Tertiär rapport. 

Av Lars Åke Krantz

 

Har ni fått några tertiära kontoställningar nyligen? Kundupplysningar med avsikter att förklara och hjälpa. Förtydligande rader till konsumenterna om hur det står till med ekonomin?
-Jag har fått det. Från Skandia. 

Jag fick veta min tertiära kontoställning! Är det något du längtat efter? Är det något du trånat och suktat efter? Skriker du inombords när du skakar mattorna:
-Hallå, jag vill veta min tertiära status! 
Tänker du så när du staplar lättmjölk i kylen eller byter rulle på toaletten. Finns hos dig en molande längtan efter ditt kontos tertiära ställning. Min tertiära kontoställning var 11 000. Jag minns inte så noga. Jag slängde beskedet. Det betydde inget.

Jag undrar hur de tänker på informationsavdelningarna? Månne har något nyttkläckt ägg från högre utbildningsenhet dumpit ner på avdelningen och formulerat rapporten som skall ut till kund. Kanske var hon med bondförnuftet sjuk den där dan när denne nydump presenterade sitt förslag till utskick i arbetslaget. 

-Tertiär kontoställning passerade och det som normalt bara skulle ha dragit ett löjets skimmer över den övertände författaren gick i tryck och drar nu istället ett löjets skimmer över företaget.

Jag har till morgonen tillbringat 40 minuter med att surfa på Internet i avsikt att utröna ordets tertiärs betydelse. Här kommer en översikt.
Tertiär kan enligt Svenska akademiens språkdata betyda följand tre saker: 

1. inom den romersk-katolska kyrkan: person som tillhör tredje orden 
2. inom geologin en tidsperiod. Efter jura och krita kom tertiär-tiden för ca 60 miljoner år sedan 3. inom etymologin ..som utgör det tredje ordningen, den tredje perioden.

Det stora skoldatanätets söksida hittade inte ordet tertiär. Ordet fanns inte i sökbanken. Den ekonomiska konsumentupplysningen, Konsumenternas Bank och Finansbyrå, hade inte ordet bland sina förklaringar. På en annan Internetsida som förklarade ekonomiska uttryck stod följande: ”TERTIÄR-LÅN . (förr) (kompletterande) statligt fastighetslån mot säkerhet av fastighetsinteckningar till förmånsrätten liggande efter de inteckningar som tas i anspråk ss. säkerhet för primär- o. sekundärlån. SFS 1937 , s. 1251. Benämningen tertiärlån slopades vid utgången av 1962; det statliga kreditstödet kallas nu bostadslån. ”

-Tertiär slopades 1962!! Ändå har denne reformerte gynnare lyckats pilla in spökordet 43 år senare. Detta på en plats som gör glosan till, ett för sammanhanget, helt avgörande nyckelord. Det hade väl varit en sak om det stått längst ner med liten text att papperet är tryckt med tertiärt blekmedel, att brevportot för utskicket reglerats tertiärt eller att kuvertklistret är ett 60 miljoner år gammalt recept från tertiär.

Nu stod det i rubriken. Din tertiära kontoställning är 11 000 kr. 
Jag glömde säga att ordet dyker upp i medicinska sammanhang också. Det förklarar kanske saken. En misslyckad medicinstuderande i vit rock svettas bland kopieringsmaskinerna på Skandias informationsavdelning. När han till slut får förtroendet att skriva en kort text som skall ut till kunderna får han emotionell hybris och gräver i minnet bland mitokondrier och gamla matsmältningstentor. Han får fram ordet tertiär. 

Det är kanske inte är konsumenten med ett obegripligt besked i brevlådan som är offret trots allt. Det är författaren. Nu skall jag se fortsättningen på hockeyn. Tertiär-perioden. 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop