Fikaträffar – Veckoträffar - Folkets Park på gång!

Av Stig Andersson

 


Vad är på gång i landets kära folkparker dit ortens befolkning vallfärdade på kvällar och helger en gång i tiden. Jo dessa oftast mycket centralt belägna platser i städer och mindre orter har på senare delen av 80-90-talet rivets och sanerats på alla trevliga byggnader, dansbanor, rotundor, utescener och inte minst Folkets Parks vackra neonbelysta skyltar i infarten vid biljettluckan. 

Som tur är så finns ett litet antal fortfarande bevarade till kulturellt ”eftermaknadsvärde” och vissa har återupplivats och andra överlevt samhällsplanerarnas framfart för nybyggnation av bostadshus, företag eller liknande. 
På senare år har vissa entusiaster tagit saken i egna händer och jobbat hårt för återskapande till bruksskick och samlingsplats för Bil o MC-folk genom att anordna fika o veckoträffar under sommaren med mycket gott resultat

Reklamplats vid infart till Jönköping Huskvarna
Förutsättningarna vad det gäller bevarade lokaliteter, markytor, inhägnader finns ju redan men oftast i stort behov av renovering.
Fikaträffar har blivet sommarens nya samlingsplats för motorintresserade, och det startas upp nya träffplatser på många orter och städer, och oftast i en klassisk och känd gammal folkpark som på detta sätt väcks till liv i sista minuten. Även en hel del cafèverksamheter ser sin chans till utvecklande affärer med bilfolket om de har tillgång på bra parkeringsmöjligheter. 

När träffplatser drivs i mindre omfattning behövs ingen bakomliggande organisering, utan fungerar hyggligt av egen kraft. Men som regel är tillväxten av besökare omfattande om detta sköt på rätt sätt och håller en rimlig prisnivå och kvalitet på fikabrödet och räksmörgåsarna som är så populärt bland dessa besökare. Har lokalerna mysig inredning med nostalgiska prylar som berör hobbyn lockar det nog till extra intresse för gästerna.
I södra Vätterbygden grundades första träffen år 2002 på Tabergs Topp med i huvudsak äldre veteranbilar och den lokala klubben VVBK, och detta evenemang växte snabbt och blev mycket populärt träffställe på onsdagskvällarna för Bil o MC-folk med resultatet att alla inte fick plats på bergets topp. 
Detta gjorde att vi kontaktade Huskvarna Folkets Park för fortsatt verksamhet, och här finns mycket stora och lämpliga ytor samt lokaler för klara tillväxten och intresset för bilträffar. Här hade vi också fördelen att parken redan drivs mycket aktivt och är välkänd för sina ständigt återkommande publikevenemang och andra aktiviteter. Folkparksledningen såg mycket positivt på detta nya tillskott av besökare och kontakt med en helt ny intressant grupp människor som inte tidigare var deras besökare. 

T Ford från Bredaryd Forserum nästa

Med dessa förutsättningar har träffplatsen bara blivit ännu mer populärt besöksmål för BIL o MC-folk, och nu kommer ca 3-400 bilar plus MC varje onsdagskväll. År 2010 hade vi 15 träffkvällar med över 30 tusen besökare, och detta är ett av Vätterbygdens största återkommande sommarevenemang. 
Vi jobbar mycket målmedvetet med samordning och organisering för alla skall känna sig välkomna och trivas i vår miljö, och det är 4 lokala bilklubbar som medverkar och deras medlemmar ställer upp med behövlig arbetskraft som parkeringsvärdar som ser till att bilarna placeras snyggt enligt uppgjort schema och grupperingar av olika fordonsslag. Hemsidan www.huskvarna.folketspark.com/motor är vår informationskanal och dateras upp varje vecka med aktuella bilder av veckans besöksbilar, och här finns dessutom all övrig information om drift och verksamheten samt ett länkarkiv till samarbetspartner, sponsorer mm. Hemsidan har ca 1000 besökare per vecka då träffarna pågår, och fotosidan är den mest besökta tillsammans med länkar. Vi gör också en filminspelning varje år som finns utlagd på youtube via hemsidan, och även en egen facebook-sida . 

Våra 4 huvudsponsorer är Biltema - Holmgrens Bil – KC-bil & truck samt Akutbärgarna tillsammans med stort antal stödsponsorer som supportar och stöder verksamheten så besökarna slipper entrèkostnader och vi klarar driftekonomin.

Välkomna på ett besök i parken eller på vår hemsida.

Med hälsningar från träffvärd Stig Andersson

Fikat är uppskattat

I Huskvarna Folkets Park är det gott om plats för alla typer av fordon

Tack o hej!