Unik Pontiac såld på eBay för $226,521

Fakta information och reportagetips av Anders Hjelm och Peter Bengtsson

En spännande auktion på den amerikanska auktionssajten eBay avslutades den 9 november, 2008. 
Ett dödsbo i Harrison, Michigan, sålde en '63:a Pontiac Tempest Le Mans, utan motor och låda. Rost fanns naturligtvis, bucklor i stötfångarna och inga nycklar.
Säljaren beskrev objektet så gott han kunde eftersom han inte visste så mycket om bilen.
500 dollar blev det första budet tills några vakna och Pontiac intresserade började ställa lite mer närgångna frågor om bilen. Säljaren fick löpa ut till garaget och titta och svarade artigt på alla frågor och en raritet började växa fram.


Växte gjorde också buden på bilen. 
Efter tre dar var priset uppe i 10.000$.
Att bilen hade sidorutor av plexiglas, lite annorlunda hjulupphängning bak och en skylt på instrumentbrädan från en tävlingsbana gjorde att intresset blev på topp.
Det visade sig att Pontiacen var en av tolv tillverkade Pontiac LeMans Tempest Super Duty, varav sex stycken var herrgårdsvagnar. 
Super Duty i det här fallet innebar att standardmotorn på 326 kubiktum (5,3 liter) under juluppehållet 1962, monterades ur och i Pontiac fabriken försågs med en 421 motor på 405 hästkrafter och lättades med bl.a. plexirutor och framskärmar och front i aluminium. 
Allt för att ha några vassa bilar att köra dragracing med. Hur gick det nu med auktionen? Jo, efter en vecka var den uppe i smått otroliga 74.000$ och säljaren fick ett bud på 160.000$ om han avslutade auktionen i förtid. Säljaren avböjde, då han var rädd för negativ feedback från de andra budgivarna.
Nu hade experterna kommit fram till att den en gång Stan Long-sponsrade bilen ägts och körts av Stan Antlocer och varit den snabbaste bilen i sin klass under 1963. Kallades följaktligen för "The world's fastest Tempest"

Med tre timmar kvar av auktionen var högsta budet 92.000$. Sen var det lugnt fram till tio sekunder före slutet, då fyra stycken lade sina sista bud.
Vinnaren av auktionen var "ccsi2000" som fick ett raceobjekt för 226,521 dollar och 63 cent, vilket motsvarar cirka 1.800.000 svenska kronor. Sen tillkommer ju kostnaden för att renovera hela härligheten.
Bilen har varit borta i många år, ingen visste var den fanns. 
Nu väntar en renovering för att återställa den till race skick.
Tyvärr så saknas motor o låda. men en del motordelar fanns i skuffen. Man får hoppas att säljaren kanske hittar orginal motorblock i någon vrå i garaget.
Ladda ner hela reportaget som PDF fil