Köpa bil

På Anslagstavlan är det ofta en livlig debatt om olika ämne inom vår hobby men flesta inläggen handlar faktiskt om frågor eller efterlysningar av kunskap vilket är Anslagstavlans primära syfte. Ett ämne som ofta kommit upp är dock bilförmedlarna.

Hur jobbar en bilförmedlare?
Ja att alla inte jobbar på samma sätt det har väl inte undgått någon efter hela MDA karusellen. En del bilförmedlare jobbar på samma sätt som en mäklare i Sverige jobbar kan man säga. De får ett säljuppdrag av någon som har en bil att sälja, detta för att bilmäklaren/förmedlaren har ett stort kontaktnät eller för att säljaren inte själv vill skylta med att han säljer sin bil, eller av någon annan anledning.

Sedan finns det en del andra som mer jobbar med dörr till dörr verksamhet. Där kan du köpa bilen själv på Ebay i USA och så anlitar du bilförmedlaren att transportera hem bilen åt dig. Han hjälper dig då med inlandstransport i USA, frakt över Atlanten och intullning i Sverige och kanske även med besiktning. I en del fall så kan han även hjälpa dig att besiktiga bilen före köp i USA.

Vi har även en tredje variant av bilförmedlare som jobbar mer som husmäklarna i USA gör, där säljer mäklarna alla hus som finns på marknaden. Den stora skillnaden är väl att mäklarna i USA marknadsför inte andra mäklares hus utan hänvisar endast till dem. Här i Sverige har vi de senaste åren sett en del bilförmedlare som kopierar annonser från webbsidor i USA och marknadsför dessa bilar som sina egna. Egentligen så kan väl detta vara ok så länge som bilförmedlaren gör sitt jobb och levererar det han utlovar, problemen uppstår när bilen inte motsvarar förväntningarna och både förmedlaren och kunden känner sig blåsta.

Man skall här poängtera att det finns massor med bra och duktiga billetare - förmedlare - handlare eller vad du vill kalla dem, många gör ett jättejobb med att leta fram fina bra bilar och en hel del har bra kontakter i USA, kontakter som du och jag kanske aldrig kan skaffa för det tar tid och erfarenhet samt kontakter att hitta dessa.  Problemet blir den svans av oseriösa förmedlare som ser sin chans att tjäna pengar. Det är därför oerhört viktigt att kolla upp vem är det du gör affär med!!

Skall du anlita en bilförmedlare och betala något i förskott till honom, tänk då igenom det hela en extra gång och var noga att kolla följande:
1. Skriv ett avtal om vad det är du köper och vad förmedlaren säljer till dig. Regnummer, chassinummer (VIN) osv
     Var noga med att bilägg foto som presenterats för dig i avtalet som bilagor. Avtalet skall upprättas i minst två exemplar och era
     namnunderskrifter bör bevittnas. I avtalet bör det även stå leveranstid, och om det blir förseningar hur detta då regleras.
     Kort sagt allt som ni diskuterar och som du blir lovad och accepterar. Information om skick osv.
2. Kolla så bilförmedlaren är den han säger att han är. Kolla så det finns ett företag med detta namnet, be om organisationsnumret.
    Det skall såklart även stå i avtalet.
3. Ta en kreditupplysning på din avtalspart, (bilförmedlaren) Kan du inte göra detta själv så be din bank att göra detta åt dig.
     Den skall självklart vara OK. Hur ser bokslutet ut? Verksam antal år?
4. Kontrollera så han är registrerad för F-skatt och moms.
5. Be gärna om referenser, som du såklart kontaktar.
6. Kräver förmedlaren förskott, acceptera max 70%, och resterande vid leverans. På detta vis har du en säkerhet om leveransen
    inte motsvarar leveransen. Observera att detta gäller såklart inte när du själv köper bilen och bara tar hjälp med transporten utan
    detta är när du köper en bil som finns i USA och marknadsförs av en handlare i Sverige.
Uppfyller inte förmedlaren dessa punkterna så välj att handla av någon annan.
Man skall även komma ihåg att de bilar vi älskar och köper och säljer är mellan 35 och 75 år....
Inte konstigt om tankmätaren är trasig eller om det läcker från en bromsslang. Inte heller konstigt om det är rost eller att någon genom åren dragit egna kablar i elsystemet som slutat fungera. Allt detta är fullt normalt på gamla bilar.
Det som är viktigt är att säljare och köpare diskuterar det och båda är överens om att det kan förekomma trots att det inte syns på bilderna och att man har med en punkt i avtalet som berör detta.
Lycka till med ditt bilköp.

Mats Carlsson
Usabil.nu