Den Amerikanska drömmen
En Corvette med Sting i

Corvetten, den ultimata sportbilen som varit mångas pojkdröm, för en del mer än andra

Tommy Ledberg är en Stockholms kille som lever och andas bilar. Han åker land och rike runt i sin spektakulära Corvette på träffar, cruisingar och dragracingtävlingar.

Detta är livet säger han, att få åka runt på somrarna och träffa folk, se fina bilar och njuta av atmosfären, jag skulle inte vilja byta det mot något annat.
Här trivs Tommy bäst. Bakom ratten på sin Corvette
Det är inte bara själva träffarna och dragracingtävlingarna som är allt utan kamratskapen och allt runtomkring betyder en hel del också. Jag har träffat så många trevliga människor, fått väldigt många nya vänner som delar intresset och eftersom jag dokumenterar allt på film så har det också skapat ett intresse för många att synas och att putsa lite extra på sin bil.

Tommys Corvette är en 69:a cab med en Cheva bigblock motor på 427 cubiktum. 
I orginalutförande ger den ca 390 hkr men med lite modifikation bör den ge 420 hästar, säger Tommy. Till den så hör en 4-växlad manuell låda och en diffad original Corvette bakaxel.  
Med 18 tums fälgar och däck i 60-profil så drar den inte mer än ca 1.25 på landsväg.

Stjärnorna är airbrushade med snygga skuggor och helt osymmetriska för ett realistiskt utseende Den Amerikanska drömmen som den ska se ut, 
låg, bred och nercabbad.
När jag köpte bilen var det ett renoveringsobjekt, säger Tommy. Jag fick kapa fronten o skarva 
dit en ny front från en annan årsmodell. Jag har klätt om hela bilen inuti, byggt om fram- och bakvagn med moderna grejer, kompositfjädrar, aluminium bärarmar och lite annat smått o gott. Väghållningen är betydligt bättre än original men ändå inte helt 100 så i vinter blir det att fortsätta utveckla bilen, berättar han vidare.
Då vi frågar varför den är lackad i Stars ”n” Stripes så berättar Tommy att han gick o funderade i hur han skulle lacka bilen eftersom han ville ha en lack som ingen annan hade och så hände 
terror attacken den 11 september och dagen efter hade han bestämt sig.
Jag ville visa mina sympatier med offren och visa vad jag kände så dagen efter attacken bestämde jag mig för att lacka bilen i Amerikanska flaggan. Sen är ju Corvetten en Amerikansk bil och så firade Corvette 50 år 2003 så det fanns också med i tankarna.

När vi frågar om bilen är färdig nu så skrattar han bara lite och berättar att en sån här bil blir aldrig klar, det finns alltid saker att göra. Nu har den sett likadan ut sedan 2002 så lite förändringar kommer att ske framöver. Bland annat ska Pasi, en av Sveriges bästa motivlackerare få göra ett otroligt lackjobb på den som kommer att få folk att tappa hakan. Resten får ni vänta på o se vad det blir skrattar han innan han startar upp bigblockaren och låter motorn ryta genom de kromade sidepipsen.

Vi hoppas vi träffar Tommy när bilen har genomgått den där förändringen igen.

Dom 18” stora fälgarna gör sig bra tack vare hög profil på däcken. Notera hur bakdäcken följer skärmen hela vägen. En 69:a Corvette cab med attityd. Bigblock och manuell låda ska det vara tycker ägaren.

Original grillarna passade inte på 
fronten som är från 
en 70:a coupé så Tommy 
fick göra egna grillhalvor

Skriv ut artikeln som PDF fil