Succé för Daytonaresa. 

 

Det var ett förväntansfullt gäng som med Ted Westerfors och Peggen Andersson i spetsen styrde kosan mot Florida, Orlando och Daytona 500 i mitten av februari.
Resan började som idé hos Peggen och i samarbete med Swansons Resebyrå plockades ett paket ihop som marknadsfördes under hösten 2010.

- Intresset var större än jag vågat hoppas på och de 50 platser vi reserverat på läktarna var snart slutsålda., säger en solbränd Peggen.

Florida skulle komma att visa sig från sin soligaste sida och det kom att bli en vecka med temperaturer runt 25 grader varje dag.
Vistelsen i Florida inleddes med ett studiebesök på Kennedy Space Center där Discovery just iordningställdes inför sin sista resa.
Men redan dag två var det dags att ta bussen ut till den jättelika anläggningen Daytona International Speedway. Här vaknades det inträde i ”fanzone” och en guidad visning i maskindepån. 
När det började skymma var det dags att ta läktaren i besiktning för ny vankades det kvällsrace med ”trucks” i NextEra Energy Resources 250. 

Dag tre var det en deltävling i Nascar Nationwide Series som ett solbränt och lyckligt trötta resenärer avnjöt i sommarvädret.
Den fjärde dagen var det dags för resans höjdpunkt, Daytona 500. Efter en del köande med bussen var vi äntligen framme och det är en enorm känsla att se ut över publikhavet och känna hur stämningen byggs upp inför tävlingen. 

Tävlingen kom att gå till historien på flera sätt. Dels var det flest ”säkerhetsbilar” för säkerhetsbilar och dels var det den tävling som haft flest byten av ledare. Men det som kanske var mest överraskande var att det var blott 20-åriga Trevor Bayne som tog segern i sin andra tävling i högsta divisionen. 
Ett speciellt ögonblick i tävlingen var också när bilarna körde det tredje varvet då det hölls ett ”tyst varv” och alla höll tre fingrar i luften som en hedersbetygelse åt ”kungen” Dale Earnhardt som omkom på banan tio år tidigare.
De sista dagarna på resan var fria för egna nöjen och det var mer än ett par jeans som fick följa med hem till Sverige igen. 
Flera deltagare försökte lägga handpenning på nästa års resa för att vara säkra på att få komma med. 

- Vi hade verkligen tur med både väder och tävlingar, säger Peggen. Självklart ska vi försöka göra om resan nästa år. Men vi tittar också på möjligheten att göra några fler resor till USA. Nascar i Charlotte, i oktober, är ett mål som kan var av intresse. 
Den enorma motorsportutställningen PRI i Orlando är också ett möjligt resmål liksom Bike Week i Daytona som samlar 400 000 mc-åkare från hela världen.