Scotty´s Got It!

Av Anders Dahlgren
Anders Dahlgren driver Door2Door Carbroker sedan 2004. Företaget hjälper kunder att köpa bil i USA, allt från att leta bil till att sköta  betalning och import. 
Alla kan idag leta bil på internet, men hur gör man sedan? Door2Door inspekterar bilar på plats över hela USA och ombesörjer garanterat säkra betalningsförmedlingar personligen då även bilens dokument och serienummer kontrolleras och säkras. Företaget är svenskt men även registrerat att bedriva verksamhet i USA och har två amerikanska banker vilket underlättar betalningarna både för köpare och säljare. 
Genom åren har det blivit hundratals bilköp i trettioåtta delstater. - Jag har varit med om de flesta situationer som man kan träffa på vid bilköp i USA. 
Jag har träffat "little old lady", ni vet hon som endast kört till kyrkan på söndagar (och även deras sonsöner som påstår detta), kört förbi den "bortglömda skroten" många gånger och hjälpt säljarna hitta eller återskapa försvunna ägarbevis ett antal gånger när det blivit dags för affär. Eller varit med om säljare som varken vill lämna ut sitt bankkonto, ta emot en postväxel eller kontanter. 
-"Du kan ju ha tryckt dem själv" som en orolig säljare sa. Men han ville göra affär ändå och hur gör man då? Till slut blev det affär även den gången, säger Anders. 
Anders kommer att berätta lite mer här på usabil.nu om sina resor, möten med säljare, deras bilar samt intressanta platser han sett i USA.  Det finns fortfarande gott om gamla bilar i USA och många väntar på att komma till Sverige. 
Ring 08-6310880 eller 0708-609468  om du vill få hjälp att köpa bil i USA. Du kan även gå in på www.door2door.se


Jag var något försenad på väg till säljaren av en 1957 Chevrolet Bel Air i Arkansas. På väg mot säljarens adress svängde jag av från den moderna och typiskt amerikanska, oändliga raksträckan med affärer, mackar, köpcentrum och restauranter in mot det gamla centrumet. 
Endast ett stenkast från stadens strip mall blev byggnaderna gamla och något slitna men bra mycket roligare och intressantare med nedlagda mackar som var till salu och annat kul. 

Mitt i stan passerade jag en stor affärsbyggnad vars skyltfönster var fulla med nostalgiprylar och bakom detta skymtade några bilar. 

Jag hade inte tid att stanna men tänkte att jag stannar till och kollar lite på väg tillbaka när bilaffären är klar. 

Det var ingen antikaffär. Det var en privat samling.

Bilen jag skulle titta på var en 1957 Chevrolet Bel Air 4dr HT som jag hittat på eBay. Säljaren, Scotty, var som många amerikaner en trevlig prick. Han förvarade bilen hos sina föräldrar som bodde ovanför Arkansasfloden med en fantastisk utsikt ner mot floden. 
Jag kollade av bilen och vi gjorde en provtur i området. När vi var klara frågade jag Scotty om jag kunde åka ner på stan för att köpa lite bildelar och annat att skicka med bilen. Visst, sa han, vi kan ta min bil. På väg ner mot stan undrade Scotty om jag var samlare eftersom han själv betraktade sig som sådan. Om jag var intresserad kunde jag få se hans samling som han hade i en lokal downtown. 
Han hade även några andra bilar som eventuellt var till salu. Vi åkte och köpte det jag behövde och därefter åkte vi till Scottys lokal. 

Till min förvåning stannade han utanför den byggnad jag passerat en stund tidigare, som jag då trodde var en antikaffär. Men det var ingen antikaffär. Byggnaden hade tidigare inhyrt en järnhandel, berättade Scotty, och det var här han förvarade sin samling! Uppskattningsvis var lokalen cirka 5-600 kvm stor med alla gamla glasdiskar och hyllor kvar. Hela affärslokalen och bakomliggande kontors- och lagerutrymmen var proppfulla med allehanda prylar. Det var helt otroligt vad prylar det fanns. Scottys specialintressen var dykarutrustningar och Dennisprylar. Du minns väl seriefiguren Dennis? Eller Dennis the Menace som han kallas i USA. Scotty samlar allt som har med Dennis the Menace att göra, figurer, böcker, tidningar, affischer, samlarbilder och så vidare. 

Men han hade en hel del annat också. Det mesta faktiskt, leksaker, Elvisprylar, redskap, tidningar, sportutrustning, samlarkort, modellplan, lunchboxar, reklamsaker, tivolirekvisita och skyltmaterial. 
You name it! Scotty´s got it! 

Och några bilar. Det stod två Corvetter, en cab och en split window, ytterligare en 1957 Chevrolet, en liten öppen europeisk cab skymtade bakom en massa prylar och dessutom en orörd 1955 Crown Victoria i lokalen. Forden hade ägts av en gammal dam. Vad annars? 
Det var imponerande och roligt att få se allt detta. 

Jag frågade vad Scotty tänkt sig göra med lokalen och alla prylarna. Tänker han öppna butik? Många tror att detta är en antikaffär, svarade han. Men jag är dålig på att sälja saker. Däremot gillar jag att köpa prylar på loppmarknader och andra ställen här i Arkansas. Och han har en perfekt lokal att ha dem i, någonstans i Arkansas.

Scotty i Arkansas har en butikslokal för sin samling prylar och bilar.
Prylarna kommer från lokala loppmarknader 
och konkursförsäljningar.
En resultattavla från en idrottsplats.
Scottys kontor med samlarbilder. Den tidigare järnaffärens diskar är perfekta f
ör att förvara Scottys samlarprylar.
Den här 55a Crown Victorian hade ägts av en gammal dam. 
Den var eventuellt till salu.
Crown Victorian såldes ny i Arkansas.
Bakom alla prylar skymtar en liten cab. Elvisintresset är stort.
Scottys favoritområde är Dennisprylar En lokal leksaksaffär stängde och Scotty köpte hela lagret
Nej, det är inte öppet för kunder. Scotty säljer inte gärna något ur sin samling, 
men denna 57a Bel Air såldes i alla fall till Sverige.