Ett lugnt år.

Av Lars Åke Krantz

 

Min fru Myran beställde ett lugnt år på försommaren 1999. Hon påtalade obekvämligheten i att ha en make som plötsligt kom hem med 240 par skor av utgående modell. Som fyllde svärmors källare med 10 000 nothäften från nedlagda musikaffärer och som dreglande öppnade plånboken inför ruttna husvagnar och aktier i utförsbacke. 

–Kan jag inte få ett lugnt år nu sade hon och tittade på mig med Bambiögon.
–Ett år då du fungerar som normala familjefäder. 

Jag är svag för de där Bambiögonen. Blir liksom slekig i hela kroppen. Kommer ut på hal is och sjunker ihop likt ögonens ursprungliga bärare. Jag lovade naturligtvis, höjde handen och skanderade. 

–Fr o m 1 juli 1999 t o m 1 juli 2000 skall jag bli en grå mus med livrem och hängslen. Jag skall inte köpa motorcyklar och 30 år gamla amerikanare. Inte spekulera i texasolja och sydamerikanska opalgruvor. Jag skall arbeta och pensionsspara, arbeta och pensionsspara, ta hälsosamma promenader med godkänd reflexbricka och använda pinnen som skiljer kunderna åt på Vivo. 
Ville vettvilling kommer under ett år att byta skepnad till farbror försiktig. 

–Farbror förståndig menar du, sade Myran, släckte ögonen och gick iväg.
Hon såg mycket belåten ut. Jag kravlade mig upp ifrån isen.

Sedan dess har Myran blivit helt tokig. Jag trodde att vårt levnadsmönster nu skulle bli omtalat i media. Vi skulle få sitta i TV4:s ekonomiska morgonprogram och ge råd till rådgivare. Familjen rättrådig från Gussjö skulle pryda löpsedlarna och jag skulle berätta i radio hur man gör vackra kristallkronor av returglas och upp och nervända pommacsflaskor. Familjen skulle visa sina hemgjorda pölsamaskin på föräldramötena och propagera för baklyse på stjärtlapparna.

Så blev det inte alls. Den 2:a juli gick min lagvigda och köpte världens dyraste madrass till sin sänghalva. Jag är ungefär dubbelt så lång som Myran när vi står upp. Med den nya madrassen är hon dubbelt så hög när vi ligger ner, om ni fattar. 
Det känns som om hon tronar i officershytten medan jag ligger på golvet i mässen. Jag behöver inte förställa mig hur Romeo hade det som fick stå och jama under Julias balkong frampå småtimmarna. Det upplever jag varje kväll. 
–Ohh drottning Myra där uppe, lyssna till en enkel arbetare här nere i stacken.

Madrassen var bara startskottet på en fullständigt makalös serie i upphandling Hastigheten har i dagarna övergått från galopp till sken. Tapeter och kakel sprutar kring öronen. Fullt friska bänkskivor döms ut. Offerter och fakturor trängs i brevlådan. Handtagspåsar med broschyrer har ersatt nothäftena och reklamsprejade firmabilar kör i konvojer på min garageuppfart . 
Min äkta hälft ville inte ha ett lugnt år. 
–Hon ville sitta i förarsätet och gasa!

Ett år av insikt minsann. Vårt konto töms alltså efter principen, först till kvarn och jag har lagt mig på golvet i mässen medan hon mal så det ryker. Men mandattiden går snart ut. Snart är det första juli. Hon hinner kanske få in ett golv till i kåken men knappast nått mer. Min önskelista är redan färdig. En ny elgitarr, en trevlig Cadillac, en lägenhet i Florida och en binge högriskaktier. Men allra högst på listan står…en ny madrass.
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här