Googie - eller en dag i L.A.

Av Anders Dahlgren
Anders Dahlgren driver Door2Door Carbroker sedan 2004. Företaget hjälper kunder att köpa bil i USA, allt från att leta bil till att sköta  betalning och import. 
Alla kan idag leta bil på internet, men hur gör man sedan? Door2Door inspekterar bilar på plats över hela USA och ombesörjer garanterat säkra betalningsförmedlingar personligen då även bilens dokument och serienummer kontrolleras och säkras. Företaget är svenskt men även registrerat att bedriva verksamhet i USA och har två amerikanska banker vilket underlättar betalningarna både för köpare och säljare. 
Genom åren har det blivit hundratals bilköp i trettioåtta delstater. - Jag har varit med om de flesta situationer som man kan träffa på vid bilköp i USA. 
Jag har träffat "little old lady", ni vet hon som endast kört till kyrkan på söndagar (och även deras sonsöner som påstår detta), kört förbi den "bortglömda skroten" många gånger och hjälpt säljarna hitta eller återskapa försvunna ägarbevis ett antal gånger när det blivit dags för affär. Eller varit med om säljare som varken vill lämna ut sitt bankkonto, ta emot en postväxel eller kontanter. 
-"Du kan ju ha tryckt dem själv" som en orolig säljare sa. Men han ville göra affär ändå och hur gör man då? Till slut blev det affär även den gången, säger Anders. 
Anders kommer att berätta lite mer här på usabil.nu om sina resor, möten med säljare, deras bilar samt intressanta platser han sett i USA.  Det finns fortfarande gott om gamla bilar i USA och många väntar på att komma till Sverige. 
Ring 08-6310880 eller 0708-609468  om du vill få hjälp att köpa bil i USA. Du kan även gå in på www.door2door.se

Los Angeles - filmstjärnor, motorvägar, sol och avslappnad livsstil. Stan har många saker att erbjuda och har du bilintresse och ska tillbringa några dagar i L.A. kan du lätt bli underhållen på väg till och från de andra sevärdheterna. 
Om du lyfter blicken finns det mycket intressant att se omkring dig samtidigt som du tankar hyrbilen, dricker kaffe eller äter frukost. I många fall är husen och dess arkitektur en sevärdhet i sig. Parallellt med efterkrigstidens bilkultur i Kalifornien, och framför allt i Los Angeles, utvecklades Googie, en arkitekturstil som kulminerade i slutet av 50- och början av 60-talet. 

Byggnader med panoramafönster, skarpa vinklar, överdrivna, svepande, utskjutande tak med futuristiska detaljer samt stora och färgstarka skyltar, inspirerade av rymdåldern, skapades för att fånga bilisternas uppmärksamhet längs gatorna. Googie spreds även till andra områden, men koncentrationen var störst i Los Angeles.

Theme Building LAX
De flesta som reser till Los Angeles flyger förmodligen in till LAX. Redan på flygplatsen möts du av det första exemplet på Googie Architecture. 
I centrum av flygplatsen, mellan terminalerna, ligger Theme Building. Du kan inte missa den, byggnaden påminner om ett gigantiskt flygande tefat som landat mitt på flygplatsen. Uppburen av höga, bågformade pelare finns högst upp en restaurant som är värd ett besök. Restauranten och baren är som hämtade ur en tidig James Bondfilms hemliga skurknäste. Passa på att åka upp och ät en lunch när du landat eller innan du ska åka vidare till andra destinationer. Theme Building invigdes 1961 och är idag byggnadsminnesmärke och har öppet alla dagar i veckan. 
Det är även öppet kvällstid om du vill se flygplatsen från ovan i kvällsbelysning.

Från flygplatsen tar du en buss för att hämta din hyrbil. Hyrföretagen ligger ett stenkast från flygplatsen och alldeles i närheten hittar du Randy´s Donuts. Randy´s Donuts är en drive in kiosk som invigdes 1952. Kiosken kännetecknas av en gigantisk munk på taket. Du känner säkert igen den från olika filmer som Mars Attacks eller aktuella Ironman 2. Även i Simpsons syns Randy´s Donuts i tecknad form, men placerad i Simpsons stad, Springfield. Det är öppet dygnet runt och munkarna är de godaste man kan tänka sig, bakade på plats. Det första jag gör när jag landat i L.A. och det sista jag gör när jag ska resa vidare är att ta en Long John och en kaffe på Randy´s Donuts. Missa inte det. Randy´s Donuts ligger på 805 West Manchester Avenue i Inglewood. På väg dit från hyrfirman passerar du förmodligen Jet Car Wash på Manchester Avenue. En biltvätt vars design är inspirerad av jetåldern och flygindustrin. Jet Car Wash finns även på andra håll i Los Angelesområdet. 
Futuristisk bar i Theme Building Jet Car Wash nära LAX.
Rymdåldern närvarar även på biltvätten. Randy´s Donuts
Ett tydligt reklamspråk lockar kunder. Alltid tid för munkar.
Googie Architecture skapade bland annat coffee shops, bowlinghallar och bensinmackar och det finns fortfarande många exempel på orörda byggnader från den tiden, framför allt coffee shops. Eftersom du ändå ska äta några gånger per dag så varför inte kombinera måltiderna med lite sightseeing och tidsresor. Min favorit är Pann´s som också ligger i närheten av LAX på 6710 La Tijera Blvd. i Los Angeles. Du passerar restauranten på väg ner mot Hollywood om du kör La Cienega Boulevard från Randy´s Donuts.

Pann´s invigdes 1958 och har sedan dess ägts av samma familj. Restauranten skapades av George and Rena Panagopoulos och drivs nu av deras son Jim, en trevlig man som gärna berättar om restauranten. Jim har bevarat restauranten i stort sett i dess ursprungliga skick. Det har kommit till en inglasad uteservering för att tillföra kapacitet, men i övrigt är restauranten som den var 1958. Jim har renoverat och bytt ut en del detaljer, men varit den ursprungliga designen trogen. Även Pann´s förekommer i flera filmer. Tidigare hade familjen även en annan restaurant, Hawthorne Grille, som bland annat användes i Pulp Fiction, tyvärr är den riven idag. Men Pann´s är i högsta grad kvar och har fått The Los Angeles Conservancy’s Award för att vara bäst bevarade "Classic 50´s Coffee Shop". Jim, berättar att han egentligen inte ville arbeta för sin far och började därför i byggnads- och rivningsbranchen. Eftersom pappan dog tidigt bad Jims mor honom om att hjälpa till med Pann´s en tid och han har blivit kvar sedan dess. Häromåret firades moderns 90 årsdag på Pann´s med flera hundra gäster. Miljön är tidstrogen, maten god och du blir uppmärksammad av personalen på ett trevligt och välkomnande sätt. Pann´s är ett ställe där man blir igenkänd som stamgäst redan andra dagen man kommer dit. Ät en rejäl frukost på Pann´s innan du ger dig ut på stan. Då klarar du dig hela dagen....
En Long John och en liten kaffe, tack. Pann´s Restaurant från 1958.
Pann´s - en välbevarad femtiotalsmiljö. Jim Panagopoulos berättar gärna om Pann´s.
Detaljerna på Pann´s är bevarade. Stilfull interiör på Pann´s.

Om du ändå blir hungrig igen kanske du kan äta lunch eller middag på Bob´s Big Boy i Burbank. Restauranten byggdes 1949 och har mer drag av 30-talets strömlinjeformade arkitektur än 50-talets rymdinspirerade coffee shops, men Bob´s Big Boy är minst lika attraktiv och sevärd som dessa. 
Ta en hamburgare och en milkshake vid bardisken om du är ensam. Kanske träffar du Jay Leno eller någon annan kändis eftersom flera TV och film studios ligger i närheten. Fredagkvällar dyker det upp hot rods och classics och på helgerna kan du få car hop service och äta i bilen om du vill. Adressen är 4211 W Riverside Drive i Burbank.

Bob´s Big Boy i Burbank. Googie by night  - Union 76 i Beverly Hills.
Union 76 i dagsljus. Petersen Automotive Museum har hämtat 
exteriören från Jet Car Wash.
Det är svårt att tro att det finns ett väl utbyggt tunnelbanesystem i Los Angeles, men det finns någonstans under motorvägarna. Efter andra världskriget köptes det upp för att läggas ned av bil- och oljeindustrin som i stället fick myndigheterna att utveckla motorvägssystemen i staden. Man ser en och annan buss ibland och det finns lokaltåglinjer på några håll som går i mitten av motorvägarna, men trots detta går det knappast att ta sig fram i staden utan bil. Man kör mycket och det innebär att man behöver tanka. Det är tätt mellan mackarna för det mesta men de flesta i äldre design är borta idag. Ett exempel på en förhållandevis orörd Googie mack är Union 76 i Beverly Hills med sitt enorma och rymdinspirerade pumptak från 1965. Du känner igen det från inledningen av TV-serien Familjen Flinta. Adress: 427 North Crescent Drive, Beverly Hills. Det är öppet dygnet runt och macken gör sig kanske bäst i kvällsljus.

Några kvarter från Union 76 i Beverly Hills går Wilshire Boulevard. Följ den några kilometer till 6060 Wilshire Boulevard och Petersen Automotive Museum. Petersen är ett mycket sevärt bilmuseum, ett måste när du är i Los Angeles. Visserligen byggt efter Googieperioden, men drag av Googie återfinns ändå i byggnadens exteriör. Du känner igen fasadens linjer från Jet Car Wash om du passerade den tidigare. Museumet har en mycket trevlig basutställning som beskriver bilismens utveckling med fokus på Los Angeles, drive-inkulturen, motorvägar, mackar, bilförsäljning, garage, hot rods, custombyggen och mycket mer. Dessutom varierar de detta med intressanta temautställningar. Missa inte heller Petersen om du kommer till L.A!
En representant för CA Highway Patrol kikar fram bakom en affischtavla. Petersen har en fin basutställning 
om bilismens utveckling i LA.
Jamm´s eller Pann´s - kolla in bilden i bakgrunden. Eftersom andra företag har fått betala för att synas på 
Petersen blev Pann´s Jamm´s på Petersen.
En bilhall som den såg ut på trettiotalet. Pumpglober från förr
Custombygge från något garage i LA på femtiotalet. Petersen har alltid intressanta temautställningar. 
Här en Pontiac Firebird konceptbil.
...eller en västernstjärnas bil från tiden då det begav sig. Tvärsöver gatan från Petersen ligger Johnie´s Restaurant. 
Nu nedlagd men hyrs ut till filminspelning.
Googie architecture när den är som bäst. Du kan hyra Johnie´s Restaurant för din film.
Här satt the Dude och Walter i The Big Lebowski. Överdrivna linjer, vinklar och påkostade ljussättningar präglade Googie. Johnie´s Restaurants brutna taklinje är full av lampor
Tvärs över Wilshire Boulevard ligger en annan sevärd googiebyggnad, Johnie´s Restaurant, med en fantastisk blå och vit exteriör. även den som hämtad ur Familjen Flinta eller Jetsons. Idag är restauranten tyvärr nedlagd men den står kvar orörd och hyrs ut till filminspelningar. Till exempel äter Jeff Bridges och John Goodmans karaktärer, the Dude och Walter, här i filmen The Big Lebowski.

Johnie´s Restaurant är stängd för allmänheten men det finns en annan Johnie´s som återuppstått efter nedläggning. Johnnie´s Broiler i Downey är en drive-in restaurant som även den startades 1958, då som Harvey´s Broiler. Den blev snabbt ett populärt mål för hot rodders och bilintresserade på sextiotalet. På sjuttiotalet byttes namnet till Johnie´s Broiler och drevs under det namnet till nyårsafton 2001 då restauranten lades ned för att sedan användas till bilförsäljning fram till 2007. När jag tidigare var där 2005 var restauranten förhållandevis orörd och även den fantastiska neonskylten var intakt men det såldes bilar på den tidigare drive-in parkeringen. Lokala grupper ville att Los Angeles stad skulle besluta att restauranten skulle bevaras som byggnadsminnesmärke men i januari 2007 beslöt ändå den dåvarande ägaren att riva restauranten och satte igång med detta utan tillstånd. Mitt under rivningen lyckades entusiaster stoppa den pågående rivningen även om en del av restauranten hann förstöras. Big Boy kedjan köpte restauranten, renoverade den efter originalritningarna och nu är den åter igång som restaurant med namnet Bob´s Big Boy Broiler. Även här har du car hop service med servering vid bilen varje kväll och det samlas bilintresserade med sina klassiker vissa kvällar. Adressen är 7447 Firestone Blvd., Downey. Information om bilträffarna och annat hittar du på www.bobsbigboybroiler.com

I Downey hittar du också den nu äldsta fortfarande aktiva McDonald´s restauranten. Den är från 1953 och ligger på 10207 Lakewood Blvd och är också värd ett stopp, även om menyn är densamma som överallt annars. Hamburgarna säljs från en kiosk i form av McDonalds guldformade bågar. Kunderna lockas in av en hög, fantastisk neonskylt med Speedee på toppen, en föregångare till Ronald McDonald. Det finns även ett mindre museum i anslutning till kiosken.
Johnie´s Broiler i  Downey har återuppstått som Bob´s Big Boy Broiler. Fredagkvällar brukar det synas en del klassiker utanför 
Bob´s Big Boy Broiler
Servitriserna har tidstypisk klädsel. Antingen äter du inne... ...eller i bilen.
Johnie´s Broiler var bilförsäljning under en tid. Bilden tagen 2005. Idag är det åter en möteplats för bilfolk.
Samma vinkel 2005 Bilfirmans kontor 2005.
 Idag är restauranten återskapad som Bob´s Big Boy Broiler. En trasig och misskött skylt för några år sedan.
här trevligt kan det se kring samma skylt idag.
En sundae efter maten sitter ju bra. 
Glöm inte att hotellen ofta har träningsmöjligheter.
 I närheten av Bob´s Big Boy Broiler ligger den 
äldsta McDonald´s restauranten.
Restauranten är från 1953, bilen något äldre.
Speedee var en föregångare till Ronald McDonald. Hamburgarna säljs från en kiosk under McDonald´s gyllene bågar.
För den som vill veta mer finns ett litet museum 
i anslutning till restauranten.
Chip´s finns på Hawthorne Blvd.
Andra exempel på restauranter i Googiestil som fortfarande är öppna är Chip´s som funnits på 11908 Hawthorne Blvd, Hawthorne sedan 1957, eller Norm´s Restaurant, som finns på sjutton platser och har öppet dygnet runt. Är du på väg till eller från Hollywood hittar du Norm´s på 470 La Cienega Blvd. Och tröttnar du på hamburgare och vill äta en något nyttigare mat kan du pröva Simply Wholesome på 4508 W Slauson Ave. Restauranten hette tidigare The Wich Stand och uppfördes även den 1958. Nu är interiören ändrad men utvändigt är den ett fint exempel på Googiearkitektur.

När du är i Los Angeles ska du även ta en biltur på Mulholland Drive. Här uppe är utsikten fantastisk på många håll och du passerar många kändisars hem. I augusti köpte jag en 1955 Chevrolet av en kille som bodde halvvägs upp till Mulholland Drive, en av de närmsta grannarna var Jack Nicholson, vars hus vi passerade på provturen. Leta upp Case Study House nr. 22 på 1635 Woods Drive som ligger i området. Du känner även igen det huset från många filmer. Ägarna erbjuder förbokade visningar av ett fantastiskt femtiotalshus byggt på kullarna med utsikt över Los Angeles. Tid för visning hittar du på www.stahlhouse.com

Det finns mycket annat att göra för bil- och femtiotalsintresserade i Los Angelesområdet. Gillar du film finns det fortfarande många gamla biografer i full drift. Cinerama Dome Theatre på Sunset Blvd är en av dem som är från Googietiden. Annars hittar du information om aktuella motorarrangemang till exempel på www.socalcarculture.com och det kan ligga flygblad på restauranter och biltillbehörsfirmor. Ett besök på ett swap meet är alltid roligt. Ofta startar de tidigt på morgonen, så var där tidigt. Det finns oftast bilar till salu i olika prislägen och massor av delar. 

Nu senast hamnade jag på swap meet i Long Beach och höll på att köpa en 55 Chevy wagon för $4200. När jag låg på knä och försökte bilda mig en uppfattning om bilens golv och ram hörde jag en röst ovanifrån och någon sa "I´ll take it." Sedan var den såld. Ibland går det undan. Fast i ärlighetens namn gav säljaren mig första chans att köpa den men jag avstod. Det gjorde kanske inte så mycket, bilen var ganska rostig. Men det blev i alla fall en bild. Och jag hade rätt skjorta på mig... en dag i L.A.
Norm´s finns över hela L.A. Här på La Cienega. The Wich Stand heter idag Simply Wholesome.
Ett alternativ till hamburgare.
En tur på Mulholland Drive rekommenderas också.
Om möjligt i en 55 Chevrolet.
Cinerama  Dome Theatre på Sunset.
Glöm inte kepsen. Och kom tidigt om du ska på swap meet.
Kl. 13.00 var detta över.
En annan 55 Chevrolet och matchande skjorta.