Chrysler -59

Av Bengt Dehlin

 

Denna historia utspelar sig för ca 25 år sedan. För att ingen skall känna sig utpekad eller att någon skall bli igenkänd har jag bytt ut bilmärken och årsmodeller. Samt att det absolut inte är något ont menat till personen i fråga, om han känner igen sig för kul var det. Det hela börjar en lördags eftermiddag i slutet av sommaren, min bror ägde då en Chrysler -59 cab, inköpt på våren samma år. Vi står hemma på gården och fixar något med denna och funderar på vad vi skall göra på kvällen, är det något på gång eller blir det bara varvet på stan?

Helt plötsligt står det en kille bakom oss som om någon hade släppt ner honom. Han säger lite försynt hej och tittar lite på Chryslern går runt ett varv och frågar om det är någon av oss som äger den. Ja svara brorsan samtidigt som han tittar på mig med en blick som undrar, var kom han ifrån? Efter ett tag frågar han om den är till salu vilket den inte var. Han gör något varv till runt bilen innan han berättar att han har varit i grannbyn och tittat på en Ford 53a. Jahaa svarar vi lite undrande, vem är det här? 
Men det var inget ja egentligen var intresserad av säger han efter ett tag. Nähää svarar vi ännu mer undrande. 
Man började nu fundera va det här är för person? Har det varit några år senare kunde man ha trott att det var den där bärsa farbror i Roy & Roger mack som letade en Opel. Nä han var som sagt helst sugen på en Chrysler 59 men hade ändå åkt och titta på Forden fast han inte var så intresserad. Av Ford ägaren har han fått reda på att det fanns en Chrysler här.

Vi börjar ändå efter ett tag få igång en konversation med honom och frågar om han åker någon Jänkare själv för tillfället. Jodå han hade en Buick 57a Fyrdörrars stolpe den står bakom huset säger han efter ett tag. Vi går runt och tittar på Buicken som står där i lagom bruksskick. Ska du sälja den säger brorsan? Och det kunde han nog tänka sig att göra. Vad är priset då, jo han ville ha tjugo tusen för den. Han bli erbjuden nitton och det går han med på. Sagt och gjort det skall bli affär på Buicken. Men hur har du tänkt dig att komma du hem nu då undrar vi? Det hade han ju inte tänkt på att han just nu var på väg att bli utan bil trettio mil hemifrån en lördagskväll i början på åttio talet. Inte ens då hade SJ allt för många tåg avgångar en lördagskväll. Du får arton så skjutsar vi hem dig säger brorsan. Ja varför inte tyckte killen, för när man inte kunde köpa någon Chrysler 59a så skulle man åtminstone ta chansen att få åka i en, en lördagskväll. Pengar skrapades ihop, affären gjordes upp och en chaufför ringdes in. Sedan med lite medhavda drycker började färden hem med grabben. 
Dettankades en del under färden ner och det tog några timmar innan vi var hemma i hans stad, så vi var väl lite runda till mans när vi kom fram.

Om killen var mest rusig av dryckerna eller av att han fick åka Chrysler cab det vet jag inte men när vi kommer in i staden och ner på det lokala torget så sitter killen på cab ställningen och vrålar till kompisarna
JA HAR ÅKT CHRYSLER FEMTIONIA CAB! Vi åker hem till han föräldrar för att lämna av pengarna han fått för Buicken, då frågar hans farsa vart han har gjort av Buicken. JA HAR ÅKT CHRYSLER FEMTIONIA CAB! Får han till svar. Fadern tittar förvånad på sin grabb och funderar nog om han mist allt förstånd. Vi lämnar av grabben på torget och rullar sedan hem i sommar natten skrattande åt hur många som fick höra den kvällen att han ÅKT CHRYSLER FEMTIONIA CAB! 
Kvällen i sig blev lyckad även fast det inte blev någon dans eller varvet på stan och det roligaste av allt just då min bror blev en jänkare rikare.

Mvh
Bengt Dehlin