USA 2010

Av Mats Carlsson

 

Många av oss inom usabil´s hobbyn åker till USA med jämna mellanrum. En del åker varje år eller oftare och en del åker lite mer sällan, men att på plats uppleva vår bilhobbys vagga är en upplevelse för alla.
Själv var jag första gången i USA 1989 och det har blivit flera resor efter det. 
Precis hemkommen efter 14 dagar så vill jag dela med mig lite av årets resa.

Förra året besökte jag tillsammans med ett par polare vårmarknaden i Carlisle och Canfield. Carlisle är en jättemarknad som varar i tre dagar både på våren och på hösten. Däremellan har de flera andra specialinriktade träffar. På Carlisle är det hundratals svenskar varje år, och att inte stöta ihop med en svensk här är nästan omöjligt. 

Inför årets resa var tanken att söka sig längre in i landet för att kanske hitta träffar/marknader som inte så många svenskar besöker. Tror ni vi blev förvånade när vi checkade in på hotellet någon mil utanför Jefferson i Wisconsin och träffar en svensk kille som kom ett par timmar innan oss. 
När vi går ut och käkar på en lokal krog första kvällen möter vi en annan bekant som regelbundet har containrar från Pennsylvania!!! 
Totalt snurrade det ett trettiotal svenskar på Jefferson Falls´ tredagars swapmeet.

Vi flög in till New York direkt från Köpenhamn, hämtade hyrbilen och körde omkring 20 mil första kvällen. Dagen efter åkte vi direkt till Joliet i Illinois som ligger 130 mil från NY där Goodguysträffen började på fredagen.
Detta var mitt första Goodguysevent och träffplatsen var Chicagoland Speedway, en racerbana i Joliet med gott om plats.
Vilka bilar!!! Otroligt hög kvalité på många byggen, och vad som imponerar mest är nog lackeringarna. Flertalet av bilarna har ett djup i lacken som är imponerande. Sedan är alla väldigt duktiga på att torka av bilen och polera lite det första de gör när de parkerat.

Det fanns även ett litet swapmeet och ett område där en del företag visade sina nya prylar. Fredagen hade vi närmare 30 grader varmt, lördagen regnade och söndagen var det blandat sol och moln. Det var en trevlig träff som jag absolut kan tänka mig att besöka igen.

Innan vi åkte hade jag ställt en fråga på ett amerikanskt forum som heter H.A.M.B som många säkert hört talas om. Jag frågade om de två träffar vi planerat in, Goodguys och Jefferson Fall, var bra osv. Fick snabbt en massa positiva svar och även en frukostinbjudan från ett lokalt gäng i Joliet på lördagsmorgonen.
Vi blev hämtade kvart över sex på lördagsmorgonen av Larry med fru och åkte i 40 minuter till en restaurang där hans polare mötte upp för frukost. Mycket trevligt och givande skulle det visa sig.

Larry och Bob visade sig ha massor med kontakter inom hobbyn och de ordnade så att vi blev inbjudna till en grillfest hos 2007 års Ridlervinnare Troy Trepanier i hans Hot Rod shop i Manteno, IL. Vilka byggen!!!! Troy och hans team gjorde plåtjobb så man tappade hakan, tyvärr kan vi inte visa några bilder från shopen då det var fotoförbud kvällen vi var där. Men kolla in hans webbsida.

Byggen i absolut världsklass. Med hjälp av Larry med flera så fick vi även en inbjudan med rundtur hos Roadster Shop som även de bygger bilar i högsta divisionen. Tänk vilka dörrar ett litet inlägg på ett forum kan öppna. Mycket trevligt och vi tackar Bob, Larry och Greg som gjorde detta möjligt.

Dagarna mellan de två träffarna vi planerat in, åkte vi runt till en del andra shopar och träffade en del företag som vi haft kontakt med innan eller fick kontakt med under resans gång.  

Jefferson Fall är ett tredagars swapmeet och ett stort Car coral med omkring 600 bilar. Träffen täcker en yta av 50 hektar så man behöver tre dagar för att gå igenom allt. Detta var kanske lite för mycket garage sale för min smak men den som vet vad han söker och är enveten kan säkert göra fynd. Det fanns en del NOS men det mesta var begagnade saker. En del företag var på plats och sålde nya prylar men inte alls som det är till exempel på Carlisle. Prisbilden var dock lite lägre här.

Låter bilderna tala och återkommer med ett annat repo om de två bilar Larrys nr. 2 hade i sitt garage.

Mats Carlsson
www.usabil.nu

Vet inte vad ni har för rutiner, men min är att ta en öl så fort jag kommer till en flygplats... Skål säger Jonas och jag. Jonas och jag åker sky train till biluthyrningen

På väg i hyrbilen, en Chrysler Town and Country Chicagoland Speedway
Otroligt hög klass på många av bilarna på Goodguys eventet.
Radio Flyer modell större. Sågs åka omkring på träffen.
Nu kan du köpa en helt ny kaross till din Mustang
Ett band underhöll i en lokal. Bra drag.
Fanns även en del bilar till salu på swapet. Buick -55 för $ 6000 blir väl ca: 42 000 sek! Såg helt ok ut.
Eller en Buick -60 cab i bra skick för $ 28 000. Det blir väl ca: 196 000 sek. Transport, tull och moms tillkommer så klart
En Mercury -50 i originalskick för $ 24 500. En överlevare som inte är custad.
Fredagen var varm. Hade glömt keps så det fick bli en Goodguys hatt Frukost med HAMB gänget
Frukostgänget på parkeringen
Riviera, vilket coolt namn. Tror att alla måste någon gång äga en Riviera. Jag har kvar detta att göra.....  än
Denna Imperial -56 an hade fått hela golvet och torpedväggen med axlar och drivlina mm från en nyare Chrysler 300. Snyggt!
Larry som hämtade oss till frukosten med sin frus Roadster -32
Japp. Klassiska Route 66 gick genom Joliet
Dragracing på fredagskväll på Route 66 Speedway
Larry nr. 2 visade sin shop för oss. Han hade två riktigt coola bilar där. Dels en Lincoln -52 som byggdes om redan 1953 och dels en Buick -48 som Larry bygger om efter skisser som Janne Kutja gjort. Skisserna är publicerade i tidningen Gasoline här hemma. 
Hela storyn om Lincolnen kommer inom kort här på Usabil.nu
På Rodster Shop var det fotoförbud i nästan hela lokalen.
En stor del av utställningslokalen var tom då bilarna fortfarande stod i trailers efter Goodguysträffen.
Chicago Vi åkte 500 mil på 14 dagar. Kopplade av med en film i baksätet.
Nostalgimack
En lokal bilverkstad hade en urfräck utställningslokal - kontor
Inte precis denna typ av entré som möter dig hos den lokala bilverkstaden hemma va?
Massor med prylar, allt i toppskick
En jäkligt cool Cheva -57 stod parkerad i lokalen
Här ser ni priserna i verkstaden.
Getz´s auto body repair är namnet. Ligger i Illinois
Summit Racing. Favoritaffär...
Lite bilder från Jefferson Fall swapmeet.
$24 950 för en mkt fin Buick -56

Jefferson Fall var en tredagars Swapmeet med ett stort Car Coral. 
Allt på ett 50 hektar stort fält. Detta var som ett jätte garage sale, många privatpersoner som tömt sina garage. 
Personligen tyckte jag det var mycket skräp här, gamla gräsklippare och snöslungor blandat med gamla fälgar. Men det fanns även en del NOS prylar och en del firmor som sålde nya saker. 

Priserna är lägre här än på till exempel Carlisle och Hershey. 
Om det är värt att åka hit igen, tja är man enveten och orkar gå igenom alla lådor och vet vad man söker så kanske. Tyckte däremot att Car Coralen hade flera bra bilar till riktigt bra priser. 
50 hektar tar tid att gå igenom så man behöver absolut tre dagar på sig.
Det fanns säkert minst 600 bilar till salu.

-69 Dodge för $2000!!!! Rostig i tak och golv, utan motor o låda men ändå! 14000sek!!!!
Hot Rod för $34 000. Kostar mer att bygga.
En otroligt fin Cadillac -66 för endast $6250. blir omkring 42000sek. Köpläge!
Ford fullsize cab -64 för $13 000. i mkt bra skick  
Ford cab, alltså ingen Roadster. Såg faktiskt 5st av denna lite mer ovanliga modell uppe i Jefferson

Ballar av stål.....

Kenny är en härlig kille som visade oss ett av sina garage, han har 56 st??? Ford -32 or plus 25 andra årsmodeller.......
I hans garage fanns allt och jag menar allt. Till vänster en Merc. -50 och till höger en Ford -32, 3 fönsters.
Vi frågade Kenny om han inte var rädd för inbrott i sitt garage. Kenny är en man med starka åsikter, han sa gravallvarligt.
-Nej, vi har inte så mycket problem med negrer här, och de vi har är gifta med vita kvinnor.
Det fanns bilar, motorer, karosser, ramar osv. precis överallt. 95 % original prylar.
Heaven för en trettiotals älskare. Den ena 5 fönsters kupén efter den andra, titta åt vänster där står sex st Roadster karosser
jämte fyra 3 fönsters kupeér. Titta åt höger där står ett par Tudors. En hög med sidventilare ligger på golvet och en hög med
nyrenoverade toppventilare ligger bredvid. Oupps en hög med treförgasar insug och ett gäng Auburn toppar.
Detta var Kennys projekt garage, han hade ett par garage till som vi tyvärr inte hann med att besöka denna gången.
Fanns ett par körklara bilar också.
Kenny, my man, pratade oavbrutet i tre och en halv timma om sina projekt. Varje bil har sin historia och Kenny älskade att berätta den. Den svarta Ford -32 kupén här ovan var den bil Kenny körde oftast med. En trettiotvåa i mycket bra skick.
Vi tackar Kenny för rundturen och lovar att titta in igen nästa gång vi är i Ohio.

Ladda ner som PDF