Den perfekta julklappen

Av Lars Åke Krantz

 

Säg mig. Vad är det som är höljt i ett bedrägligt yttre, styrt till en viss dag och tid, samt ofta placerad så att det omgärdas av större eller mindre folksamling, för största möjliga effekt? Jag tänker på två saker. Det är en tidsinställd bomb - eller en julklapp. Sången ”Nu är det jul igen” har fått en förskjuten innebörd med stigande ålder. Från att i alla år ha haft betoningen på det känslofyllda subjektet ”jul” har fokus allt mera övergått till satsens tidigare så harmlösa utskott, bihang, böld, bula, finne, ”igen”. Idag sjunger jag med stängda käkar, Nu är det jul IGEN. 

Det fanns en tid när julklappsinköpen gick som en dans. Ungarna ville ha bitringar och skallror, målarböcker och trolldeg men jag har märkt en grej. 1988 års, ”får jag litet deg pappa”, är inte samma som 2004 års, ”ge mig deg farsan”. 
Visst kan man gå på linjen att ge pengar. 20 kuvert under granen som byter plats med varandra på lika många sekunder. Platt och effektivt. Eller man kanske skulle ordna med autogiro så den förutbestämda degen överförs 24/12 klockan 20:00. Alla sitter i ring med sina mobiler i spänd förväntan på att sms:et skall pipa och konfirmera den nya kontoställningen. 
-Piip – åhh tack mamma.

Nysnön knarrar under fötterna. Solen har inte gått upp ännu. Landskapet ligger oöppnat. En passerande bils ljuskäglor petar flackande i majestätet, försvinner bort och låter mig inse hur litet vi förmår kasta sken över. Det blir åter svart. Luften är torr och kall. Snart skall solen gå upp och få människor och djur att stänga sina pupiller av det övermäktiga ljuset. Man tänker så bra i den stilla gryningen. Mina ovanstående julklappsbekymmer känns som en dekadent sörja, en spillning. Hur kunde jag? Syret leds oavkortat upp i hjärnan och plötsligt är allt så sprakande rent och tydligt. Så enkelt. Om den inledande definitionen sammanfaller för båda företeelserna så måste var och en innehålla den andres förtjänster och kvalitéer för att fungera optimalt. Med andra ord. För ett tryggt julklappsinköp bör man snegla på en tidsinställd bomb.

Således: En perfekt julklapp måste ha ett icke ringa överraskningsmoment, vara oväntad, ha ett visst mått av elektriskt inslag allra helst kompletterad med någon mekanisk funktion. Vidare bör den påkalla en kort och initial uppmärksamhet hos alla samlade samt därutöver åstadkomma en bestående förändring över tid i dess omedelbara närområde. 

Nu förstår jag att alla läsare tänker på samma sak. Javisst!! En fortsättning på denna krönika blir ju nu närmast löjlig, överflödig och övertydlig. Alla vet ju redan vad detta är. En oväntad grej som är litet elektrisk, litet mekanisk och som omedelbart väcker uppmärksamhet men också förändrar platsen den står på. Det är ju som gjutet! Jag skall genast köpa ett gäng och slå in en till var och en i familjen. 

Årets julklapp! 
-En cementblandare. 

God Jul på er alla. 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop