Sportlov

Av Lars Åke Krantz

 

Så har vi avverkat ett sportlov igen. Denna lika seglivade som märkliga företeelse väcker känslor. Undrar vem som kom på allting egentligen? Jullov, Påsklov och pärupptagningslov kan jag förstå ..men sportlov? Man funderar hur tankarna vävdes i bildningen korridorer från förr. 
Rustika rektorer och allvarsamma adjunkter mumlade på väg till morgonsamlingen.
-Snart närmar vi oss tiden på året när medeltemperaturen är som allra lägst och snöhöjden når sitt absoluta maximum. Den vecka när Sverige är som mest arktiskt. Vad gör vi? 
Fröken Frisk trampade ihärdigt den kylslagna orgeln vid fönstret medan barnen sjöng rader som senare skulle hamna på psalmtoppen. År av upprepningar gjorde partituret överflödigt och hon tittade ut på de frostbitna män som bar koks till pannrummet. Det ångade av den trampande ardennern mellan skacklarna och ur skorstenen stod rökpelaren rak som en pekpinne. Snön var blå som skummjölk där inte skuggorna från skogen flöt ut som grå blyerts över orörda drivor. 

I lärarummet döljde rimmet på det otäta barometerglaset att nålen pekade rakt ner när magister Myndig tog till orda inför sina kollegor. 
-Barnen skall inte sitta inne denna fostrande del av året, sade han, gick upp på tå och ner igen. 
Han gjorde alltid så när han fruktade att bli motsagd. 
-Mitt förslag är att vi inför skolpliktig ledighet där verksamheten förläggs utomhus, tillade han och förlängde sig själv ännu en gång. 
Tystnad lägrade sig kring det fernissade ekbordet. Skolloven hade alltid befästs av kyrkoårets dignitiva röddagar. Hur skulle man nu kunna få till en frivecka mitt i fastan där kristenheten går på tomgång? 

Rektor Rättrådig var en åldrad man med torparbakgund. I sin barndom hade han åkt skidor bakom fadern i jakt på vindfällor när kölden blev som svårast och vedförrådet som grundast. Efter avslutade studier och förbättrad ekonomi hade han unnat sig en radio. Med bibehållet intresse för skidåkning satt han som förstenad framför kristallmottagaren när idrottsmännens framfart refererades.

-Sportlov, ropade han. 
-Barnen skall ha sportlov. Deras unga kroppar förträlas i stillasittande. Får det fysiska förfallet fortsätta kommer barnens ryggrad att anta samma defekter som skolans trasiga skelett, sade han.
(Det var en väl förborgad hemlighet bland lärarkåren att kota nio saknades på deras dyrgrip. Den exentriske slöjdläraren hade kommit på tillfälligt obestånd. Han hade borrat ur kota nio, gjort en ljusstake av den och sålt den till ett ordenssällskap i grannstan. Saken polisanmäldes aldrig. Nu sitter en tennisboll på dess ursprungliga plats istället och skolans stolthet har fått flytta till ett undanskymt hörn i läroverket.)

Förslaget rann smidigt som kokande sälfett mellan klubborna i maktens boningar och vips hade hela den svenska befolkningens unga fått en arktisk vecka under bar himmel. 1969 frös man som en hund uppspelad med wire i Skulebergets topp långt före täckbyxornas tid. Stolarna i Skulebackens skidlift var klädda med färgglada plastband. Väldigt dekorativt. Men när nordosten från havet drog in över Långspannet och man satt upphängd i en plastkorg tolv meter över backen, med ett hål i höger byxficka, rände sportlovsväderleken in i ljumsken på ett sätt som Curry Melin aldrig kunnat sätta ord på. 

Efter 13 åk utan stålkanter hade det vita manglats in i tygbyxorna och mött de magra pojkbenen som höjt temperaturen på nederbörden till runt noll. När man skulle ta det höga klivet in i Sportlovsbussen frasade det av små istappar hängande från knäna och snökakan på låren sprack isär som vaniljsockret på en Lappbulle. 
-Fostrande.


Kära vänner. Är det inte dags att ompröva sportlovet. Låt oss ännu en gång gå till almanackans blad. Låt oss i förnuft och erinra oss det svenska klimatet. Låt mig ställa tre påståenden angående vårt lands geografiska läge. 

* Det är inte osant att man kan förvänta årets lägsta temperaturer omkring v10? 
* Det är sannolikt att den lagrade nederbörden i form av snö når sin kulmen i nämnda period? 
* Om vi går ut utan skyddsdräkt (som vi är skapade) denna årstid avlider vi inom fem timmar.

Om du svarar ja på alla tre anhåller jag vördsamt om din dyrbara tid att fortsätta läsa.

Låt oss sluta upp att sluta upp att tänka. Låt oss reflektera, granska och värdera. Riv upp det som river upp. Förlägg sportlovet till juli. Om inte det tilltalar, låt oss istället för att flytta tidpunkten för sportlovet flytta platsen. Förlägg sportlovet till Maldiverna, Kreta eller åtminstone till Solbubblan. Ge barnen utegångsförbud. Lägg dem i solarier och brassa med ljusterapi. Ge dem värmedynor, tropiska näringslösningar och hetvägg. Töm timglasen till sällskapspelen och låt dem få sand mellan tårna. Kvartsa. 
Förstärk inte vintern - mildra den.


Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop