Jerry Lee Lewis
The last Man Standing

Av Håkan Johansson
”Just think what a dull old world it would be without a Jerry Lee Lewis in it”
Jerry Lee Lewis

Mitt första möte med Jerry Lee Lewis var en skiva som hette ”Live at Star Club Hamburg” och efter att lyssnat på en av dom bästa liveskivorna någonsin så var jag helt såld på ”The Killer”
Har ni ingen skiva med Jerry så rekommenderar jag absolut denna milstolpe i rockhistorien. Rolling Stone Magazine beskriver albumet så här, 

"'Live At The Star Club, Hamburg' is not an album, it's a crime scene: Jerry Lee Lewis slaughters his rivals in a thirteen-song set that feels like one long convulsion. Recorded April 5th, 1964, this is the earliest and most feral of Lewis' concert releases from his wilderness years ..”

Jag tänkte denna gång berätta lite om dom tillfällen jag råkat på Jerry Lee. Man hade med all säkerhet bytt alla gånger man sett Jerry mot att stå inne på Star Club i Hamburg kvällen den 5 april 1964 men farsan hade med all bestämdhet inte skickat mej, fem år gammal till kvarteren kring Reperbahn.

Star-Club var en musikklubb i Hamburg Tyskland som öppnade fredagen den 13 april 1962 och sköttes av två herrar som hette Manfred Weissler och Horst Fascher. På sextiotalet så spelade många av dom stora rockbanden här, klubben stängde den 31 december 1969 och huset där klubben fanns brann ner 1987.
Klubben låg på en gata som heter Grosse Freiheit 39  som är en sidogata till den berömda Reeperbahn.
Det mest kända bandet som spelat där var Beatles dom uppträdde flera gånger under 1962. Deras sista spelning på Star-Club i december spelades in med en vanlig bandspelare och gavs senare ut i en mixad version 1977.
Andra artister som spelat på klubben var bland annat Jimmi Hendrix, Ray Charles, Brenda Lee, Billy J.Kramer, Little Richard, Johnny and the Hurricanes, Bo Diddley.

Plattan som Rolling Stone Magazine beskriver som en "crime scene"

Star Club Hamburg


Jerry Lee Lewis har väl alltid levt upp till sitt rykte att vara minst sagt excentrisk men när man hör hans syster Linda Gail Lewis berätta om Jerry så förstår man att det finns en helt vanlig människa bakom myten.

Jag har sett Jerry uppträda ett antal gånger och många säger att hans konserter är väldigt ojämna och det kan man väl till viss del hålla med om men folk vill så gärna höra hans rocklåtar och Jerry gillar att i bland spela country och gospel. En gång i Göteborg så kom Jerry upp på scen något berusad (har inte hindrat honom från att spela bra ändå) men denna gång buade delar av publiken när han började med country och krävde att han började pumpa piano i gammal god stil. Jerry blev naturligt vis sur och började rocka igång för att i nästa sekund övergå till country igen med orden ”den skulle ni bra gärna vilja höra va”! 

Vi får nog leva med att sådana som Jerry inte alltid orkar leva upp till ösig rock & roll utan behöver utvecklas vidare, tyvärr så anser säkert många i publiken att har man betalt dyra pengar så ska han spela rock och inget annat.

Lyssna gärna på länken här nedan där Jerry framför en av mina country favoriter ”No Headstone On My Grave”

En annan liten historia utspelades i Norrköping 1985 Jerry Lee hade spelat i Stockholm kvällen innan och var nu i Norrköping för att göra konsert. Till saken hör att jag inte lyckats få en skiva signerad av Jerry så nu skulle jag göra ett seriöst försök. 
Vi fick av en god vän reda på vilket hotell Jerry bodde på så det var bara att åka dit.

Väl framme i lobbyn så stegade jag fram till receptionen och frågade snällt om den berömde The Killer bor här? Med ett ansikte av totalförakt och likgiltighet kundgjorde receptionisten att han aldrig hört talas om någon ”mördare”.
Jag gav mej inte så lätt utan plockade fram mitt trumfkort, Jerry Lee Lewis första 78varvare på Sun Records i nyskick och sade att jag har varit samlare av Jerry Lees musik sedan liten spermie. Man vet inte om det var mina sorgsna cockerspaniel ögon eller min Sun 78 som gjorde det men mannen bakom disken tittade upp i taket menande att Jerry finns på sitt rum. (Fan vet om man skall gå på någon nobelfest eller liknande så kanske en skiva från Sun Records skulle funka som inträdesbiljett.)

Vi satte oss i baren och väntade smått nervösa. Ryktena om Jerrys räd i en bensinmack hade nått oss så vi visste inte hur han skulle bete sig. Vi hade hört att Jerry skulle ha kommit in i en bensinmack hemma i staterna och sett ett ställ med kassettband av bootleg typ (en tidig variant av piratkopiering) med sina låtar, blivit totalt vansinnig och slagit sönder hela kassettstället. När biträdet i macken frågade Jerry vad han skulle säga om förödelsen så sa han bara ”Tell him that The Killer was here”. 

Detta satt i bakhuvudet på oss när hissdörren öppnades och en livvakt och Mr Lewis stod i öppningen.
Med en öl innanför västen och att han inte såg allt för stor ut tog jag Jerry resolut i handen bockade artigt och undrade om han ville signera min 78 varvare, Jerry tittade morskt på mej sedan på skivan och tog den i sina händer.

– Härligt! Han tänker signera skivan!

Men plötsligt lyfter The Killer benet och antyder att knäcka skivan mot knäet. En stenkaka tål ju inte speciellt mycket så nu stannade hjärtat på mej. Hur länge ett hjärta kan stå stilla innan man är dödförklarad vet jag inte men detta var nog nära.
Helt plötsligt så lyser Jerry Lee upp med hela ansiktet och säger ”Just kidding son” han tar pennan och signerar skiva och foto stegar sedan ut i limousinen och försvinner.

Konserten på kvällen gick mest i countryns anda med låtar som Me and Bobby McGhee Folsom Prison Blues.

Senare på natten efter uppträdandet så fick vi möjlighet och ta några öl med Jerry Lees band i hotellbaren, bland annat så fick vi en liten pratstund med James Burton legendarisk gitarrist som spelat bakom storheter som Rick Nelson, Elvis.
Men vem är då denne Jerry Lee Lewis?
Han föddes den 29 september 1935 föräldrarna hette Elmo och Mamie Lewis och dom levde i utkanten av Ferriday Louisiana. Ferriday var en håla i södern där det brändes sprit och spelades blues, det var en tid av fattigdom och folk fick kämpa för att överleva.
Jerry var ett av fyra syskon som uppfostrades traditionellt med stor religiös övertygelse. Dom första musikala influenserna kom när Jerry fick som åttaåring sjunga i kören.
När familjen besökte en släkting som hade ett piano så visade Jerry sådana färdigheter att pappa Elmo lånade pengar till att köpa ett..
Enligt Jerrys syster Frankie Jean så övade han upp till 12 timmar om dan för att sedan ta paus och äta och sedan fortsätta öva. 
Jerry gillade inte skolan så han lade inte så mycket energi där men han var väldigt duktig på att komma ihåg texter och melodier så det lyssnades en hel del på radio och Jukebox.
Men en stor inspirationskälla kom att bli det lokala danshaket ”Haney´s Big House”. Ladan var ett bluesställe där Jerry och hans kompis Jimmy Swaggard smög in för att storögt skåda djävulens musik. Detta satte med all säkerhet djupa spår i en liten killes skalle.
Jerrys första framträdande var när den lokala Ford handlaren i Ferriday skulle lansera nya bilmodeller han var nu 14år och karriären började sakta ta fart.
När Jerry var 16år så åkte han med några kompisar till New Orleans för att pröva lyckan, trots att många gillade vad dom hörde så det rönte inga framgångar. Man passade även på att göra en demo med Jerry och hans piano.
Nu är vi framme vid 1956 och Jerry vill pröva lyckan i Memphis. Han visste att på Sun Records hade man spelat in killar som Elvis och Carl Perkins och nu var det Jerry Lee Levis tur. Sam Phillips gillade vad han hörde och lät Jerry spela in en platta.
Skivan som spelades i var ”Crazy Arms/ End Of The Road. Det var en ren countryplatta men sålde bra.


Om det gick bra för den första skivan så var det inget mot vad som hände med nästa inspelning. Att Whole Lotta Shakin blev en hit är att ta i underkant den sålde nästan genast en miljon kopior och blev för Sun Records en storsäljare. Låten skrevs av en annan pianist som hette Roy Hall han spelade även in den på skiva 1955 men det var Jerrys version som blev en hit 1957.

”Whole lotta Shakin” spelades in i en enda tagning så efter 2 minuter och femtiotvå sekunder efter det att Jack Clements stängt av bandspelaren var hiten ett faktum. Att låten kunde ha sålt än bättre berodde på att BMI och många radiostationer bannade låten, dom vägrade spela den för sitt erotiska innehåll.

Håkans signerade stenkaka. Värdefull sak som har en 
hedersplats i skivrummet hemma hos Håkan.

För att ytterligare öka sina framgångar bestämde sig Jerry för att göra som Elvis och några andra, utnyttja TV. 
Det fanns några program vid denna tid bland annat Steve Allan och Ed Sullivan show. Det blev till slut Steve Allen Show efter att Ed Sullivan tackat nej.

Söndagen den 28 juli sjöng Jerry ”Crazy Arms” och ”Whole Lotta Shakin” för miljoner tv tittare och det blev total succé 
Nästa singel på Sun Records blev Great Balls Of Fire/ You Win Again och ytterligare en miljonsäljare var född. Linda Gail Lewis (Jerrys syster) berättade att Jerry frikostigt delade med sig av framgångarna och köpte hus, bilar kläder till sin familj. Det blev ytterligare två storsäljare på Sun Records, Breathless/ Down The Line och High School Confidential/ Fools Like Me.


Utan att fördjupa sig i Jerrys alla giftermål så kom ett av dem att få stora konsekvenser för resten av hans karriär.

Rick Nelson och James Burton

Det bestämdes att han skulle göra en Europaturné, något som inte ens Elvis hade gjort. Just då anade man inte att Jerry skulle råka illa ut för sin förmodligen största skandal någonsin. En vecka före avresan till Europa skilde han sig från sin andra fru, Jane. Men redan fem månader tidigare hade han gift sig med sin endast 13 år gamla kusindotter Myra Gale Brown utan att skilsmässan med Jane var klar.
När flygplanet landade i London den 21 maj 1958 hade de engelska journalisterna fått reda på att den stora rockstjärnan var i lagens mening ”bigamist”. Skandalen var ett faktum och bokningsfirman tvingades avbryta turnén efter endast 3 av 37 planerade spelningar. Ryktet spred sig också till USA där skivorna tvärt slutade säljas. Jerry och Myra tvingades åka tillbaka till USA där skandalen nu var ett faktum.
Jerry och Gene Vincent  Jerry med sin nya fru Myra

1960 gjordes ett försök att spela in en singel på Phillips International (dotterbolag till Sun Records). Detta var en instrumental låt som spelades in under namnet ”The Hawk” låten var ”In The Mood” den sålde bra till en början men ryktet om att det var Jerry Lee som spelade gjorde att låten slutade spelas på radiostationerna.
Det skulle sedan dröja till 1961 innan Jerry fick en ny hit i form av Ray Charles populära "What Did I say".
1962 gjorde han en ny Englandsturné som blev betydligt mer lyckad än den första.
Myra och Jerry fick två barn, deras första barn blev en son som tragiskt dog i en drunkningsolycka när han bara var bara tre år gammal men 1963 födde Myra en dotter så nu fanns det ytterligare en mun att mätta i familjen Lewis. (Myra och Jerry skilde sig 1970)

Han övergick i stället till country och med bland annat Hank Williams som förebild, Jerry fick stora framgångar på countrylistorna under 1960- och 70-talen. Det handlade om låtar som "Another Place Another Time" "What Made Milwaukee Famous" och "Me And Bobby McGee".


Vändningen i Jerrys karriär kom när han 1963 skrev kontrakt med Smash Records. Då albumet ”Another Place Another Time” kom 1968 så var Jerry tillbaka på toppen där han alltid hört hemma.
I juli 1981 höll världen på att förlora The Killer då han tas in på sjukhus med blödande magsår. Hans vänner ber för honom, men ingen tror att han ska överleva. Två månader senare skrivs han ut, med ett hånflin på läpparna. Högre makter har hjälpt honom igenom krisen. Allt gick bra och några månader senare gjorde Jerry en suverän show vid country-festivalen i Göteborg.
Efter sina många år som artist blev äntligen Jerry invald i Rock&Roll Hall of Fame detta hände 1986 så nu får man väl anse att han har blivit erkänd för den stora musiker han är.
En film som sammanfattar lite av _Jerrys liv heter Great Balls Of Fire med Dennis Quaid i huvudrollen som Jerry Lee och Wiona Ryder som Myra Lewis.
Från filmen om Jerrys liv som heter Great Balls of Fire
När Jerry 2006 gjorde projektet ”Last Man Standing” så kom värdens rock elit till undsättning och hjälpte Jerry på traven. Artister som Mick Jagger Tom Jones Little Richard ställde upp för sin idol.
Så sent som 2009 var Jerry i Europa på turné, lite rundare och med gråare hår men fortfarande med glimten i ögat.


"When they look back on me I want 'em to remember me not for all my wives, although I've had a few, and certainly not for any mansions or high livin' money I made and spent. I want 'em to remember me simply for my music......"

Tack till
Robert Cain
Rock&Roll magazine

Håkan Johansson

Grinden in till Jerrys hus i Nesbit Mississippi