Amazoner och 
Edet toapapper

Av Lars Åke Krantz

 


På lördag är det stor Amazondag i Härnösand. Alla Amazoner, PV-apparater, Duetter och P1800 drar till Mellanholmen 12:30. Anledningen är utställningen Amazonliv som invigs på Technichus. En annan anledning är att det är kul att träffas. 
-Jag gillar när det är kul. 

Plocka ut gammvolvon. Klä dig i nylon. Ta fram prickiblusen från -64 och gör lördagen till ett nostalgiskt äventyr så lovar jag att sjunga En gammal Amazon, för dig och släppa in dig på vernissagen gratis. Vi vill ha alla bilar. Hela länets åldrade Volvopark. 
Vält stan. B18 sjunger i dur, B16 med litet tur och B4B sjunger som en hagelskur.

Jag, som är uppväxt med Amazon och Edets toapapper, har en fråga också. 
-Hur kan toapapper ta slut ?
Nu menar jag inte ta slut hemma utan i affären? Verkar inte det fantastiskt märkligt? Man går till butiken.
-Ja hej, jag skulle vilja köpa litet toapapper
-Det är slut?!
Som om det var nyårsraketer det gällde. 
-Jaså jaha du, är du inte framme i tid så tar det slut vet du, he he, säger förståndarn.
Är toapapper en säsongsvara? 
Känns inte det konstigt? Jag menar hur fluktuerande är våra vanor att torka oss? Hur mycket pendlar det behovet från vecka till vecka? Är det svårt att beräkna på något sätt? 

-Oj, nu steg torkandet till det femdubbla! Det var rackarn! Nu tog det slut!?
Ok om det händer en gång på tio år men detta händer ideligen. Alltså Myran och jag är vanemänniskor. Födda på femtiotalet vill vi ha det där Edetpapperet som är strävt som 600 våtslip. Det där enkla som det ryms så mycket på rullen av. Inget med bä bä vita lamm på, inget som luktar lavendel och Marinara, inget tredubbelt som känns som om man använder öronvadd och definitivt inget perforerat som faller sönder var annan decimeter. Vi vill köpa vanligt hederligt skithuspapper. 
-Nä, det är slut? 

Alltså finns det en toapappersbörs? En marknad från vilka Ica och Coop handlar detta värdepapper? Ett volatilt index där tillgång och efterfrågan stiger och faller på ett sätt som får Nasdaqbörsen att verka sömnig? 
-Edet enkel har stigit med sextio punkter på åtta minuter, SÄLJ SÄLJ, Det kan vi inte ha liggande i butiken. Kör tillbaka balarna och casha in reavinsten. Köp öronvadd i lavendel istället. Där är det baisse. 

Alltså vad händer butiksföreståndare? Har ni blivit tokiga hela bunten? 
I Härnösands kommun bor det 25 240 pers. Vi går på toaletten tre, fyra gånger om dan hela bunten. Det kan väl hända att det sitter en älgjägare i Villola och håller sig en förmiddag men det kan väl inte ge stå stora fluktuativa följder. Tvärtom. Detta torde vara ett av de mest förutsägbara och lättberäknade behov hos arten Homo Sapiens som finns. Men ni har slut på Edet enkel
-Ni har spekulerat bort det.
-Era badrumsbratpack. 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop