DSC

Av Lars Åke Krantz

 

Jag har uppfunnit en DSC. Man skall använda förkortningar sparsamt enligt lokaltidningspraxis. Det är så lätt att det blir fel. 
Ta TT till exempel. Det kanske läsaren tror betyder Tidningarnas Telegrambyrå då avsändaren egentligen menade tradartuttar – en maträtt hos grillbaren i Älandsbro bestående av böljande pytt i panna med två stekta ägg dallrande längst upp. Inte riktigt samma sak om man säger. Därför skriver jag ut hela ordet Digital scare cratch. Nu är engelska inte heller välkommet i en lokaltidning och bör undvikas men jag siktar på den internationella marknaden och i södra Wales fattar man ingenting om det står digital fågelskrämma på kartongen.

Nu var det sagt i alla fall. Jag har uppfunnit en digital fågelskrämma. Eftersom jag inte hittar blanketten för ansökan av världspatent just nu och uppfinnare ändå brukar dö utfattiga sedan något multinationellt företag stulit deras idéer väger min lojalitet mot lokaltidningen över. Som första tidning i världen kan härmed Tidningen Ångermanland avslöja den största svenska uppfinningen sedan dynamiten. Detta utan patentskýdd, fritt för vem som helst att kopiera. 

Jag vill inte ha några stålar men den som blir äckligt rik på konceptet kan skicka en rosa och vit Chevrolet Impala coupe från 1959 till Myran. Nu motorcykelbyggare Kjell i Bollsta, Edlunds mekaniska i Nyland, Sahlin i Sollefteå och andra skruvare kommer receptet.

Man tager ett stycke motorgräsklippare. Med ett ryck avlägsnar man motorn och slänger den i soporna. Den stör bara grannarna, surar ner insjöarna och blåser hål i ozonskiktet. 
-Nu är det nästan klart. Beställ blankett för patentskydd. 

Gå in på Bodens El i Härnösand och köp en rörelsedetektor som har samma funktion som den manliga biträdet bakom disken. Han är av när inget rör sig i butiken. Så fort dörren öppnas och en kund kommer blir han på. Sedan, när kunden gått och det blir stilla blir han av och sjunker ihop i ett hörn igen. Expediten heter Dan men se till att du får en som funkar även för natt. 

Åk hem. Lossa motorn ur tvättmaskinen och sätt den mitt på gräsklipparen med drivaxeln uppåt. Koppla in rörelsedetektorn så att motorn startar när något rör sig framför klipparen. Motorns axel klär du med valfritt blänke. Titta i ruinerna av tvättmaskinen. Där finns kanske en blank kylpropeller. Ta den och montera på motoraxeln. För De Luxe modellen adderas två sladdlampor som hängs över gräsklipparens handtag och som tänds när motorn startar. Klart. Ring banken och avisera stor inströmning av kapital när försäljningen går igång. 

Min DSC gör jobbet. Jag kör fram den till trädgårdslandet och kopplar i sladden. Sedan sätter jag mig på altanen, tar en kaffe och väntar på skateländet. När den kommer in för landning slår rörelsevakten till och den blanka propellern sänder en kanonad av blixtrande solkatter upp i skyn som får den inflygande att tro att han seglat in över Arboga. Av morötter och kikärtsfrön ser han ingenting. Han buklandar i stenröset och kommer aldrig mer tillbaka – tänker jag mig alltså. 

Jag provade den härom dan. Grannen kom på besök. Vi väntade. Jag hade nog smulat med en muffins när jag byggde den för två sädesärlor satte sig på den och började picka utan att den startade, allt till stor muntration för min granne. 
-Vad är det sade jag?
-Det sitter ju fullt med fåglar på den, svarade han 
Jag måste erkänna att det grumlade segern en smula. Inte riktigt vad jag tänkt mig. 
-Den är kalibrerad för kråkor dummer, svarade jag och tog en slurk kaffe till. 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop