CARBGUY STORY

Text o Foto Carbguy

En flitig annonsör här på Usabil.nu är firman Carbguy.
De är duktiga på att renovera förgasare så de blir i samma skick eller till och med bättre än de var när de var nya.
Duktiga företag som kan hjälpa oss med våra bilar skall uppmärksammas tycker jag. 

Vill du presentera ditt företag här så hör av dig till mig så kanske det kommer ett mini repo om er verksamhet.

Först ut är alltså här Carbguy.

Mats Carlsson. usabil.nuBakgrund

År 2005 beslöt jag och brorsan att det var dags att köra firma igen efter några års uppehåll – Peter hade haft sin firma PB:s Förgasarservice åren 1984-2001 och jag hade PMD Import från 1988-2000 så erfarenhet från USA bilbranschen saknades inte.

Inriktning

Nu har vi kört i ett par år och jobbar uteslutande med original förgasare och med tyngdpunkt på amerikanskt 1950-70 tal, alla märken och även marin förgasare. Jobben varierar mycket, allt ifrån 1-port till en Stovebolt 6:a till dubbla fyrports-anläggningar till Shelby 428 
500 KR. En stor del av verksamheten är att lokalisera stommar att renovera när kunderna har fel eller dåliga/trasiga förgasare. 
En annan är att hitta svåra, utgångna delar. Dessa är till 99 % från USA, egen import från olika kontakter.

Detta har lett fram till en annan gren av verksamheten, nytillverkning av delar – trötta på att inte hitta rätt delar, saknade delar så har en ganska omfattande mängd delar projekterats och tillverkats, för närvarande 116 st . Vi gör bl.a. original returfjädrar, bränsle, choke och vakuumledningar. Även steel shims, spacers, diverse fästen och annat. 
Tyngdpunkten här är Cadillac, GM TRIPOWER och Olds J2. Självklart även till andra märken om ett behov finns.

Så här ser ofta en förgasare ut när den kommer in. Lämnar företaget i samma eller bättre skick än ny.
I många fall försöker vi hitta svenska leverantörer för att få den kvalitet vi vill ha.
Vi sysslar även med mycket ”one-off”, eller custom tillverkning av enstaka ex. när inget finns. En annan specialitet är helicoil av många special tumgängor – vi kan rädda även koniska NPT gängor!

Generellt så försöker vi alltid använda kundernas egna förgasare om dom är original till bilen – vi kan rädda mycket hårt åtgångna exemplar. Självklart beror det på om det är en ovanlig förgasare eller en av standardtyp. Något vi ofta nekar att göra är att försöka rädda s.k. fabriksrenoverade förgasare från någon av dom många firmorna i USA, bland annat Holleys stora fabriker för rekonditionering. 
För det mesta är det ett förskräckligt dåligt hantverk och hafsjobb med blandade delar hej vilt.

Övrigt

En annan del vi är mycket stolta över är att vi är ett ”one stop shop” med dubbel, treförgasarinsug och lågserieproduktion. Vi tar hand om all ytbehandling av delar, som original – inget ska vara målat utom insugen. I samband med detta så har vi specialiserat oss på original filterkoppar, svårfunna nipplar och relaterat.

Internethjälp

Med vår site www.carbguy.com vill vi kunna hjälpa till med identifiering av dom vanligaste modellerna av förgasare. För närvarande har vi närmare 9000 nummer i databasen som är sökbar. Detta är ganska populärt sedan starten 2005 och används över hela världen (där det finns USA bilar…)
Vi försöker hjälpa kunder Sverige och över hela EU området och ibland USA med renoveringar, delar  och information.


Ute på bilträffar och marknadsföra sig samt träffa kunder är viktigt.

 

Ladda ner repot som PDF fil.