Eldorado Biarritz 1959 köpes

Text Sören Fjellstedt  Foto Sören Fjellstedt och Cadillac Johans privata

I Östersund finns en kille som heter Johan han är väldigt fixerad vid en viss bilmodell. 
1960 är för nytt och 1958 är för gammalt utan 1959 ska det vara och då endast det bästa av det bästa. 
Det vill säga Cadillac Eldorado Biarritz. Hemma i byn kallas han för Cadillac Johan och inte alla vet vad han heter.

För 10 år sedan öppnade han en internetsida www.1959eldorado.com . På den har sedan dess en köpes annons funnits om att det sökes ett exemplar av hans drömbil. Under åren har många erbjudanden dykt upp från olika delar av världen men det har varit för många risker eller för dyrt för vår Cadillac hjälte.

Men Tisdagen den 21 April får han ett email från en håla längst bort i Canada som heter Prince George. En  kille med namnet Dallas berättar att de har en bil som eftersöks och att han hjälper sin polare som ärvt den efter sin Pappa som lämnat jordelivet några månader innan och han vill sälja för ett belopp runt 10 tusen Canadas dollar (Ca 70.000 SEK)
Johan ringer arvtagare och ägaren som heter Ron och diskuterade på kvällen och låtsades vara sådär intresserad. På natten klockan två så hade Johan legat vaken länge nog. Han ringde Ron och  sa bestämt: Jag köper bilen jag kommer så fort jag fått ett flyg. Ron vill tänka över saken så Johan får fortsatt ligga sömnlös. De efterföljande dagarna ägnas åt att  leta transport från Canadas Västra del till Sveriges mitt.

Torsdag får Johan ett mail där det berättas att Ron försökt ringa men inte kommit ut ur Canada. Johan ringer och med hög puls får han veta att Ron vill skicka bilder innan någon kommer och tittar men Johan står på sig och får de svar han önskar så han övertalar Ron att släppa den. Ron säger att kom med pengarna så får Du ta den. Sömnlös natt igen.
Fredagsmorgon ringer Johan resebyrån och en febril aktivitet påbörjas och via tåg och flyg landar han Söndagskväll klockan åtta i Eldoradons hemstad Prince George. På flygplatsen ser han en sönderriven oljekartong där det med tusch står skrivet ”Cadillac Johan” bakom kartongen står Ron.

Ron låser upp Pappas garage för att släppa in den ivrige svensken från andra sidan jorden som absolut ville titta 
på bilen live och inte invänta några bilder många tankar 
lär gå igenom Rons huvud 
och han undrar nog om det är på riktigt.

Johan berättade att han 
under hela resan till staden Prince George tänkte att när jag ser Eldoradon första gången så ska jag fota den 
för när jag kommer nära 
bilen så rör man och petar i allt: Jag vill ha allt som vid första ögonblicket och här 
är första ögonblicket.

För att säkerställa att det verkligen är äkta vara så är 
det många saker som måste kontrolleras men bilens Body plate är den viktigaste och 
det är bara att konstatera 
Yes den är äkta och Yes den 
har aldrig varit loss från bilen stämmer denna till 100% så är det väldigt säkert okej

En Cadillac Eldorado 1959 skall behandlas med Respekt men det är många märken på denna som visar på motsatsen vilken gör renoveringen till en Riktig utmaning

De åker hem till Ron och tar en macka och några öl, bilen skall visas Johan på måndagsmorgonen. Nu var han så trött och så nära målet att han  sov ganska bra i hela fem timmar. På morgonen åkte de så ut till Rons Pappas sommarställe några mil bort och nu gick Johans klocka sakta.
Det är måndag och för sex dygn sedan hade Johan ingen aning om att det existerade en Cadillac Eldorado av rätt modell och årgång på andra sidan jorden och nu var han minuter  från att se den. De åker upp till huset och med olika verktyg forcerar de grindar, översvämmade vägar och jobbiga lås och till slut så står han framför Bilen. Nu förlorar Johan tid och verklighetsuppfattning men han hör sig själv säga: Jag tar den. Ron tittar förvånat upp över svenskens iver och säger: vi ska väl diskutera priset först? Johan säger Du får det som begärts så är det klart. En handskakning senare var affären klar och med affären fick Johan plocka med sig delar från två andra Cadillac 59:or som stod undanställda i buskarna.
Ron Gillade att ha en svensk gäst så han körde runt och visade garage och grannar den mycket nöjda svensken. Onsdag morgon var Johan färdig att åka hem och via olika flygplatser lyckades han med konststycket att vara hemma i östersund klockan åtta Torsdag kväll. Det hade nu gått mindre än nio Dygn sedan han fått mailet från Dallas, det är Valborgsmässoafton och Johan somnar ovaggad och sover hela natten i köksstolen då hans livs resa äntligen var över.
Och Eldoradons resa hade inte ens börjat, men Johan hade via det svenska speditionsbolaget en detaljerad plan över hur bilen skulle gå från Rons Garage till Johans Garage.

Lördag 2 Maj Johan har knappt kommit hem och bilen har äntligen påbörjat sin ca 1600 mil långa  resa. 
Vad som i den enes ögon har 
ett betydelselöst värde har i 
den andres ett obeskrivligt värde, därför kommer vi att frakta grejor och prylar runt runt vår jord i all evighet.

Det behövs tre K och ett T för att färdigställa ett projekt av denna kaliber och om några 
år vet vi om Cadillac Johan
har dem: Kunskap, 
Kontakter, Kontanter och ett extremt Tålamod

Största skillnaden för den obekante mellan snik-
modellens serie 62 Cab och Eldoradon  
är listverket på sidan som 
bara sitter på Eldoradomodellerna och där cabben krönts med detta Biarritz emblem på dörrarna. För den som vet är det två 
helt skilda bilar. Skillnaden 
lika stor som mellan Äpple och Apelsin…. 

På vindrutan satt två klisterdekaler från två nationalparker i natursköna Canada och här bak sitter en dragkrok. Sista året bilen var registrerad var 1970 och tänk när den tuffa runt i parkerna med cabben nere och släpvagn hängande efter, man undra vad som fanns på släpet?

Redan Lördagen 2 Maj hämtas Eldoradon upp och körs 86 mil ner till Vancouver där den rullas upp på en Järnvägsvagn för transport genom Canada över till Toronto där den lossas och lastas i en 20 fots container. Upp med containern på tåget och vidare till Halifax. Här tar båttransporten vid och till Göteborg anländer den 22 juni Innan den förtullats och frigjorts för Sverige har det gått nästan en vecka så  Fredagen den 26 juni går den på lastbil upp till Östersund.

Lördagen (68 dagar efter att han fått första kontakt) pratar jag med en lite irriterad Johan som berättar att han måste vänta ända till måndag innan han får Bilen. Ännu en sömnlös helg för vår  Cadillac Hjälte! Att allt ska ta sån tid suckar han och springer iväg i 190.

Sören Fjellstedt  

Att göra den exklusivaste Cadillacen mer påkostad har provats i Canada bland annat har självhäftande träpanel 
satts på invändigt listverk och fyra extra högtalare har suttit 
i dörrsidorna. Gav merglädje 
i slutet av sextiotalet i Canada och merjobb i Sverige vid renoveringen på tiotalet.
Växelläget står i Park, hastighetsmätaren står på 0 och milesräkneverket på 51131 miles frågan är: kommer någonsin mätaren gå upp från 0 och kommer driven läggas i kommer en leende förare få uppleva 51132 miles på mätaren. Det är mycket troligt, inte idag, inte imorgon men kanske i övermorgon…..

Utanför Rons Hus stod tre 
bilar längst till vä en av Ron Renoverad Wildcat 1963 Cab med denna blev Johan hämtad på flygplatsen. I mitten en annan Eldorado Biarritz men detta är en 1963:a som för övrigt är till Salu och längst 
till höger en hygglig 1959 Coupe som Rons bror äger.

Cadillac Eldorados fanns i två modeller Seville (2dr HT) och som denna Biarritz (öppen) gemensamt var att de hade 
all utrustning som standard endast fyra option kunde 
väljas 
1:Cruise Control 
2: Air Condition 
3:Bucket seats 
4:Hel och halvjus automatik. 
På Johans bil är enda tillvalet av de 4 hel och halvljusautomatik och som synes behöver det likt resten av bilen en rejäl öv
ersyn
Av någon anledning är det nästan alltid bakljusen som 
går sönder först när en bil 
blir bortställd och på Cadillac 
1959 är det inga problem med dessa då de är de populäraste bakljusen på marknaden i Originalutförande.
23 juni står bilen på svensk mark och nu tar tullens uppgifter vid vilket ofta blir en nervös väntan men Johan har papperna i ordning, så den är klar på några dagar. 1320 tillverkades och hela 54st har tidigare letat sig in i vårt land. Denna nummer 55 är nog en av de sämsta men det Är en av de riktigt Äkta.
 

 

 

Ladda ner repot som PDF fil.