Go west young man


Sören Fjellstedt är väl inte helt okänd i vår hobbyvärld. Han gör en hel del värderingar av äldre bilar och har järnkoll på statistik över bilar. Han besitter världens största veteranbils register på reggade fordon. Mer än 1,5 miljoner fordon från över 10 länder. Undrar du över något kontakta Sören. www.ccv.se

Nu kan du följa honom och Bernt och Håkan på deras USA resa!
Häng med. 

2012-01-31
Så kom då den dag vi egentligen inte ville skulle komma, den sista dagen på vår USA resa och det är svårt att sammanfatta de 17 dygn som vi haft i gamla Amerika. 
Jag är en livsnjutare när jag kan vara det och det har varit många ögonblick att njuta i. Totalt har vi samlat intryck som tar en livstid att smälta och vi har mött människor vi aldrig skall glömma. Sen har vi sett bilar som vi inte ens drömt om i vår fantasi men också bilar som vi väl känner till och bilar som på grund av vår resa kommer senare till Sverige men vi har också lyckats köpa sju bilar och har även nån på lut så visst har resan varit intressant. 

När containern kommer hem med de fyra första bilarna kommer jag lägga ut några bilder och info som förlängning på denna artikel. Jag gissar att båten anländer ca 9 mars så håll utkik bland gamla artiklar så fyller vi på denna med lite till. Jag tycker också det varit roligt att skriva här på usabil.nu och det kommer säkert fler resor som jag kommer berätta om.

 Ni har varit många som läst om vår resa och många som varit i kontakt med mig och berättat att de gillat att följa vårt äventyr.  
Los Angeles by night lite kusligt tittar vi på skyskraporna som det drar in lite dis över. Här bor ingen utan det är bara kontorskomplex då Los Angeles har stor jordbärningsrisk får normalt inte högre fastigheter än 3 våningar byggas, Vi har fått email från Norrbotten det sla va minus 27 så dom börjar huttra Bernt å Håkan. 
Sex timmar till vi lyfter och Bernt provkör en Plymouth VIP 1969 bilen var fin men inte perfekt så priset blev för högt men samma 
färg på inredningen gjorde den extra smakfull hej då bilsäljarna..... 
Vi svänger förbi en av de tre bilar som vi lämnar för att transporteras om en månad i ett trepack nämligen El Caminon, hämtar verkstadshandboken och lite papper från den så gnist kan börja exprimentera med planerna för gengaskonvertering
Bernt å Håkan har bråttom av planet i Paris då de vill vara 
säkra att komma hem till Pite innan kvällen, det har under atlantflygningen hunnit bli den 1 Februari och det är nästan 
helt över....
I Paris fick jag sms från en vän i Piteå att pojkarna har minus 38 att se fram emot de närmaste dagarna och då är det i solen så när jag ser detta hav av moln som glittrar i solen så nämner jag det för Bernt och Håkan de drar svarar när jag säger det blir nog jävligt kallt för er nu med minus 38. De drar ett gemensamt jo på norrbottensvis som låter tjooooooooooooooooo luftkonditioneringen på planet slutar funka och allt småbös är borta.  Men Håkan är positiv då han säger jag har int drucke nån Norrlands Guld på tio dar och int äte nån Pitepalt på fem dagar så när jag kom hem har frun nykoke palten och ett par Guld det blir Guld.  I USA har dom ju bara den där Buweiser å de e ju som å knulla i en kanot......... Fucking close to water!  Å minus 38 är ju inga problem det är ju i skuggan i solen är det mycke varmare..... häls till e dan falke på usabil.nu att de va kul de följt ve oss

Bernt och Håkan och de Norrlands Guld de tog med sig plus de tio kilo Pitepalt vi drog med oss gjorde succé hos de vänner som fick del av en påse. Kommer inte glömma att vi skakat hand med Jay Leno i hans garage, det var stort måste vara som att krama Mary Monroe i hennes sovrum.....

Tack alla som gjort denna resa möjlig och som stöttat oss på vägen. 
2013 kan det bli en liknande resa men då i grupp där vi åker ungefär samma sträcka med 4 personer i varje hyrbil. 
Men det kan också bli en bil med bara två personer det beror på vilka samarbetspartners jag finner till nästa år. 
Jag har pratat med ACCS om att göra en klubbresa men det kan också bli IOGT i Sundsvall eller Nisse från Nisses gångjärn i Solna.

Men så till själva berättelsen. Sista dagen börjar redan kvällen innan vi tar en grillad korv och en öl och sitter och snackar med min våra vänner Ove å Kjersti. När de gått för att sova runt midnatt tar vi hyrbilen och glider ut i Los Angeles natten åker in till South LA där det är väldigt kriminellt och vi ser till att bilen är låst och vi har bensin för att fort köra därifrån. Efter att snurrat i det området åker vi till downtown LA där många gator nära city är helt igendragna av metalljalusier och här ligger även massor med utteliggare som för kvällen till ära dragit en kartong över kroppen för att få extra värme på trottoaren. 
Ett kvarter längre upp är det nattklubb och Limos som glider förbi med extremrika människor. Det får oss att tänka på vår plats i samhället, den är där nånstans mellan luffaren på trottoaren och liraren i Limon. Turligt nog är vi närmare Limon än trottoaren. Sen vid Mc 3 tiden på natten glider vi genom ett ganska öde Hollywood för att slutligen hamna på Mc Donalds i Beverly Hills för en frukost. 
Vi packar ihop våra vaskor tvättar av oss kramar vår värdinna och ger oss en sista gång ut för att kolla bil, vi har fått nys om en Plymouth VIP 1969 i Burnt Orange färg med vitt vinyltak men efter provkör bilen var bra men priset för högt. Då vi slipper släpa den bilen till shippingen åker vi och handlar lite sovenirer och svänger om VIKING MOTORS i Santa Monica där vännen Ove tas adjö av. 

HEJ DÅ USA HEJ DÅ LOS ANGELES VI SES NÄSTA ÅR!!! 
2012-01-30
Sista natten med sömn är näst sista natten då huvudet endast hinner lägga sig ner ett kort ögonblick innan det är dags att köra allt vi samlat på oss till Nordtrafiks uppsamlingsterminal i Los Angeles. 

Vi har köpt grejor i flera månader som kommit till min vän Oves bilverkstad och nu under de dagar vi varit här har det blivit massor av små och stora prylar som stuvats in i vår mini Van. 

Nu ska allt ner till terminalen och det är den näst sista dagen i USA detta görs. Då man gjort denna resa många gånger innan vet jag att det är stor fördel att ha en dag extra att ordna sånt som man inte hann under själva resan. I vilket fall så startar de tre bilarna som ska skickas i första första containern utan problem och vi rullar in strax efter åtta på terminalen. 

Här blev det flera timmars spring runt bilar och delar som finns i deras jättestora magasin och runt det. Här står över tre hundra bilar som väntar på att skeppas till Australien, Japan, flera länder i Europa bland annat Ryssland, Italien, Tyskland osv men flest bilar rullar till Sverige och våra hungrande bilentusiaster. 
Solen har inte gått upp men vi har redan börjat lasta bilarna med allt möjligt bråte som skall ned till containern som väntar på avsegling mot Sverige och det gäller att vara försiktig då vi inte vill skada bilarna utvändigt eller invändigt bara för å få med oss lite prylar. 
Vi förvånas än en gång över hur mycket som ryms i varje bil.
Inne i Håkans bil finner vi några däck och kartonger i baksätet 
men ställer aldrig däck med mönstret mot sätet då det ger fula hjulspår i galonen och det är inget man vill skylta med varken i 
Piteå eller nån annanstans heller... 
En Chevrolet Pick Up Stepside 1959 är en bil som köpts osedd på nätet och den har säljaren levererat ner till terminalen så nu är det ännu en bil att stoppa grejor i.
Vid elva snåret kommer Mary som vi köpt några fälgar av och hon levererade och fick betalt och skulle precis åka när hon flinade 
och sa för 25 år sedan hade jag en pojkvän som var från Göteborg han hette då Anders och så även idag så jag skickar hälsningen här via usabil.nu hon la till orden att "he do not know what he loose.!!!" Sen flina hon och åkte hem till sin familj i Los Angeles. 
Nordtrafiks kontaktperson heter Andreea och det ser ut som hon kontrollerar världen och det gör hon.... Allt som går via henne har hon järnkoll på och hon har alltid svar på de frågor som kan uppkomma en fröjd för en orolig nordbo. 
 
Sen åkte vi till Hönsaleif som ordnar med gruppresor dit man önskar på västkusten i USA. Han är ett bra alternativ om man vill få besöka många platser på kort tid. 
Kolla in hans hemsida www.honsaleif.n.nu/ 
Men han var ute och lotsade svenskar på det inte helt okända hooters sen åkte vi runt lite och kollade på stan och började smått inse att även denna resa är på väg mot sitt slut och Håkan och Bernt suckar nu är det bara en halv dag kvar...... Jag replikerar med att påminna dom om att det faktiskt är en hel natt också......  
  
På den här bilden står alla våra fyra bilar som skall gå i en fyrtiofemfots container till Göteborg. Obs det är bara fyra av de bilarna som syns som är våra resten har andra äventyr framför sig. Nu dröjer det fem veckor innan de står på gatan i Göteborg. 
Det är en lång lång tid men väl värt väntan. 
Vi har någon vecka innan vi åkte till USA köpt en bil på Craigslist och den åkte Hönsa Leif och hämtade upp och ställde på sin uppställningsplats och där står den fortfarande när vi tittar till den. En Plymouth Fury 3 1969 som kommer gå i ett tre pack från Nordtrafiks Andreea tillsammans med El Camino 1973:an och en ännu ej köpt USAbil så den här lär lämna USA först i mitten av Februari 
2012-01-29
När vi Summerar dag 29 i januari 2012 är det den bästa av alla i USA enligt Rockabilly Håkan som under stundom inte fick fram ett ord och under stundom med hjälp av djävulens dryck rabblade meningar så långa att han troligen slog flera rekord för hur många ord en norrbottning kan säga efter ett enda tjoooooooo. 

Vi var som vanligt och kollade in några salubilar innan vi ställde färden mot Pomonas mässhallar där Grand National Roadster Show 2012 hölls. 
Fint väder härligt sällskap, varmt och stundom onödigt trevligt ramar in denna Nordnyttsändning
Vi kollar in en Cadillac 1959 som på en parkeringsplats fått sällskap av en mexare, en gassvets ett par norrbottningar och lite annat löst folk men ingen vill ha ett renoveringsobjekt så vi säjer till säljaren att vi väntar till dess den är fullständigt helrenoverad. Säljaren säger att den är helrenoverad och redo för show eller gata nästa Fredag, Vi ber å få återkomma och glider utan vidare prat mot Pomona.
Biljett 011249 är det som slutligen behövdes för att Håkan skulle kunna glida in med sina för dagen blankaste myggjagare 
och en extra dos av smöret i håret, Håkan såg vi vid ingången och två gånger under dagen sen kom han sent om sider och 
berättade om de fantastiska människor som han sett mer 
än dussinet av. HÄRLIGA TIDER.
En film alla Norrbottningar skulle ha flämtar Håkan medans han får Regisören manusförfattare, skådespelare och sexbomb Faith Grangers autograf. Killen mellan Håkan och Faith är huvudrollsinnehavaren Johnny Callaway. Alla på USA bil nu vet att vi pratar om filmen Deuce of spades som ni kan läsa mer om på http://www.deuceofspadesmovie.com
Men jag har autografen och filmen visslar norrbottningen
83dje Grand National Roadster Show hölls i tio mässhallar samt ett stort område mellan och runt dessa hallar där endast himmeln var tak och det duger ju sådana här Januaridagar. Av alla fordon jag såg så imponerades jag mest av två bärgare från femtiotalet som hade enormt tuff attityd inget för en blyg kille att glida fram i. ses längst fram till vänster i kortet och fanns i hall nio på mässan
2012-01-28
Vaknar i Modesto och funderar lite på vilket sätt staden format George Lucas så att han först 1971 kunde få American Graffiti till den oerhört bra film det är och sedan några år senare pengasuccen star wars, vaknar går ut ut och suger i sig morgonluften och hoppas att idag är dagen när storverken ska uträttas. Just nu lever man i en dröm men om en vecka är verkligheten ikapp och då gäller det att batterierna är laddade för att klara transportsträckan fram till våren. 
Efter en god frukost checkar vi ut och jag lämnar Håkan och Bernt på Turlock Swap Meet då jag själv tar turen till Sacramento för att hämta lite delar som vi ju skulle ta på vägen...... då vår resa denna gång inte gick via Sacramento var det bara att åka upp och slutföra det som utlovats. 

Kom hem till Greg som hade ett helt perfekt garage " för en vanlig man" och en otrolig ordning vilket gjorde mig väldigt imponerad och dessutom en mycket trevlig kille. Han levererade exakt vad som utlovats. 

Sen ner till Turlock och in på träffen där det finns massor av folk från trakten och det känns som om alla är lantisar trots att städerna har över en halv miljon innevånare. 
Redan på motorvägen i gryningen ser vi de fräna bilarna som ska på träffen i Turlock och det är inte så många av de fräna som passerar avfarten in till träffområdet och en kul dag med veteranvänner.
Gregg i Sacramento visade sitt garage innan han kasta in de 
delar som han sålt till en vilt skruvande svensk och som vi 
fått i uppdrag att hämta denna dag.
På träffen säljes delarna till alla amerikatillverkade fordon tillverkade under 1900 talet och massor av A och T ford delar men även massor av annat bilrelaterat från dessa årtionden.
   
Här trivdes både jag och Piteborna. Efter att ha fyndat av allt som fanns där stoppade vi bilen full och tog åter sikte på Los Angeles vid middagsbordet som duckats upp i Fresno upptäcktes en hunger och ett sug av olika delikatesser. Det är en varm eftermiddag och när vi nåt Los Angeles vid 9 tiden är det 22 grader varmt...........VITAMINKICK.....GRAND LUXE....
    
Inne på området finns bara delar till salu eller bilar till salu och det fanns mycket att välja på men ju längre resan gått desto kräsnare har både Bernt och Håkan blivit så vi tittad, njöt och åkte vidare. I staden Fresno på väg söderut stannade vi för middag på Dennys och efter att förrätten placerats i magen börjar det viskas runt bordet som på sommarkollot ute på ön 1978. Vad dom här grabbarna fick syn genom persiennerna på traktens glädjeflickor och de vinkade till varje bil som gled förbi och de svenska pojkarna har nog varit borta från sina fruar ett par dar för länge. Så fruarna hemma i Sverige och andra sötsaker får se upp för här kommer Svensk motorburen ungdom på jakt...:-)
2012-01-27
En del dagar är bättre än ändra och det beror på vilket tidspann man tar det över denna dag är den bästa på resan. Den bästa under detta året och det var länge sedan jag njutit så i fulla drag av att bara vara. 
Dagen började med den vackraste himmel man kan skåda och vi tog oss direkt från sängen upp till norra Los Angeles för att vara säker på komma i tid till dagens första träff. Frukosten inmundiga vi på närliggande Mc Donalds och sedan stod vi utanför de magiska grindarna till Jay Leno Garage. 
Jag skickar ju alla svenska motortidningar hit varje månad och som ett tack för det får jag varje år komma åter och se vad som hänt i garaget. 
Vi parkerar bilen och Bob tar oss runt i garaget på samma föredömliga sätt som tidigare och berättar om allt mellan konstverken på väggen till Jays framfart på vägarna runt garaget. Garaget har drygt 100 bilar och drygt 50 motorcycklar alla fulla med ström, tankade även med skattekvitto och nycklar i tändningslås, redo för nästa äventyr när Mr Leno får lust.

Miljön är sagolik och här finns allt som behövs i en superverkstad plus lite till, idag var även Jay på plats och sprang runt bland bilarna och man både ser det i hans ögon och i hans röst det är stor kärlek han hyser för sina fordon. 
De vita Rosorna i norra Los Angeles öppnar sig när den klara himmeln färgas morgonröd. En utomordentlilgt vacker morgon i paradiset och vi som reser är också öppna för detta äventyr. Idag blir det en spännande dag….. 
Vi undrar om Jay kommer läsa mer svenska tidningar nu när de ligger i en tidningskorg som hålls ihop av ett par Volvonavkapslar. Per undrar om han vågar sig på att Laga Pite palt..... om han vågar funderar Håkan och Bernt om Jay vet vad som krävs om bieffekten paltkoma sätter in.....  Bob som samlar tändstift blev oerhört glad över sin Tändstiftblomsterbukett och han ställde den direkt vid sitt kontorsbord. 
This is really something va hans kommentar.
I Bergen norr om Bakersfield är vi bara 15 minuter från vårt mål 
när säljaren ringer och säger att den är såld så vi vänder om köper en kaffe på macken och glider ut mot motorvägen igen när "vår" guldfärgade Pontiac 1966 glider förbi, vi kör förbi fotar den och 
ger köparna tummen upp. 
För att köpa nått måste man vara där när det händer annars 
blir det ingenting.....
I Senora kommer vi först sent på kvällen vi är nu ute i urskogen och både billyktor och ficklampa får hjälpa till med att kontrollera denna Coronet 1959. 
Bilen är bra men det var inte rätt timing så inte nu kanske senare.
 
Jay har världens största samling med bilar som kontinuerligt körs och körs hårt, en värld full av det många bilentusiaster drömmer om dvs körbara bilar. Till Jay och garaget lämnar vi en tidningskorg som inte går av för hackor byggd av Mr Von Brömsen utanför Trollhättan. 

Till den korgen kommer alla motortidningarna från Sverige en gång i månaden och vi vet att Jay läser för alla motortidningar han ser går han igenom och bläddrar i för i dom kan ju något finnas om bilar som han inte vet å då vill han veta det...... När ett nytt lass kommer så tas de gamla tidningarna ur korgen och Svenske Per tar dom till sina bekanta, så tidningarna används. Per får lite Pitepalt, lingon och smör från Sverige. 
Bob som samlar tändstift får en kartong med gamla stift och en specialsdesignad blomsterbukett gjord av tändstift...... 

Så mitt på dagen tar vi oss vimmelkantiga av dagens äventyr på Jay Lenos Garage norrut där vi strax norr om Bakersfield ska kolla en Pontiac 1966 men vi kommer försent, sen väg 99 hela vägen upp till Sedona i Yousimite där det kollades en Dodge 1959 som kanske senare kommer till Sverige. Dagen avslutas i George Lucas hemstad Modesto. När huvet föll på kudden var den full av alla möjliga intryck som är svåra att smälta. 
En av de härligaste dagarna är tillända.
2012-01-26
California är den delstat som ligger i USA som ligger längst västerut. Huvudstaden heter Sacramento och vad vi intresserat oss för är staden Los Angeles som ligger rätt så långt söderut. California är storleksmässigt jämförbar med Sverige i California bor ca 40 miljoner människor och uppgolfter om hur många som bor i Los Angelesområdet varierar mellan 7 och 13 miljoner. I vilket fall finns här troligen både världens roligaste människor blandat med de tråkigaste...... 

Ytterligheter är något av deras specialitet. Vi försöker hitta till de bästa och de roligaste människorna. Och i stor mån har vi lyckats väldigt bra denna gång och det har varit extra kul att just Du och Du följt oss här på USA bil punkt nu.
Killen som äger denna Cadillac, ovan till höger, bor några kvarter från vår vän Ove och han köpte den 1971 och har använt den flitigt sedan dess och i år tog Bernt modet till sig och for förbi. Ägaren sa jag vet vad bilen är värd men ge mig ett bud det kan vara så att jag tar det..... Bernt avböjde men sa vi tar det nästa år och troligt är att han då får samma svar.
Vi åkte även och tittade på en lite lyxigare bil och det var en 
Cadillac Eldorado 1959 och igår, som idag som i övermorgon så 
står den kvar under skynket. 
Bilen är helt enkelt för dyr men för dyra bilar är också entusiastbilar. 
Centrala Los Angeles är det enda stället man byggt höghus på och det är bara kontors område, det är ingen som bor där. Detta gör att det bor relativt lite folk per kvadratkilometer. När vi kommer på den lokala matbutiken säger många hej efter tredje besöket
Det är några dagar kvar och vi fortsätter i samma tempo som vi började så häng med. 
Tack för alla fina mail från Er som kommit med positiva reaktioner på det ni läst det har glatt oss alla tre i resesällskapet. 
Men häng med det är denna och fyra dagar till innan vi lyfter österut. Idag har vi de facto haft lugnaste dagen på resan vi har kollat några bilar, lejt en kille att hämta corvette delar till oss och fått två pizzor levererade till dörren från Pizza Hut, Så vi mår bättre än bra. 
Vid mitt första besök i Los Angeles stod i detta garage en Mercury 1950 4dr sedan i bra originalskick och jag minns ägaren sa att 
denna ska jag spara till min son. Idag 24 år senare svarar samma gubbe samma sak med till läget när han studerar färdigt tar 
han bilen till sitt hem. Ibland står tiden helt stilla 
Vi fick nytta av vår Ford 56:a som fick en chaffis som åkte och hämtade en komplett fram och bakvagn till en Corvette. de här delarna stannar på detta flak tills dess bilen rullar ur containern i Mars 2012 i Göteborg och killen som skall ha det håller på med en Rod som måste vara klar till sommaren ....Vi får se.....
 
2012-01-25

Ni som har snö över murpipan får ursäkta men det är svårt att inte nämna Januarivädret i Los Angeles. Denna morgon var lite kall med ca 7 plusgrader men redan vid 10 hade solen värmt till 20 och efter lunch var det dryga 24. 

Vi hade planerat att resa upp mot San Fransisco och den norra delen av California men återigen har en inbjudan vi inte kan motstå kommit och vi blir kvar i denna böljande värme ett par dagar till, dessutom hade Pacific coast highway rasat några mil norr om Los Angeles efter ett jordskred så det fanns ingen väg att köra på.. 

Då vi år är en bil och vi är endast tre som är tur är det lätt att lägga om rutt men blir vi ett stort gäng 2013 kommer alla övernattningsplatser vara spikade långt innan avresa och då kommer orter som vi inte sett denna resa vara med såsom Reno, Sacramento, San Fransisco mm mm. 
I Los Angeles trafiken hittar vi utmed en bensinmack en tradare med fyra entusiast bilar från förr och som vanligt här i USA transporteras de på flak. Det är först när bilarna kommer till Sverige de kommer på vägen. 
Nu kollar vi efter allt som heter Cadillac då vi ska försöka göra allt för att gynna företagsamheten i Norrbotten, men denna får vi nog stå över för den gick ojämt och hostade. Jag hörde inte hur den gick så jag fråga mina ibland långsamt talande norrbottningar om hur den gick då sa den ena " den gick som puff puff puff boom puff 
puff boom fast fortare" 
Jag konstaterar att nått inte är helt okej
När pojkarna kollade Cadillac passade jag på att klippa mig hos denne Samuel som trots sina 82 år jobbar en dag i veckan och yees han var lite skakig men det gick nog bra eller som min polare Ove sa om två månader är det dags för ny klippning.... Samuels föräldrar kom till USA från Italien 1928 så han är första generationen i sin familj som är född i USA.
Så vi cruisade runt i LA under dagen kolla på folk och bilar bland annat ner till Costa Mesa till en bilsäljare som hade ett tiotal gamla bilar och så blev det middag på Mels Drive in i Hollywood. 
I Hollywood var röda mattan utrullad men inte heller denna gång var det för någon i sällskapet men vi ger inte upp hoppet för det utan fortsätter njuta av intrycken. Är inte fel att cruisa Hollywood Blvd upp och ned en Onsdagskväll i Januari med 26 grader plus på mätaren och bara leende människor på trottoaren. USA när det är som bäst....
Fort till Hollywood där det redan börjat mörkna där vi tar in på klassiska Mels Drive in för ännu en måltid i bilens tecken Hollywood på gnistrande Hollywood blvd där trottoaren är fylld med olika filmstjärnor s namn i stjärnor på trottoaren. Kallas walk of fame och här har alla skådespelare i hela världen gått då det är hit man vill om man är en duktig skådespelare och Sveriges största namn är nog Greta Garbo.
2012-01-24
Så är det solsken och 23 grader plus en dag i solen och vi njuter av det sken den ger oss nordbor det är nästan så vi får lite färgade ansikten och underarmar. 

Vi söker oss till Venice Beach där det delas ut biljetter till doktor Phil och säljs marijuana och allt annat som man inte behöver eller kanske vill ha.

Här är vackert att se de som surfar i stilla havsvågorna och 
se de som sketar åker rollerblades mm i den asfalterade slinga som lagts i sanden. 
Här är allt tillåtet och det blandas rika kändisar med uteliggare och idag även Pitebor. Vi åker vidare efter årets Venice Beach besök och söker oss till Burbank där en kompis ville vi skulle hämta en Ford Pick up som han köpt och efter mindre problem så körde vi denna något bångstyrda Ford Pick up rakt genom down town LA ner till Santa Monica. 

Vi avslutade på vårt vis med tre öl en påse chips och 3dl salsa. 
Ingen dag är den andra lik och det är det bästa.
Här är Venice beach som inte är så är välbesökt mitt i vintern men längst till vä är det surfare som cruisar runt i stilla havet i mitten på asfaltgångvägen är det några som går/springer/cyklar/sketar/ åker rullskridskor och uppe til höger går Pacific coast Highway. 
Vägen upp till San Fransisco som vi kanske tar senare på resan.
På Venice Beach får man garanterat se de som säljer droger/krimskrams/sig själv och även de som uppträder och gör all form av tricks här finns även massor av vackra damer och en salig blandning av folk från världens alla hörn gör platsen unik.  Jag åkte till LA första gången 1988 och hyrde in mig då nära beachen och på samma gata som jag då bodde stod denna fina Cutlass Supreme Convertible 1970. Ingen bil som är till salu men otäckt fin och gatan är sig lik det är bara farbron som ändrat skick och stil..... 

Carlos som sålde Ford 56:a Pick Upen var stolt över den bil han 
ägt lite drygt ett år och berättade att han renoverat kylaren, och styrsnäckan samt monterat in en bra motor och låda plus 
100 gånger mer grejor. 
Kul att höra på.
Håkan fick det ärofyllda uppdraget att styra detta åk till vår uppställningsplats som nu börjar bli ganska full.
2012-01-23
Vi har lata dagar hos våra vänner Ove och Kjersti och idag vaknade vi med ett bekant svenskt smatter på tak och fönster det regnade. 
Torrt får vi konstatera att Beach Boys inte varit helt sanningseniga i sina sång titlar när det begav sig på sextiotalet. Tänker då närmast på "It never rains in southern California" men efter några timmars ugglande ger vi oss av norrut för att titta på några bilar som vi fiskat upp från nätet och först blir det en Buick Electra 225 1959 där vi bestämmer en tid med säljaren och när vi kommer dit regnar det och dörrarna på högersidan är öppna. Förvånat får vi sitta och se hur bilen fylls av vatten för man klampar inte in på en tomt i USA utan att ha ägarens till låtelse.

Efter en kvart kommer han så och trots många problem med hans bilar säger han upprepade gånger No problem no problem och när någon upprepar dessa ord betyder det nästan alltid BIG PROBLEM...... 

Vi skyndar oss vidare och tar en sen lunch på Dennys i Palmdale vilket är helt kanon och under avnjutes under tystnad allt medan Beach Boys ännu en minut får rätt i sin sång.
I vår bil blir det plötsligt en himla aktivitet och Håkan blir förvånad över den uppståndelse som Jag och Bernt ställer till med när vi ser en Chevrolet Bel Air 1957. Den bistra tråkiga sanningen är att det är oerhört ovanligt att se en sådan i full trafik och dessutom en regnig dag men å andra sidan är det ju mitt i Vintern...:-)
Vi kommer till en säljare som Bernt luskat fram för att titta på en bil men när vi är där tycker säljaren vi ska köpa en var och erbjuder förutom Buick 59:an även en Mercury 1973 conv och en Chrysler 1961 4dr HT stw men alla tre lämnades ensamma kvar med den lite ledsna säljaren. Vid sidan av vägen ute i ingenstans får vi plötsligt se hundratals flyplan stå parkerade och när vi frågor oss omkring får vi veta att det är en flygplans skrot. Finns en minimal flygplats dit de flyger flygplan från hela världen för sista vilan. Det vi såg var bara en bråkdel, googla "mojave air plane junkyard" så får ni en vink om hur det såg ut.
Vi kommer till slut till huvudmålet för dagen nämligen inköpet utav en Chevrolet El Camino 1973 som jag tillsammans med Gnist i Vilhelmina har mycket blygsamma mål med. 
Målet är att det ska bli VÄRLDENS SNABBASTE BIL I SITT UTFÖRANDE BÅDE PÅ DISTANSEN 500 MILE (500 MILE RACE) OCH PÅ STRIPPEN OCH VARTEFTER DET PROJEKTET FORTSKRIDER KOMMER NI SÄKERT FÅ LÄSA OM DET HÄR OCH DÄR MEN KOM I HÅG VARS DU LÄSTE DET FÖRST www.usabil.nu

När papper var ifyllda och säljaren fått sina pengar på kontot var det bara att tanka upp den och åka de två timmarna mot Santa Monica Vi hade nämligen letat oss långt upp i bergen men det gick bra att köra hem även om inga nya rekord sattes.
Ett av mina huvudmål i denna resa var att köpa denna slitna 
Camino och ynglingen som sålde var mäkta förvånad när jag berättade att hans truck skulle bli världens snabbaste bil, det lät ungefär så här: " You know on the bed we will make a fire and the smoke from that fire we will clean or wash in water and then the clean smoke we will put in a tube under the car and in the end of the pipe we will put it in the engine. Its like engine will bread the smoke and then go It is Amajsing thing thst will happend and if we are lucky the car will go up to speeds even over 80 miles per each hour.... Han imponerades inte av min utläggning och var nog ledsen för bilens skull då han misstänkte att den skulle utsättas för våldsamma farliga expriment. 
 Innan säljaren släppte reghandling och kvitto tog han pengarna titta mig i ögonen och sa It is not you as a person but I must check if money is a fake, han gled med sin bil utmed bankens väg och vid drive in luckan lämnade han in pengarna för att se om de var fejk. Efter 10 minuter kom han åter och med ett förvånat uttryck i ansiktet sa han " They was real the car is yours" sen pep han iväg i hög fart och lämnade oss och sin Camino bakom sig.....
2012-01-22
Ännu en varm solig dag i södra California och idag tog vi en tur till ett mycket ovanligt museum nämligen Autiomobile Driving Museum där vi 
blev varmt mottagna av gentlemens i bästa åldern. 

De bilar som står där är alla körbara och regelbundet tas de ut och körs runt med intresserade museumsbesökare och dagen till ära hade de tagit fram en Lincoln och en Chevrolet convertibles från 1957 och några Studebakers och då ingen av oss åkt Studebaker Avanti med kompressor så fick det bli det och vi fick oss en åktur vi sent ska glömma och banne mig är det inte ganska pigga bilar. 

Här på Museumet fanns showroom, fikarum bibliotek förutom själva utställningshallen och nu kommer jag ta hem alla intryck jag fick här och överföra det till www.ivarsbilmuseum.se så får vi se om och vad som är klokt och vettigt att göra på svensk mark. 
Så har vi två minuter efter 11 anlänt "Autiomobile Driving Museum" dagen till ära hade flera bilar körts ut för att få skjutsa detta glada Scandinaviska gäng. Men först får vi gå på tur inne i museumet.
En av museumets experter ger oss en beskrivning av de flesta 
bilarna som sent ska glömmas, hans kunskap var stor och berättarglädjen total. Här visar han oss den liila del avmuseumet 
som kallas Showroom som är uppbyggt som en försäljningslokal var uppbyggd på 30 talet här står bilarna som man INTE får röra här 
var också tempratur och fukt kontrollerat.
Ca 150 bilar totalt där 90 stod i utställningsrummet för dagen, man fick ta på alla bilar och lukta inne i dom men inte öppna dörrar och luckor Denna Auburn Speedster 1936 med rak 8:a med L Head och Kompressor gav fina dagar för 80 år sedan drygt 135 hästkrafter oj oj vilken bil den vill jag hahaha. 
Vi åkte Studebaker Avanti 1963 som rustats med kompressor och först drog denna halvan av gänget iväg i denna guldfärgade men efter kom vi ui den svarta snabbare Avantin........  Norrbottningarna suckar när de på museumets cafe dricker kaffe,
en av dem säger nog fan skulle vi tagit en karta guld hemifrån konsum för tänk å få glida runt i en guldfärgad Avanti med en kall Guld i handen det hade varit Guld.......... vinden vi hört och känt tidigare hörs genom lokalen i stereo tjooooooooooo.... 
I vilket fall så är detta museum öppet på helgerna och normalt har de tre olika bilar man kan åka runt i. Alla mår bra, gubbarna som kör, bilarna, men framförallt vi som fick åka och känna på bilarna the real way......... Thanks to Automobile Deriving Museum" efter fem timmar här valde vi sedan att slappa äta glass och ta det lugnt en härlig Söndag i paradiset med andra ord en dag fylld av goda vänner och häftiga prylar att glo på....
2012-01-21
Den senaste veckan har varit full av händelser som beskrivits i några få ord här på USABIL.NU men för att ge en sådan här resa rättvisa skulle det nog skrivas en bok om varje dag med minst 50 bilder. 

USA är ett land med kort historia men där det under de senaste 300 åren hänt otroligt mycke och det gör att varje liten by man åker igenom har en historia som är ytterst intressant. Så uppvaknandet idag är som efter en vecka av festande lite huvudvärk och inget rullar på riktigt som det ska, det tar en timme att checka ut, det tar ännu en timma att konstatera att kön är för lång till frukost och sen ytterligare en att hitta en annan så vi kom iväg från Vegas vid 14 nu på rullning mot Los Angeles där vi beräknat komma vid 19.00

Vägen mellan Vegas och Los Angeles är en tråkig transportsträcka.... men inte idag för idag fick vi efter ca en haltimmes körning sitta i bilkö då en långtradare vält över vägen.
 Det var storm så den blåste helt enkelt på sida. Tur var att man inte åker egen entusiastbil utan hyrd transportbil för när vinden tog i som mest fick man känslan av att man satt i ett blästerskåp där man vänta på att sanden skulle ta slut. Las Vegas på dagen är inget att skriva hem om i Amerikabrefvet. 
Ser ut som en helt vanlig stad men tittar man lite extra så ser man bakfulla människor från hela världen blandas med glädjeflickorna som efter nattens arbete vinglar hemåt lite ruffsiga i håret men neonlamporna släckta blir det väldigt tomt.
Här har en extra lång Långtradare lagt sig att vila på motorvägen, troligen var den olastad så den extremt starka vinden kasta den på sida. Det händer hela tiden nya grejer i USA bara man har orken att ha ögonen öppna.  Vid avfarten till berömda Ghost Town i California ligger detta mätställe helt i 50 tals stil där de serverar mat från samma meny som fanns 1958. Finns ingen anledning att ändra på ett vinnande recept anser de på Peggy Sue och mätta och belåtna är vi böjda att hålla med.
 När vi kom in i över gränsen mot California så mojnade det och efter mat tog vi sikte på en bil som Håkan hittat på nätet och tjoooooooooooooooooooo det blev affär så dagen slutade lyckligt nu med två gammelbilar som parkerats sida vid sida för transport hem till Sverige.
Håkan hittade en Buick Le Sabre i utkanten av Los Angeles på internet så vi kontaktade säljarna som gärna tog emot oss och Håkan tog in luft fulla lungorna och gjorde det som behövs för att få igenom en affär av en gammelbil. Vi är inne i själva hjärtat i en Amerikansk familjs hus nämligen köket. Frun är glad över att bilen är såld maken Boris har dollar på bordet, skriver kvitto och gör tummen upp åt att några svenskar skeppar över hans fina bil till Sverige men Håkan är JÄTTE glad (gladast av alla) och när pengar överlämnats och Boris tittar han i ögonen och säger " take care of my Baby Buick" ler Håkan och ur honom kommer ett jätte TJOOOOOOOOOOOOOO så hela köket blir dammsuget i ett andetag. Boris tittar på mig flinar och säger " if that was a yes it was a really YEEESS"
2012-01-20
Vi vaknar i Kingman och får oss en frukost som sent ska glömmas bland annat amerikansk havregrynsgröt som sockrats med olika tillbehör som gjorde den extremt god när man hällde på jordgubbs sirap och mjölk men helt säkert mer onyttig än nyttig. 
Vi vacklar ut på Route 66 tittar på den del av Route 66 som ser ut att ha 40 år gammal asfalt ställer oss på den och drömmer om alla bilar människor som passerat likt oss på väg västerut men många av de som åkt här har också haft drömmen om att komma till nått bättre och få ett bättre liv. 

Av de som passerat Kingman sedan 1927 just här har nog fler fått det bättre än inte. Vi startar hyrbilen åker västerut med en tro och dröm om att vi också ska få det bättre...... Mycket riktigt så blir det så för innan vi hunnit lämna Kingman hamnar vi på två skrotar som har bilar från förr och deras priser är helt ok men bilarna är inte körbara. Sen glider vi sakta genom sand dynorna mot Outman där vi få se åsnor som blandas med turister och cowboys som gör sin dagliga gunshow samt ett fåtal boende i samhället allt mitt på byns huvudgata Route 66 som stängs av flera gånger per dag. Sen ökar vi tempot och tar sikte på Las Vegas Nevada och en timme innan Vegas stannar vi och tittar på ett annat underverk Hoover Dam som uppfördes på 1930 talet främst för att sörja för regleringen av det oberäkniliga vattenflödet in i Californien en bra sidoeffekt är ju att det prudeseras massor av ström här som ger dollars. 

Sen in i Las Vegas strip där vi tar in på ett av de fina hotellen för en kostnad av 248 SEK per person. Här kommer också Hälleforsborna som vi haft kontakt med utmed vägen ifatt oss. Lika plötsligt som de korsats så skiljs de åter igen då vi fått brådskande ärende i Los angeles och de fortsätter Norrut mot Reno och Sacramento. Men innan det så hinner vi med middag och lite spel i kasinot samt lite sång och dans och alla som varit i vegas vet att " what happens in Vegas stays in Vegas" så också för oss så fråga inte jag har redan berättat för mycket.... 
En av skrotarna i Kingman besökte jag även för ett år sen och det var förvånansvärt många nya gamla bilar så det finns en ruljans även för dessa typer av vagnar. Dessa bilar var alla nya för året en Buick 1956 och en Buick 1974 en Oldsmobile 98 1955 samt en Plymouth savoy också från 1955. Kul att få möjlighet att gå och klämma titta och njuta av dessa väl använda bilar från förr Vi har nu kommit på toppen av berget mellan Kingman och Oatman och här går vägen nästan exakt som vid invigningen av den nya motorvägen från Chicago till Los Angeles 1927 där största skillnaden är att då var det grusväg och nu är det asfalt. Route 66 lever kvar som ett monument över människor som vågar drömma och efter dagens resa är vårt sällskap en del som delar den drömmen.
Lite i skymundan utanför Outman brandstation står några av utryckningsfordonen som kört i full fart med skrikandesirener och blinkande lampor upp och ner längs Route 66. till vänster en Studebaker och till höger en Seagrave som har den mycket kraftfulla V12:an som under tjugiotalets USA satte flera olika rekord. Heta bilar för lite av värmen torra svenskar. Hoover dam delas av staterna Arizona och Nevada. Betongväggen som står emot allt vatten från Colorado river är meer än 170 met tjock i botten men bara 20 meter tjock i toppen och här har under alla år sedan öppnandet av dammen på 30 talet gått en tvåfilig väg som varit den enda väg som knutit ihop städerna Phoenix i öster och Las Vegas i väster. här har rullat oändligt många långa och korta tradare. Men risken för terrordåd efter 9/11 gjorde att pengar snabbt avsattes till en ny motorvägsbro som öppnades för fyra år sedan. Endast ca 5% av all el som produceras här går till närliggande Las Vegas
Från Hällefors har detta gäng Joakim, Mikael och Sune kört ungefär samma rutt och vi passerade dom på väg till Phoenix såg bilen både i Phoenix och Hoover dam men nu käkade vi middag tillsammans och ett långt härligt samtal om USA bilar gjorde att kvällen i Las Vegas började lika harmoniskt som den slutade.... Hej Då Vegas vi ses igen......  Alla svenskar som vi vet om som var i Vegas denna kväll bodde på detta sagohotell Excalibur som med sina 2000 rum ger plats för allt man kan drömma om i sagornas värld....... 
2012-01-19
Vi har haft riktigt trevliga dagar i Phoenixområdet där höjdpunkterna avlöst varandra men där Barrett Jackson auktion känns som pricken över i och skicket på bilarna var med beröm godkänt vilket det inte varit alla år men det blir bättre och bättre, men hejdå Phoenix Tack för denna gången. 
Vi sov på motell/hotell för första gången på resan och så började vi i gryningen resa med en hygglig amerikansk frukost på motellet som idag bestod av två rostade frallor, en muffin och en kopp kaffe det är vad som beskrivs som continental breakfast utmed motorvägarnas reklamskyltar. 
Vår resa gick norrut förbi Sedona och underbara redrocks förbi Flagstaff för att i Cameron vika rakt västerut mot Grand Canyon. En märklig känsla att cruisa förbi klippskrevor som är nånstans runt 1000 meter djupa. Något som väcker ens fantasi, tänk när indianerna och Cowboysen kom ridande mot klippskrevorna och plötsligt fanns bara en spricka i jorden som är ca 500 meter bred och väldigt djup och miltals mil lång........ lär nog blivit funderingar mer än en gång, inte likt något annat i världen och vi njöt och gled vidare för att cruisa en bit efter Route 66 där vi stanade på ett lite dyrare hotell direkt vid sidan av Route 66 i staden Kingman. 
Vi gjorde en lång etapp idag totalt ca 70 mil den sträcka som vi avverkade.Redrocks som sticker upp ur jorden runt staden Sedona är ett av jordens underverk som är obeskrivligt vackert och en härlig naturupplevelse, och här på landsbygden stårdet här och där lite gamla bilar även om det börjsr vara uttorkat.
På en höjd strax söder om Flagstaff var vi uppe på 1958 meter och här var det lite snö och kändes märkligt att snön inte smälte i den 15 gradiga värmen men på natten sa de att det var väldigt kallt (ca 5 minus). Men var kul att se snön efter öknen och värmen runt Phoenix. Går inte beskriva Grand Canyon i varken ord eller bild men kolla lite närmare på bilden så ser ni långt där nere en liten flod som under årtusenden grävt sin fåra genom det sköra stenberget. MÄKTIGT MÄKTIGT
Skuttar runt vid sidan av bilen som en yngling gapar skriker flaxar kolla titta wooooow. Inne i bilen så sitter Bernt och Håkan kvar och därifrån hörs ett välbekant puuuffffssssccch precis som när en öl öppnas två gånger efter varandra och Jommenvisst det var öl och inte vilken som helst utan Norrlands Guld och innifrån bilen hörs bara ett sakta kluckande tills burkarna är helt tömda. 
De säger vi tog med oss ett par burkar till ett speciellt tillfälle och det var nu Grand Canyon imponerade på dessa norrbottningar. Jag sa vill ni smälta ölen och va för er själv en stund och från bilen hörs det bekanta vinandet tjoooooooo 
NORRLANDS GULD REGERAR I GRAND CANYON. 
Av alla ställen man besöker är det bensinstationen som påminner mest om Sverige det är som Sverige fast mer på nått sätt.......
2012-01-18
I Cave Creek lite norr om Scottsdale försökte vi på ett gentlemannamässigt sätt tacka dessa underbara människor som varit våra värdar för vårt boende och mat dessa två dagar. 
Vi hade svårt att finna ord och tills våra vägar möts igen Stort Tack till Bo och Margareta. Bo och Margareta kom till USA redan under 60 talet från Sverige och har under sina dryga 40 år i landet byggt upp ett fantastiskt liv som vi besökare fick nöjet och glädjen att dela med dem. 
Efter morgonens frukost körde vi sedan i ilfart till Barrett Jackson där mer än 1000 bilar säljs under klubban den här veckan. Vi fick kolla in flertalet av de 1000 bilarna under den dag vi var där och även granska några bilar rejält. Skicket på bilarna var extremt bra och några få lyckades vi se små defekter på. 

Att med några få ord rättvist beskriva denna auktion är omöjligt och om man inte varit där är det svårt att förstå hela cirkusen runt detta jippo. Priserna för våra entusiastbilar under året över hela världen sätts under denna vecka i Scottsdale Arizona och det ser i början av veckan att vara ökande. Efter en lång dag bland bilnördar så avslutades den med american coffe på Starbucks. 
Vi tog sedan in på lågprismotellet motell 6 för en god natts sömn.Tack Bernt, Håkan, Bo och Margareta det här var kul! 


För 20 ynka dollar fick vi tillgång till alla bilar en hel dag vilket var mycket prisvärt. Plymouth GTX 1970 som är lackad i samma färg idag som för 42 år sedan dvs Burnt Orange, dessutom har bilen en 440 med en automat hängande efter. Om inte bilen säljs på auktion kan den mycket väl hamna i Sverige,nu är den i alla fall kontrollerad.
Cadillac Eldorado Two door Convertible 1960 som Piteborna visade onödigt stort intresse men på direkt fråga så svarade de "nej då inte den i alla fall flin......."
Inne på området träffade vi Vilhelminakillen Jens som lämnade Vilhelmina redan 1978 som 18 åring. 
Nu flyger han jättestora plan över hela USA och han hjälpte oss till Starbucks och kvällskaffet
2012-01-17
En utomordentligt stadig frukost som serveras av vårt värdpar gör oss starka för nya äventyr i området på några av traktens bilskrotar. Vi åker först till en kille som är född och uppvuxen i gnällbälter lite ovanför Örebro men som lämnade Sverige en mörk höstkväll för mer än 25 år sedan och håller till med sin verksamhet i Phoenix. 
Han uppger att han skickar flera containers i månaden till Sverige med ca tre bilar i varje. Killen heter Bo Målefors och han och hans Amerikanska fru Sara packar, renoverar och verkar syssla med alla märken och modeller av amerikanska bilar där slutet av femtiotalet dominerar. 
Efter det besöket styrdes resan till Hidden Valley Autoparts i Maricopa. En gammal skrot som sedan starten drivs av samma familj. Far och tre söner. Här finns delar från 1910 till 1980. Är lite svårt att hitta det man letar men företagets lager ligger till 80% under bar himmel. 

Vi avslutar denna dag relativt tidigt då vi vill vara säkra på att vara pigga till morgondagens auktion 
Bo är duktig på att snacka och det var många olika historier som han gick igenom under de timmar besöket varade, han berättade allt mellan Polisens jobb i Örebro till Postens hantering av paket i Phoenix. 
Hans Dodge och Cadillac 1959 intresserade våra vänner från Piteå men prislappen passade dom inte denna gång
Hos Hidden valley Autoparts i Maricopa möts man av denna entre och så här ser det ut på många bilskrotar som drivs av samma ägare sedan länge. Står ca 1000 bilar på skrotgården och givetvis hittade jag till det ställe där två Pontiac 1965 stod uppställda som fick donera lite delar till mina bilar. 
Bra priser och trevligt bemötande är ett plus.

Här är det sol ca 5% luftfuktighet en vanlig dag så det gör inte så mycket att varlagret har himmeln som tak.
2012-01-16

Tidigt Måndagsmorgon är vi så redo för att resa österut till Arizona och Scottsdale där Barrett Jackson Auction väntar plus andra äventyr. 
Det är spänt i bilen när vi lämnar Los Angeles och morgonluften som är våt och varm ändras snart till het och torr. Vi har kontakt med ett svenskt sällskap från Stockholm och vi får se om våra vägar korsas då de har en liknande tänkt resrutt. 

Att resa mellan dessa två områden Los Angeles i California och Phoenix i Arizona tar fem till nio timmar beroende på trafik och väder. Men det är inte mycket att se utmed vägen längs denna vägsträcka varför amerikabrefvet kanske idag är lite kort. 

Vi bor hos ett svenskt strävsamt par norr om stan i en byhåla som heter Cave Creek och här är folk som folk ska vara och när man möter andra bilar längs den sista biten upp till huset så hälsar man på den man möter......vi är på landet. 
Håkan och Bernt hugger på allt som är amerikanskt och har fyra hjul. Så när vi mitt i obygden stannade för att tanka bil och kropp slängde de sig mot dessa veteranbilar och de väntar med köp tills längre fram efter vägen då de tror att biljakten ska ge nått mer färdigt som man bara kan åka iväg med.
När kvällsmiddagen är äten och en liten stänkare stärkt oss tar värden med oss till garaget för kontroll av konstig gång på hans Mercedes. Håkan och Bernt gillar och kan mycket om bilar så detta var en lätt match, men så vare ju V8:a........ Målet denna dag var denna härliga plats i Cave Creek när det är dag hör man ormarna som rasslar i buskagen och när natten lagt sitt mörker över bygden hörs prärievargarna vråla sitt lite ledsna skall. 
Här är stämning för en riktig cowboyfilm..... 
2012-01-15
Söndagsmorgonen ringde väckaren redan klockan 6 och efter en rekordsnabb frukost drog vi mot Pomonas Swap Meet. 
Vi fick en hygglig parkeringsplats och var innanför grindarna vid 8:30 då hade det redan rullat på i dryga fem timmar. 

Det är inte lätt att hitta det man söker här men några småprylar blir det alltid och så kan man ju förlusta sig i den jättestora bilförsäljningen där det budades och växlades pengar hela dagen. 
Vi träffade mer än 15 svenskar som på ett eller annat sätt köpte nått på marknaden. Vädret var omväxlande där höga moln gjorde det lite chilly lite lite regn gjorde det lite blött och strålande sol gjorde det jättevarmt. 
Vädret var alltså som Swaap meetet ömsom perfekt ömsom sådär men klockan två drar alla iväg och på 20 minuter är fältet tomt en märklig upplevelse. 

Vi skulle titta på en El Camino efter detta men det blev fördröjt då vi inte hade navigeringen i bilen utan vi fick åka till Ove för å hämta den. 1988 åkte man med taxikarta överallt idag tar man sig knappt en meter om man inte har GPS system. Så hem till Ove och hämta apparaten sedan drog vi upp till bergen och hämtade några bildelar som vi köpt av en privatperson som inte ville skicka. 

Här kommer Peter Isaksson från Grebbestad numera Kalifornien in i sin rejält designade Cadillac Convertible 1964 bakom är det Mike från Mikes Garage som åker Mustang Cab en hyrbil som passar hans blyga framtoning, dessa två var några av de många svenskar som var där. Vi träffade bland annat Charles från Kungälv, Leif från Hönsa, Stockholmarna, Lennart från Storuman och några till. Alla sa de att i år var det dåligt, trots detta köptes över 20 bilar som nu är på väg mot Sverige och sommarens träffar och cruisingar. Alla är mycket hemlighetsfulla.

Många amerikanska medborgare vägrar att ha att göra med utlänningar och då för att överhuvud taget få köpa så måste man säga att man nästan bor i området för att få komma åt den pryl man vill köpa. 

Men konstigt är att ju mer dollar man visar dom desto lättare går det att få deras förtroende:-)) och de dristar sig till och med att säga "Thank your sir" och det låter ju fint. 
Sen en god middag på lokala resturangen nära våra LA värdars hus. Kvällen avslutas med en koll på en bil som eventuellt en av oss är intresserad av men där nästan allt behövdes göras så den får nog stå kvar så järnet hem till sovplatsen för att via tre datorer granska annonssida för annonssida för även fast man inget letar så vill man kolla och se för om det där fyndet kommer fram så blir det affär och ibland gör dom det.....men inte denna Söndag heller....
En mycket fin Dodge Charger 1972 ramas fint in av bergen i öster som detta är nästan var helt fria från snö. Bernt och Håkan rusar mot denna Impala 1963 Cab Bernt och Håkan ser den först de båda rusar mot bilen och i kör hör man på Pitesvengelska i samstämmig ton " we are from Piteå you know where they make Pitäpalt andjust just next door is the city Kiruna it is just the same good as Pite and in Kiruna the first ever made Kiruna cab was made" föraren tittar på dom och säger " I did not know" Pite borna avbryter och fortsätter med " You know in Kiruna they make convertilble from everything both Coupes and sedans and even station wagons and all models have one name KIRUNA CAB. They even have emblems that you can buy maby you want to buy from us we can fix that" Nu ser han förvånat upp på dem och han säger " maby next year". Med ny luft i lugnorna hör vi de båda hjältarna från norr säga " *Yes we bring them next year. same place same time" Hur äventyret fortsätter och vars det leder är det ingen som vet men en Impala 63 ägare i Los Angeles lär nog sitta och Googla Kiruna Cab i detta nuet för å lära sig allt om sin bil that was first made in Sweden. Vi kanske skulle köpa fabriken i Trollhättan och ta ner några Kirunabor för å starta serieproduktion av dessa unika bilmodeller föreslår jag:tjoooooooooo hörs från Piteåborna bra ide.
Efter Pomona åkte vi till en säljare på ebay där vi köpt lite delar som han inte kunde skicka, det blev ett trevligt möte och han visade sitt garage där han hade en Elbil från 1965 som tillverkats i Los Angeles. fyra batterier, tre hjul och en maxhastiget på 8 km/h. Bilen trängdes med allt annat junk som brukar finnas i ett garage plus fem veterancyklar. 

Sent på kvällen träffar vi Bruno som säljer en sliten Catalina cab från 1965 och bilen var perfekt men priset för högt då det rör sig om ett renoveringsobjekt. Men det finns bilar i LA i alla priser och alla kategorier men oftast för högt prissatta i förhållande till skick.
2012-01-14
Första dagen i USA är svår då man svävar mellan två tidzoner och har svårt att binda ihop göromålen. Men då både Bernt och jag varit här tidigare så hade vi förberett oss innan om vad som skulle kunna göras denna dag och det blev en dag i bilens tecken. 
Tidigt kontaktades en kille i Burbank som ägde en fin Pontiac Catalina 1965 som vi ville titta på. 
Men vi fick inte komma å titta före 12:00 så det var till att vänta. nån minut efter tolv var vi på plats och kollade in denna bil som måste betecknas som unik. 
För bilen hade körts minimalt de första sju åren sedan blev den stående i ett varmt utrymme i 40 år. 
Killen i Burbank hade ett jobb i Michigan där han köpte bilen och sedan servade han den och körde de 360 milen genom 13 delstater ner till Los Angeles, under sätet hade han en kniv och i ryggsäcken en revolver för att skydda sig mot ovälkomna när han sov i det väl tilltagna baksätet. 

Säljaren var en trevlig prick och han berätta att resan ner till LA tog 3 dagar och två nätter som han sov i det väl tilltagna baksätet. 
Bilen har idag inte gått 48000 kilometer och vägmätareställningen är strax över 29000 miles. Denna bil är unik och den finaste bil som jag varit på plats å köpt i USA. den har ett sagolikt skick. 

Mätta av bilaffärer åkte vi till Svenskarnas stolthet i Världen IKEA där vi valde en svensk en redig lunch med 18 köttbullars meny. 
Vi tittade lite på utbudet i butiken men kände inget behov av att importera något från IKEA till Sverige. Vi åkte sedan runt lite och kollade i Burbank och norra Hollywood men trötta och jetleggade åkte vi nu med två bilar mot vårt härliga boende hos vännen Ove. Vi hann sedan även besöka ett matvaruhus som heter Vons där det bland annat finns 22 olika äppelsorter plus allt annat både nödvändigt och icke nödvändigt. H & B var vimmelkantig efter en timma i denna mega matbutik. 
Imorgon Pomona Swap meet och nya äventyr 
Vi fick möta säljaren på en biltvätt sen när han förstod att det skulle bil affär fick vi följa honom hem för att på garageuppfarten skifta från 22 tummarna till de magnifika originalhjulen. Är härligt vara på plats och kolla med egna ögon sen när det blir skarpt läge kan man avsluta med ett handslag. Men man måste titta på minst 10 dåliga innan man hittar en bra om man inte som vi hade turen att finna denna på första försöket.
Ett stort matvaruhus är öppet dygnet runt och har allt som behövs för överlevnad här köper man in sina favoritostar och sina favorit soppor, Vons är ett mycket sevärt resemål.  Oavsett vars man i världen vänder står där ett IKEA varuhus och det är det Svenska varumärke som har bästa obefläckade ryktet av alla och inte kunde vi motstå de svenska köttbullarna

FREDAGEN DEN 13 JANUARI 2012 

DUM 

Vi är många som skulle vilja få en extra timme någon gång för att hinna med det Du inte hinner få gjort i vanliga fall. 
Och om Du skulle få nio extra timmar en dag vilken dag skulle Du välja? Jag valde Fredagen den 13........... 
Jag började på fundera på det i början av dagen och kom så på att när vi passerade midnatt till Fredagen den 13 var vi var vi i Sverige och resan började 06:20 från Göteborg, sen åkte vi från Amsterdam strax efter 10 och landade i Los Angeles klockan 11:30 med mer än halva dygnet kvar. 
Jag var vidskeplig innan men så här gick det denna enda dag på året som jag fått förlänga med nio timmar till 33 timmar. 
Nio timmar extra och jag valde Fredagen den 13. 
SÅ HÄR VAR DET FREDAGEN DEN 13. Flyget är idag inga problem och KLM som vi ju flög med hade ypperlig service och nästan onödigt trevliga söta som vi så klart inte charmade med vårt tysta blygsamma uttryck som sägs samtidigt som luften sugs in: jooooooooooooooooooooo. 
Som Håkan och Bernt säger att ett utryck kan betyda så mycket måste vara världens bästa ord jooooooooooo hur många o det är bestämmer tydligen exakt vad ordet betyder just när det sägs....joooooooo...... SKILLNAD: 
Hyrbil är sedan länge beställd och betald från Sverige och efter att signerat ett kontrakt får man ett papper som visas upp och vips har man alla fordon i sektion V att välja på här står 20 olika minibussar som H&B gick igenom minutisiöst och Bernt gjorde valet på den med bästa utrustningen, bästa däcken och lägsta miltalet. En snö vit Chrysler Town & Coyntry 2012 som rullat lite mer än 4000 mil. plus 27grader stekande sol gör att vi hoppar in i bilen för att varmköra den slår på AC:n och kyler ner coupen till lagom varmt. 
Precis som hemma i Norrbotten. 
Torsdag Piteå minus 27 i skuggan, det ligger 1,4 meter på de ställen snön fått fälla fritt där snön packats ihop av djävulska snömaskiner kan höjden överstiga fem meter. Håkan och Bernt som flytt snön hamnar i Göteborg på kvällen där det är grått och plus två........ och på Fredagen i Los Angeles där det är strålande sol och plus 27. 
Chevrolet High Performance motor Headers och en TH 350 med en bakaxel från en Nova 1968. Banka ihop det med en tvåsittsig Trike och Du får en maskin som väcker glädje och beundran i alla delar av världen men kanske speciellt här i Hollywood där den brukar stå utanför ägarens restuarang. Det ultimata fordonet att hämta Broccoli med från lokala grönsaksmarknaden Hos Viking Motor i Santa Monica är det full snurr på affärerna och det är den äldsta privata Volvo/Saab verkstan i Los Angeles området och hit har många paket sänts som så småningom ska hem till Sverige i nästa Månad. 
Jag säger till dom det är varmt i Californien och ett samtida insugningsljud hörs från framsätet joooooooooo. Första dagen användes för övrigt till att besöka min barndomsvän och hans familj samt givetvis jaga lite bilrelaterade utflyktsmål för dessa bilnördar från Sverige och klockan hann precis slå midnatt och vi insåg att denna dag som vi varit rädd för innan varit helt jättetrevlig. 

Jag frågar två jättetrötta Norrbottningar hur har dagen varit och från deras sängar hörs ett samstämmigt nästan onödigt glatt Jooooooooooooooooooooooooooooooooooo som inom kort överförs till snarkningar. Man behöver inte vara norrbottning för att tycka detta äventyr är inledningsvis jättetrevligt med mycket nya intressanta intryck. Tack för idag slut för idag vi ses imorgon.Joooooooooooo. 
Det är mitt på dagen och spökjägarna har i skydd från ljuset tagit sin vila på hotellet OceanPark i Santa Monica, utanför på hotellets parkering står deras bästa vapen mot spökena. Ghost Buster bilen. Vi förstår att den är till salu för att finansiera deras mest effektiva vapen någonsin som sägs bli avgörande i den slutgilta fighten med spökena........... Tänk om det kommer en tid när man slipper titta under sängen varje kväll...............kusligt.....Jooooooooooooo hörs vina runt bilen som ett bevis på att man tänkte rätt eller sa jag det...???  Vi bor de första nätterna hos det nordiska paret Kjersti och Ove och här fick de tre norrlänningarna sätta sina matkunskaper på prov vi fick skära lök paprika och ost för kvällens taco buffe. 
2012-01-13

Nu åker vi tre bilburna ungdomar ;-) till USA för att gå på följande bilrelaterade träffar:
Pomona Swap Meet usadels/bils marknad  http://www.pomonaswapmeet.com/
Barrett Jackson Auction  http://www.barrett-jackson.com/
Turlock Swap meet http://www.turlockswapmeet.com/
Grand National Roadster show http://www.rodshows.com/gnrs/
Sen kommer vi ramla på turistfällorna troligen
Venice Beach, Hollywood, Route 66
Red Rocks, Grand Canyon, Hoover dam
Las Vegas, Reno, Sacramento
Drive Thru three, San Fransisco, Alcatraz
Pacific Coast Highway

Bernt och Håkan har smusslat ner flera konstiga burkar och några rödvita påsar med vitt pulver samt en röd geggig massa och slutligen en massa svarta pengar ..... spännande att se  vad de amerikanska myndigheterna säger


Vi kommer säkert stöta på problem och hinder utefter vägen och vi kommer uppdatera här på USAbil.nu minst en gång per dag med ett par bilder  samt reseberättelse. Vi planerar en gruppresa till 2013, kanske ska du och du med då? vi kommer förklara mer vartefter vägen blir bredare och asfalten varmare.

Välkommen på en tur utöver det vanliga.

Kommer handla mycket om de här grabbana från Piteå ni vet där man gillar Pitepalt och Norrlands Guld. Ropar man där uppe på Fjället så är det Bernt och Håkan som de lystrar till och Bernt har följt med mig men för Håkan är det första gången så han har ingen aning om vad som väntar...
Ni som känner Bernt och Håkan berätta inte att vi skvallrar om deras semester med Farbro Sören.
Sen åker vi Fredagen den 13 mest för att det är de bästa priserna då och det sägs att det på planet serveras gratis champange men det återstår att se....
Men vi är spända och har ingen riktig aning om vars detta kommer föra oss men garanterat blir det mycket bilar  bilar och bilar sen människor och människor och människor.

Spänn fast bältena och låt de vara fastspända under hela turen för säkerhets skull.

Detta år flygger vi med KLM och vi ser ínte ut att bli så många i ciggaren mot amerika denna dag....??  Flygtiden är beräknad till 10 timmar och 45 minuter och vi landar redan 11:50 lokal tid    i förhoppningsvis soliga california.