Bobby Fuller Four

Av Håkan Johansson

 

I fought the law
Många tragiska öden som Robert Jonson, Hank Williams o.s.v. har fascinerat folk i decennier men ett öde det spekulerats mycket om är Bobby Fuller. 
Detta inte bara för att han gjorde en hel del musik utan även hur han som 23-åring dog. Vissa påstår att han var länken mellan femtiotalsrocken och Creedence Clearwater. 
Bobby var en väldigt stor fan av Buddy Holly och fick en stor hit med Hollys ”Love Made A Fool Of You”. Det blev även en del surfmusik på repertoaren. 
Bobby experimenterade mycket med musik men blev sällan nöjd med resultatet utan sökte hela tiden efter nått nytt. Det spekuleras en del om vad det skulle ha blivit av honom om han fått leva vidare, personligen tror jag att han skulle ha blivit en stor låtskrivare och producent för andra band. Men nu till den intressanta historien om Fuller och ond bråd död.

Robert Gaston Fuller föddes den 22 oktober 1942 i Goose Creek Texas. Familjen var ganska stabil ekonomiskt och bestod av Lawson and Loraine Fuller, halv brodern Jack Leflar (tolv år äldre än Bobby och Loraines son från ett tidigare äktenskap) och Randy tre år äldre. 

En liten tid efter Bobbys födsel flyttade familjen till Salt Lake City, Utah där familjen stannade tills Bobby var fjorton år. Det var i dessa barndoms år som Bobby och Randy började experimentera med olika instrument livligt påhejade av föräldrarna. Bobby spelade trummor, piano och trumpet medans Randy lärde sig gitarr och trombon. Deras första alster spelade bröderna in under namnet ”Capitan Fuller and the Rocket Squad” på familjens rullbandspelare. Man kan lätt tro att det var en barndoms idyll men halvbrodern Jack var redan inblandad i kriminalitet.
1956 fick Pappan jobb i El Paso så familjen fick packa och ge sej tillbaka till Texas. Nu började skolan för Bobby medan Randy skickades till militärskolan för att inte drabbas av samma öde som halvbrodern. 

Efter skolan så började Bobby jobba i en radioaffär där han sålde gitarrer och förstärkare. Vi är nu i början av 1961 då familjen Fuller drabbas av budet att halvbrodern Jack mördats, det är lite känt om detta men att det hade med hans kriminella bana att göra var ganska troligt. 
Effekten av detta blev i vilket fall lite positivt för Bobby, han bestämde sig nu för att inte hamna där Jack hamnat, så han satsade ännu hårdare på musiken.
När Randy kom tillbaka från militärtjänsten så märkte han genast att Bobby förbättrat sitt musikaliska kunnande avsevärt. Han var nu även en duktig gitarrist så om Randy ville vara med i bandet så fick det bli bas. Nu hade Bobby stora planer och inredde huset där dom bodde till en inspelningsstudio. Med hjälp av lokala musiker så spelade man in ”You`re In Love” och Bobbys egna ”Guess We´ll Fall In Love” på den gamla rullbandspelaren killarna haft sedan dom var barn. Detta resulterade i att ett skivbolag i New Mexico, Yucca-Records gav ut en singel vid slutet av 1961.
Skivdebuten lyckades ganska väl och skivan såldes i 3000x och hamnade som nr 2 på radiostationen KELP. Men Bobby var inte nöjd han ville vidare. Han och bandet gav sej av till NorVaJak studio i Clovis New Mexico där Buddy Holly spelade in delar av sitt material. 
Bobby var ute efter sin barndomsidols sound. Resultatet blev den andra Yucca 45an och skivan sålde i 8000 kopior.
Bobby var ändå inte nöjd och menade att han kunde göra det ännu bättre i sin hemmastudio. (Dom banden som finns kvar från denna tid har visat sig vara mycket bra inspelningstekniskt).

Nästa singel gav Bobby ut själv och det blev två covers Eddie Cochran´s ”Nervous Breakdown” och Buddy Holly´s ”Not Fade Way” detta resulterade i två mycket bra versioner. Bobby gjorde ett försök att få spela in på Del-Fi records (Ritchie Valens gamla bolag) men Bob Keane som ägde bolaget bad honom att komma tillbaka när han hade en låt som kunde ”knock him out”.
Nästa bolag som fick chans att prova Bobby Fuller var Exeter records. 

Här gav Bobby Fuller ut tre singlar 1964 bland annat hans version av Crickets ”I Fought The Law”/ ”She´s My Girl”. Singlen flög genast upp till nr 1 i El Paso och Tucson. Trots detta hade Bobby större drömmar och kallade till ett bandmöte om att dra till Kalifornien. Samtidigt släpptes singlen ut på ett bolag som hette VeeJay (mest kända för att dom släppte Beatles första singel i USA).

Grabbarna bestämde sig för att packa sin gröna Chevy van full och dra till Hollywood. Nu blev gruppen även signerade till Del-Fi records och fick full tillgång till studion. Bobby och bandet blev snabbt bokade på klubbarna i Hollywood under namnet Bobby Fuller and the Fanatics men Keane på Del-Fi tyckte att Bobby Fuller Four var ett mer passande namn och så blev det. Det spelades in några singlar på Del-Fi records samtidigt som saker och ting började hända, Liberty records ville ge ut en av singlarna och grabbarna får även reda på att dom skulle lyssna på radion vid en viss tid och då fick dom höra deras ”Let Her Dance” det märkliga är att det var mycket svårt för mindre kända band att få radiotid så man kan misstänka att nått skumt var på gång. Hollywood lär ha varit väldigt korrupt vid denna tid.
”I Fought The Law” var den låt som rev ned mest applåder på klubbspelningarna så det var inte så konstigt att låten började spelas nationellt 1965. Keane fick bråttom smida medans järnet var varmt. Han samlade ihop en massa kändisar i Hollywood för att fotografera bandet för den kommande lpn (Celebrity Night at P.Js) där fanns bland annat Ann-Margret, Ryan O’Neal, Sally Field, och Nacy Sinatra. Men inspelningen som var tänkt att bli en liveskiva blev inte så bra på grund av mycket sorl. Det blev inget av skivan nu utan gavs ut långt senare. Trots detta så släpptes 1966 den första riktiga lpn Med det passande namnet ”I Fought The Law”.

Bobbys idol Buddy Holly och hans band The Crickets

Bobby Fuller Four

Det blev även brått att följa upp deras hit singel så Bobby valde en låt av Buddy Holly ”Loves Made A Fool Of You” Bobby kände att det var en låt som passade och samtidigt ville han hedra Buddy Holly på detta vis.
– Det är i mitt tycke en fantastisk version av denna låt. Låten klättrade som bäst upp till 26 på nationella listan.
Nu turnerade Fuller Four mer än någonsin och Bobbys bror Randy liknade det med en berg-och-dalbana, ena gigget jubel och folk älskade oss och nästa gång total katastrof. Randy sade i en intervju att
“The one I remember best was in Madison Wisconsin. We got there late and these big ól farmboys were all standin out front, looking pissed off, and they said”
“You guys better be better than last bunch that wasin her (The Turtles spelade innan) or we gonna whip everybodys´s ass! So we hooked up, started playing... and they just ate it up. They didn´t care if we were two hour late. They just couldn´t have been nicer”
Turnerandet gick sämre och sämre, det var dålig promotion och dålig annonsering som gjorde att bandet som har varit väldigt tight fram tills nu börjat prata om att bryta upp. Bobby ordnade med så att turnén avbröts en vecka tidigare än väntat. Bandet flög hem till L. A. och gjorde, som det skulle visa sig, sin sista spelning som Bobby Fuller Four på Caasey Kasem´s Teen Dances den 10 juli 1966.
Jim Reese bandets gitarrist hade fått sin kallelse till Vietnam så han bestämde sig för att sälja sin Jaguar XKE till Bobby eftersom han inte skulle behöva bilen när han låg inne i det militära.

Bobby var på tillfälligt besök i El Paso och träffade några vänner som var sugna på att starta upp ett nytt band. Detta var Bobby inte sen att haka på för han hade lite nya idéer på gång. Samtidigt hörde Bob Keane från Del-Fi records av sig och ville ha ett möte på hans kontor men Bobby dök aldrig upp, Han mötte heller inte upp med Jim angående Jaguaren. När ingen hört av Bobby så bestämde man sig för att åka hem till hans lägenhet men ingen öppnade och bilen var borta. Samtidigt var Bobbys mor ute för att hämta posten och såg att familjens Olds stod på parkeringen, hon gick fram till bilen och såg att någon sitter i. Hon öppnade dörren och en stark lukt av bensin mötte henne. Bobby sitter framlutad över ratten hon trodde först att Bobby sov men insåg snart att Bobby var död. Hans kropp bär märken efter svår misshandel, höger ringfinger är brutet och han var helt dränkt i bensin. Enligt vissa källor skall Bobby även tvingats dricka bensin men pappren från polisundersökningen är skyddad av Kalifornisk lag så man vet inte hela sanningen. Man konstaterar i alla fall hos LAPD att Bobby begått självmord vilket i mångas ögon är väldigt konstig. Man tvivlar på att Bobby först skulle misshandla sej själv och sedan hälla bensin över sig eller som trummisen Dalton Powell sa ”Anyone who can write it off as a suicide is either totally incompetent or totally scared to death”.

 
Teorin att Bobby skulle vara på ett kändisparty och tagit LSD och hoppat från någon balkong är inte heller troligt (festdeltagarna skulle arrangerar hans död för att mörka en knarkfest) Bobby var vid tillfället inte klädd för fest på ett kändisparty.
Det är mer troligt att Bobby skulle ha mördats av maffian som säkert hade någon inblandning i skivindustrin och i och med det skulle tjäna pengar på Bobby Fuller Four, död som levande. Polisutredningen var under all kritik det fanns en livförsäkring på Bobby ställd genom skivbolaget Del-Fi records. Att man kan tjäna pengar även på döda artister är ju Ritchie Valens ett tydligt exempel på, Del-Fi records gjorde stora pengar på honom efter dennes död. Det hade ju börjat gå lite knackigt med bandet och Bobby ville inte spela in saker som Del.Fi records ville så ”investerarna” kanske började bli oroliga. Vi vet ju att Fuller Four fick radio tid med deras första skivor utan att anstränga sej så det kan ju tyda på att ”undrevärlden” var inblandad. Bobbys bror sa en gång att “Everybody in Hollywood was crooked back then, the coroner was crooked as a three-dollar bill”.
Mysteriet med Bobbys död kanske aldrig blir uppklarat men som tur är så finns det nu mer skivor ute med Bobby Fuller Four än någonsin tidigare.


Tack till Aaron J Poehler
I Fought The law.
http://www.youtube.com/watch?v=CPXnoLAEUSQ
Love's made a fool of you.
http://www.youtube.com/watch?v=F0w3d7Q4tT0&feature=related

Ladda ner repot som PDF fil.