Bankomaten

Av Lars Åke Krantz

 

De står och janke av och an i hålet. Oföretagsamma, oskärpta, odiciplinerade. Med sina fingerkorvar nervöst fladdrande över knappsatsen sölar de bort min dag. Att det skall ta sån tid? När jag själv kommer till, är det över på några sekunder. 
-Är det bara jag som kan med Bankomaten?
Man borde ha ett bankomat-OS tänker jag tjurigt från fjärde plats i kön. Då skulle alla få se en medaljtyngd Krantz möta pressen på Arlanda. Vinnare i grenarna Vinterbankomat och Minuten fristil.
Spolingen där framme tittar över axeln. En typisk looser. Inte fokuserad på uppgiften. Står bergis och värmer händerna på displayen och försöker komma på koden. Väldigt jobbig för en elitkille som jag. Varför har inte NBV kvällskurser i trottoaruttag, känner jag? Måste väl vara en bra grej. Hela stan är ju fylld av sengångare som inte kan koordinera. För 30 000 i måna´n och fri Mustang kan en olympier som jag ställa upp som personlig tränare till de som vill pressa en minut eller två i hålet. 

Det blir min tur. Dubbelt så snabb som alla andra. Beslutar mig för att klocka uttaget. Kollar ner på armbandsuret. 3, 2 ETT…. 
PANG in med plastkortet åt rätt håll. Trumma trumma med fingrarna mot plåten i uppvärmningssyfte medan blicken är naglad på displayen. Det blåser från höger men jag låter mig inte störas. Välk… hinner jag läsa och jag vet vad som gäller. Koden flyger in med musikalisk precision. Maskin och människa i perfekt harmoni. Jag vill gråta av den perfekta manövern men hej…ett proffs jublar inte på bortre långsidan även om man är äckligt först. Står litet ojämt på det opreparerade underlaget men vägrar att distraheras och BONK summan åkte in av sig själv!! Jag ryser av ståpäls. Det var nästa otroligt att uppleva det där. Handen och hjärnbarken agerade reflexmässigt. 2.0.0.0. och knappen "minneslapp" bah. 

Tröttheten börjar komma. Det gäller att hänga i. Nu skiljs proffsen från amatörerna. Höger hand upp till höger. Vänster hand ner till vänster. En gång gjorde jag tvärt om. När kort och pengar kom ut sträckte jag mig i trapetsiusmuskeln och föll ihop som ett illa monterat notställ. Det tog 26 minuter innan de fick bort mig från kön. Jag fick spelas in i ambulansen med dragspel medan 81 uppretade amatörer briserade bakom. Det var en väldigt jobbig tid för mig.

Skl-Skl-plktt säger det och kortet kommer ut. Med split vision rycker jag ut det och fångar samtidigt minneslappen i samma hand alltjämt med ena ögat på sedelutmataren som ligger i tredje kvadranten (nere till vänster för lekmannen). Troligen den svåraste manövern i hela förloppet och DÄR kommer femhundringarna i vänsterhanden och klockan stannar på …42 sekunder blankt. Det är över. Trött men lycklig tar jag mig för egen hand till bilen. Man hinner inte dricka under loppet. Jag sitter tyst och går igenom uttaget i minnet. Efter ett tag börjar krafterna återvända och jag beslutar mig för att ta tid på de tappra försök som görs utanför av vanligt folk. 

He he. Farbror i för stor mössa kommer fram. Tar inte av sig handskarna. Klockan går igång. Han klämmer fast en påse mellan fötterna okunnig om balansens betydelse. Han är lång och får huka sig en aning. Det där går aldrig. Nu hejar han på bakomvarande också. 
-Oj, oj oj,
DÄR är han klar och klockan visar….42 sekunder? 
-Otroligt en olympier till i Härnösand!! 
Jag vill springa ut och få en autograf men nästa står redan beredd. Min vetenskapliga undersökning måste gå före. Kvinna, meddellängd, brandbilsfärgat hår, hund. Går bra fram till mellantiden, försöker få vinden i ryggen genom att stå med sidan mot maskinen. Huskes. Kommer aningen sent till minneslappen men avslutar hyfsat. Tid …42 sekunder.
-VA!! 
En olympier till?!!
Är det någon konferens här som jag har missat? Sitter ett tag till. 
-Alla får 42 sekunder! 
Otur för NBV. Där missade de tusentals cirkeltimmar. 

Tid är relativt har jag hört men att 42 sekunder i vinnarhålet känns som två minuter och 15 sekunder när man står i kön bakom var en ny fysikalisk insikt. 

Likväl kan jag ge ett tips hur du pressar tiden till 36 sekunder och anser mig därmed ändå ha tillfört ämnet värdefull kunskap ej irrelevant i rådande Julbrådska. 
-De redovisade mätningarna är gjorda på Köpmangatan i Härnösand. Liknande insamling av data företogs samma dag vid Trädgårdsgatan. Där är tiden en annan. 
-Bankomaten där går sex sekunder snabbare . 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop