Torrkörning.

Av Lars Åke Krantz

Vi har glädjen att hälsa Lars Åke Krantz välkommen som krönikör här på Usabil.nu.
Krantzen kommer löpande att skriva kåseri och artiklar här på www.usabil.nu
Ni kan även läsa hans kåser i Bilsport Classic varje månad.

Instrumentbrädans gröna ljus speglar sig i vindrutan. I det kompakta mörkret på passagerarsidan lyser stereon grönt och levererar Elvis Presley, Scotty More och Bill Black. Sjunker ner i det knarrande förarsätet och skruvar lojt på ratten. Cabben är nere. Det är 26 grader varmt mitt i natten och det blåser inte. Riktar in backspegeln. Drar lite i växelväjaren och trycker gasen i botten. Blundar och lutar huvudet mot nackstödet. I skarven mellan två låtar kan jag för ett kort ögonblick höra stilla havet rulla in från höger. Palmerna lyser svarta mot den mörkröda himlen och reflexer från miljontals neonskyltar gnistrar i klarlacken på min motorhuv.

Blinkar lite åt höger och lite åt vänster. Pumpar på bromsen. Tiltar ratten och drar med handen över mittkonsollen. Sitter. Öppnar så småningom dörren och sätter ner foten på betongen. Dröjer ett ögonblick och trycker på knappen. Lysrören blinkar till några gånger för att sedan alstra sitt grymma ljus. Förtrollningen är bruten.

Mitt olackade objekt står som vanligt på pallbockarna. Inredningen ligger utspridd på golvet och den rostiga bakluckan står lutad mot bakskärmen. Vad var då de inledande raderna.

Jo, ett fundamentalt inslag i garagelivet. Alla som restaurerat eller renoverat något vet vad det handlar om. Kändisar i bilkretsar såsom Lången har gjort det. Professorn likaså. Friberg gör det liksom Hotton och Mano uppe i Ö-vik. Jag törs sätta mina kromade ventilkåpor på att Boyd Coddington har gjort det. Torrkört alltså. D.v.s att sitta i sin till hälften ihopplockade bil och liksom känna på körställningen. Låtsaskörning helt enkelt. Big toys for big boys..

Min bästa torrkörning var jag med om i slutet av sjuttiotalet. Jag och Tyngden (en kompis) satt i min Caprice-66a en hel natt. Vi hade inget bilbatteri utan kopplade en gammal batteriladdare direkt på kabelskorna. Laddningsströmmen räckte till parkeringsljus samt till stereon om man inte spelade för högt. Vi släckte ljuset i garaget och sedan bara satt vi där i de nysydda galonsätena och tittade på polisradions löpande siffror. Vi åt Chips och Coca Cola och diskuterade lösningar på viktiga problem. T. ex. hur man skulle kunna importera en bil som flyttgods till Sverige trots att man inte bott i USA ett helt år.

Vi funderade också på hur djupt Sverige var. Om det satt fast i jordskorpan kilometervis ner eller om det bara låg och flöt på Bottenhavet och endast hölls fast vid den ryska tundran uppe vid treriksröset. I så fall skulle man ju kunna gräva av förbindelsen där uppe. Skänka en bit av Norge till Murmansk och bogsera ner hela skiten till mexikanska golfen.

Torrkörning. Ett lufthål i renoveringstunneln som ger energi att fortsätta mot målet.
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Ladda ner hela reportaget som PDF fil