaravaner och uråldriga män med skejtarbyxor.

Och vi äter för det bjuds inget mera idag. Den dagliga ransonen av gula prickar är slut. Man får inte ens ta en klick smör, inrullad i Herrgårdsost till nyheterna eller en Kexchoklad och en Cola innan täcket kommer. Ett grönt äpple kan man få.

-Man skall lyssna på kroppen, säger Myran.

Men jag hör inget för magen kurrar och hela framsidan av bålen har blivit en ekande resonanslåda.

I början försökte jag hålla jämna steg men nu har jag givit upp. Jag lyssnar på kroppen skulle man kunna säga. Den vill ha kakor och mjölk. Jag lyssnar också på kroppens framevolutionerade varningssystem? Ni vet det där med att man uppfattar bjärta färger som hotfulla. Vi ryggar tillbaka inför giftiga djur som lyser i bladverket. Säg mig vad är färggrannast i snabbköpet? Vad fullkomligt strålar emot oss i rött grönt och orange?

-Frukt och grönsaker.

-Knallgröna äpplen!!

Varningssignaler mina vänner. Dem bryr jag mig om. Adam gjorde inte det och se hur det gick. Han fick stå med ändan bar.
Jag äter istället sånt som är matt till färgen, gärna brunt. Några exempel kan vara Dajm, olika former av nougat, samt brunsås.

En maträtt som utsetts till familjens favorit med rösterna 4-1 är Fettbomben. Bryn tre skivor vitt bröd i smör i stekpannan. Stekt fyra till fem korvskivor. Skiva ost över korven så att den smälter och stek samtidigt ett ägg. Grunda med två brödskivor på tallriken och trava sedan allt i en hög tills det ser ut som en liten garagedomkraft. Spruta flödigt med dressing, punktera ägget och garnera med ketchup. Ät till Elvismusik. Det tar en stund att tugga i sig. Efteråt blir man jättetrött. Lyssna på kroppen. Sov.

Väldigt behagligt. Tyvärr lever du litet kortare på det bränslet. Å andra sidan kan det vara marigt att förlänga sin egen livslängd. Tänk om man gör allting rätt från start. Man äter aldrig en mjukglass, dricker aldrig en milkshake, smakar aldrig en oxfilé på spegel av rödvinsås eller uppstekt bröd och fläsk. Man lever på kålrötter, kokt gädda och alfalfa-groddar. När man är 33 år blir man överkörd av en buss..? Vad gör man då??

-Jag lyssnar på kroppen - medan den säger något.
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Ladda ner hela reportaget som PDF fil