Tripp, Trapp, Troll. 

Av Lars Åke Krantz

 

Vi har alla lyssnat till tripp, trapp, troll syndromet. Ni vet det där när flera personer sitter runt ett bord och någon plötsligt säger att de har kört en stor traktor. 
-I helgen var jag hos min svåger i Lund. De har ett stort jordbruk. Det är fantastiskt vad stora traktorerna blivit numera, speciellt på jordbruken i södra Sverige, säger den stackars människa som inom några minuter kommer att framstå som en patetisk puttefnask utan upplevelser, vyer eller referenser. 
Han anar inte att han kommer att resa sig från bordet som en sjuk kusin i jämförelse med de andra. Han är omedveten om att han kommer att få kräla i förödmjukelsens beska damm smädad och överträffad av de han trodde varit lyssnare men som istället visat sig vara oavfyrade tripp trapp troll missiler. Överladdade verbala tillplattare som jäst under hela samtalet till fullständigt sprickfärdiga nivåer i väntan på tillfället och nu kom det när denne dumskalle låtit sig imponeras av någon Dinky Toy i Skåne.

Innan den stackars Tripp avslutat vad han skulle säga och fått omgivningens susande konfirmation på att de uppfattat poängen i det han nyss berättat kliver Trapp in. Han har slutat lyssna för länge sen. Hans hjärna detonerade när Tripp sade ” stor traktor”. Resterande tid är en döv process i det hans hjärna bläddrat sig fram till avdelningen stora traktorer och dragit sig till minnes en större. Visserligen har han aldrig kört traktor själv och har ingen svåger med jordbruk heller men i Guinness Rekordbok har han läst om en specialbyggd traktor i USA som används för att dra ut Apolloraketerna till startrampen. Han avslutar sitt framförande med kalla siffror för att visa att han, olikt förre talare, inte tror eller tycker nånting. Han vet. 
-Topphastigheten är 400 meter på en dag och den har 27 000 hästkrafter.

-Där fick de så de teg tänker Trapp, smackar belåtet och kopplar på öronen för att få publikens gunst. Ja, det där verkar ju svårt att slå men det är nu Troll kliver in i samtalet. Den liraren har inte behövt bläddra i några register. Han tror på sig själv och på tomtar och troll. 

-Jodu jag ska berätta för dej om en stor traktor jag, säger han, I Nånstanschk vid Volgasjöns kalkbrott finns det en traktor som är så stor att den har ett Diesellok som startmotor. Under huven, som är 900 meter lång, sitter ett dieseldrivet växellok fast monterat i en travers. Fyra man kör startmotorn och traktorn är byggd åt det håll den skall köra för den är så stor så den inte kan vända utan att jorden rubbas ur sin bana och vi får få ebb och flod i vattenklosetternas reservoarer och alla badrumsgolv skulle översvämmas klockan tio men ingen skulle kunna skita efter fem. Troll lägger in en snus och sveper med blicken liksom för att fråga: 
-Nå´n som har något att tillägga? – nä, trodde väl det. 
Trapp sitter och blinkar och Tripp funderar på vad som egentligen hände runt bordet.

Själv är jag alltid tripp, någon gång trapp men aldrig troll utom vid ett samtalsämne, nämligen tur. 
Tycke du att det är tur att någon hittat din borttappade cykelnyckel på en fotbollsplan och lämnat in den i sekretariatet? – blaha säger jag. Tycker du att det är tur att din vigselring kommit tillrätta efter att ha samlats upp i badhusets reningsverk och din praoande systerdotter fem år senare råkat se den på en visning över förlorade saker och känt igen dina initialer. Löjligt - störtlöjligt säger jag 

Alltså jag har en motorbåt. Den ligger i en sjö som är en halvmil lång. Längst ner vid propellern sitter en liten fena som har till uppgift att låta båten gå rakt. Man kan justera den där fenan med en skruv. För några år sedan drog jag upp motorn efter en båttur och fick se att jag tappat fenan. Skruven hade lossnat. Efter tre dagar ringer Timan. Timan är en f.d kollega sedan 15 år tillbaka. Vi hälsar på varandra en gång per år när vi stöter ihop på stan. 

Han hade badat i Gussjön. Där i en enslig vik hade han klivit på något hårt. Vad var detta? En grej till en båt? Han tar hem grejen. Han funderar – men hade inte Krantz en båt? Han ringer. 
-Har du tappat fenan på din motor? 
-Jo.
-Jag har hittat den.
-Vart då?
-I Gussjön.
-???
Jag åkte dit. Jo, det var min fena och vet ni. 
-Skruven satt kvar. 


Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop