USA TOUR 2013


Sören Fjellstedt är väl inte helt okänd i vår hobbyvärld. Han gör en hel del värderingar av äldre bilar och har järnkoll på statistik över bilar. Han besitter världens största veteranbils register på reggade fordon. Mer än 1,5 miljoner fordon från över 10 länder. Undrar du över något kontakta Sören. www.ccv.se

Nu kan du följa honom och Bernt och Mattias på deras USA resa!
Häng med. 

28 januari, 2013
Vi har nu gjort nästan hela resan och vi har bara en dag kvar den sista…… Vi börjar med att kolla annonser lokalt och finner några bilar som vi kontaktar men det blir inget som vi kan gå vidare med så vi tar en tur till stranden där vi tittar på utbudet av det som erbjuds där och vi kommer nästan tomhänta därifrån också så vi hämtar några paket från vår vän Ove och några däck från däckfirman så äter vi middag hos våra vänner innan vi tar en sista tur ut i Los Angeles.

Vi besöker flera olika ställen och cruisar runt i Hollywood och down town Los Angeles innan John Blund kastat en hel hink sand i våra ögon.
Summeringen av denna resa är att det är den lugnaste någonsin och vi har haft ett lågt trevligt tempo med många avbrott och många skratt och den resa jag gör är alltid den bästa och så även denna och den som kommer. Lever man i nuet är det lätt att njuta.

Vad som varit bäst är svårt att säga men Turlock Swap Meet och Barrett Jackson auktion får delad full pott så olika men så obeskrivligt trevlig.

Responsen från Er läsare har varit kul då vi fått både telefonsamtal och email om hur trevligt de tyckt det varit att följa med oss till det stora landet i väster och trevligaste var en bekant från Varberg som ringde och berätta att han gärna assisterade oss med hjälp om och när det skulle behövas. Sånt uppskattas och ska läggas i minnesbanken Tack Mikael, tack alla ni som följt med och kanske vi nån gång i framtiden kan göra en liknande resa när du, du och du kan följa med om och när det blir av kommer i sådana fall visas först här på Usabil.nu

Tills vi ses eller hörs igen Ha det så Bra
Sören Bernt och Mattias Over and Out!

Hugaligen vad tiden går 1988 för 25 år sedan åkte jag till USA för första gången och hyrde då sängplats i detta hus under 6 
veckor jag fick då lots och Hjälp av Lennart från Storuman och totalt blev det då elva ”nya” veteranbilar till vårt land, här 
stannade vi denna dag och pratade minnen en kort stund innan vi fortsatte ut i den verkliga härliga resan som kallas livet 
Vi åker förbi hos Ed´s Airport Service i Santa Monica och han 
har några Trevliga bilar vi får kolla in och fundera över. 
Bernt försökte förklara för honom att den rosa Cadillacen inte 
var en riktig cabb utan en Kiruna Cabb. Ed såg frågande på 
Bernt, muttra nått om att han inte kände till modellen sen gick 
han in i verkstan igen med ett konstigt flin på läpparna.
Sista dagen är förbi, det har blivit midnatt och vi kan inte sluta titta på allt vackert som dyker upp i gathörn och i skyltfönster och 
här på Heritage Classics i Hollywood fönstershoppar vi en Thunderbird 1957 och en Cadillac 1950 Convertible samt 
en Mustang Fastback 1966. Och vi känner oss nöjda glada 
och mätta nu vilar vi några timmar innan den långa flygfärden 
hem över USA och Atlanten innan vi landar i vardagens Sverige.
27 januari, 2013
Frukost serveras tom 09:30 på nattens hotell och vi hinner med nöd å näppe få i oss några flingor och mackor innan frukosten dukas undan, som en av våra medresenärer sa det ska kosta på att ligga på topp och gårdagens flagga är nu halad och för några av oss är gårdagens höjdpunkter höjt i dunkel.
Vi åker till marknadens sista dag i Turlock och det växlas några ord och telefonnummer med säljare av bilar och bildelar men idag går vi ut från marknaden lika tomhänt som när vi kom in. Den stackare som sist kom ut till hyrbilen på parkeringen fann tre kamrater sovandes och det fortsatte de med hela vägen till Los Angeles att samma helg både vara på både Marknad och gå på Lokal tar på krafterna.
Vi har haft en trevlig sista helg i Turlock och vi har funnit mycket av den lycka vi sökte och en del har vi med oss hem till Sverige och en del lämnar vi i glömskans tomrum.
Vi lämnar Travelodge i Turlock och säger adjö till detta 
trevliga hotell och dess närliggande mycket trevliga Lokal.
Söndagen var solig och fin men lite kylig så det var betydligt glesare mellan försäljarna men det fanns fortfarande många fina bilar 
och delar till salu och söndagen är ju till för de som verkligen 
vill fynda för priserna är nere på botten
På Dennys Restaurant strax norr om Bakersfield stannar vi 
för middag och man slutar aldrig förvånas över matportionerna 
när man ätit så man är mätt är hälften kvar på tallriken men 
Mattias ser lycklig ut när han närmar sig stor måltiden
Väl framme i Santa Monica så träffar vi en svensk som satsat 
några kronor i en restaurang som skall vara öppnad nästa år 
och då hoppas vi få äta något annat än Mc Donalds och 
Dennys som stått för årets Meny!
26 januari, 2013
Vi är uppe strax efter sex så att vi ska hinna gå igenom denna gigantiska marknad i Turlock som hålls varje år sista hela helgen i januari. Marknaden är en av de största veteranbilsmarknaderna i norra California och pågår i två dagar och då vi vill kolla in både de bilar som saluförs och alla delar så blev det bestämt att vi skulle vara här båda dagarna.

En av bilarna som vi intresserade oss speciellt för hade ingen säljare runt bilen så vi ringde numret på vindrutan och han sa bilen är öppen så kolla det ni vill även under huven, Jänkarna är mycket trevliga och ibland tom enklare än oss svenskar att förstå. Bilen var perfekt så den lär landa i Sverige längre fram men inte nu.
Finns ett oändligt hav av delar till bilar och förhållandevis lite krims krams så vi shoppingsugna handlade på oss lyktor, fälgar, snobbringar och fyra plastpåsar med sånt man bara måste ha!

När vi gjort marknaden och fått middag så gjorde vårt resesällskap en liten felbedömning då vi bestämde oss för att gå på lokal LOKAL vilket resulterade i hög musik och nya intryck och smaker som gjorde hjärnan i det närmaste obrukbar för några av oss. Nattlampan slocknade inte förrän 03:30. Men Jänkarna är duktiga på rocka loss en Lördagskväll i Turlock det kan vi skriva under på.
Chevrolet Camaro 1967 conv byggd i September 1966 och 
levererad till ägaren av en Chevrolet bilåterförsäljarfirma i California. Bilen är rejält utrustad med elcab, De luxe inredning, Servo och en del annat. 
Bilen överlämnades till hans fru den 10 oktober 1966 och hon körde 
nio tusen mil med den tills hon sålde den till nuvarande ägare i februari 1990. Bilen har nu gått ca 15000 mil och är i ett utmärkt originalskick, hon är tillverkad i California och har alltid varit förvarad i garage nattetid och aldrig körts utanför går och fungerar helt perfekt en California en underbar originalbil som kommer ge nya ägarna många problemfria år. Vi får hoppas den hittar sin nya ägare i Sverige det vore kul med den i Sverige.
Juniordragsters, slicks plus massor av begagnade raceprylar finns här massor av. Och det säljs massor och det var hyggligt enkelt att pruta i år också, så vi får en del av Amerika med oss hem till Sverige.
Det börjar skymma och många bär på nått trevligt de hittat på marknaden men än finns lusten att handla kvar så det stannas 
till en längre stund för att kunna granska en 
Cadillac 1947 Sedanette i fint originalskick.

 

 

 

Den här tjejen var kul att lyssna och titta på när hon förhandlade om några prylar hon ville köpa. Hon kunde sin sak, hade skärpa att kontrollera det var korrekta grejer samt intelligens att använda sin skönhet till att få rätt pris. Ett perfekt ögonblick kan komma när man minst anar det, man måste bara vara på den plats det händer.
25 januari 2013

Vi vaknar i Los Angeles redan klockan 05:30 för att uppleva en av höjdpunkterna på resan vi äter frukost på Mc Donalds i Burbank för att vara redo utanför Jay Leno Garage. 

Vi står å trampar i morgonkylan och väntar och exakt 07:30 rullar grinden upp och vi kan traska in i denna världskända byggnad som Jay friskt visar upp i olika sammanhang bland annat på internet. Men att se det live är som allt annat. Att fantisera om det är härligt men att Uppleva det är UNDERBART. 

Det råder fotoförbud inne i byggnaden där mer än 140 bilar och 120 motorcyklar visas och här finns bilar som drivs av allehanda drivmedel och olika märken där muskelbilar är dominerande som Duesenberg, Corvette, Lamborgini, Ferrari och så vidare. Förra året stötte vi på Jay och fick skaka hand men i år var han upptagen med sin TV Show.

De bilder man har i huvudet är viktigare än de man har i kameran och jag hoppas Du förstår den glädje vi känner över att få vara där och på sätt och vis har ni alla varit med idag.

Efter dryga tre timmar blir vi formligen utsparkade därifrån då de som jobbar där vill ha lugn och ro för att kunna visa upp dagens prestationer när Jay kommer in framåt kvällen. Det regnar men i vår skäl skiner solen starkt en dag som denna. Tack alla som gjort det möjligt för oss vanliga människor att få uppleva detta. 

Vi åker in till Los Angeles igen och gör några ärenden för att framåt sena eftermiddagen ställa färden norrut igen och denna kväll somnar vi alla med ett stort leende på läpparna i George Lucas hemstad Modesto.
Imorgon är en ny dag på veteranbilsmarknad i Turlock

Bob är grabben som visar oss runt i Jay Leno Garage och givetvis har vi med en gåva till honom som tack för att han ger oss det där lilla extra vid visningen och Vi uppskattar det han gör och han det vi gör. Det finns en present på väg även till Per och Jay till ett 
framtida projekt som vi hoppas få se under användning nästa 
gång vi får passera de där stängda grindarna

Första gången jag besökte Los Angeles var för 25 år sedan och då köpte jag ett gäng gammelbilar här till min bilskrot i Malgomaj och för att vara säker på att kunna köra dom hemma i Sverige gjordes reservnycklar till alla. Nycklarna köptes då som nu i denna lilla kiosk i korsningen Lincoln/Whasington. Helt otroligt att den finns kvar och att det ser exakt likadant ut.
På en bilfirmas West Coast Classics i Santa Monica kollar vi in 
denna otäckt fina Dodge Charger 1966 som en kille i Kiruna är 
sugen på och det verkar rätt så klart att han köper den och blir 
det inte nu när vi är här så lär det bli senare för bilen håller 
måtten som krävs.
Vi är upprymda när vi skall avsluta denna dag och det känns 
som vi skulle vilja ta ett svalkande dopp i polen men vi 
väljer sängen denna gång framför nöjet då tröttheten är
större än längtan att svalka sig denna Januarinatt år 2013.
24 januari 2013

Natten tillbringade vi söder om San Fransisco och dagen började vi med en Amerikansk hotellfrukost för att sedan ta bilen till Fishermans wharf där båtar och Stilla havet kollades in och efter en tidig lunch satte vi så färden söderut efter Pacific Coast Highway 1 (PCH). 
Regnet gjorde den mycket sevärda resan lite mindre spännande men ändå tillräckligt för att imponera på oss nordbor.

Vi såg flera fina bilar efter vägen men ingen som vi blev sådär jätteintresserad av. Vi pratade också en hel del om gårdagens Petaluma som gjorde ett starkt intryck på oss och planerade även morgondagens som börjar i Los Angeles och slutar 40 mil norrut i Turlock där vi kommer gå på veteranbilsmarknad. 

I Carpinteria åtnjöt vi hos några Härliga människor på Tonys Pizzeria som öppnade 1962 och som precis firat 50 år i Pizza branschen.
Sen ner till våra vänner i Los Angeles för en tidig kväll.

På de motell/hotell vi sover på behöver vi inte känna oss 
trångbodda då det är lågsäsong är vi inte många som 
checkar in varje kväll på Ramada Hotel i Monterey var det 
bara tre rum som var uppbokade denna natt så det 
blev ingen trängsel vid utcheckningen.

I en riktigt god middag så måste alla ingredienser ingå och vårt turistande efter PCH som säjs vara världens finaste kustväg saknades en väldigt viktigt ingrediens nämligen SOLEN men 
resan blev minnesvärd ändå och nästa gång är nog den med oss 
och vi blev ändå mätta.

Sånt här kan man se efter vägen då vi var på väg för att kolla 
in en Sattelite 1969 passerade vi denna gård och vid en snabb 
check såg vi att vid sidan av Chevrolet Bel Air 55:an stod en 
Impala 96 och tråkigt nog var ingen av de båda till salu. Men kanske också var tur för vi har nog inte haft kontanter att köpa båda.Höger

På Tony`s Pizza & Pastaria i Carpenteria åt vi både förrätt, 
varmrätt och efterrätt och denna förtjusande Kvinna, serverade & charmade oss med både glädje, roliga historier samt halvtimmeslånga historier om sin släkt som drivit Restaurangen sedan starten 1962. 
Det är få kvinnor i vår värld som kan göra Män så glada som hon. 

Tack Krista Vi ses igen.
23 januari 2013
Vi har övernattat på ett hotell i Petaluma strax norr om San Fransisco som ligger endast några meter över havsytan och här bor ungefär 60 tusen människor. Staden kallas för ”Sleeping City” och är väl känd för just ingenting… 
Om inte en annan stad i California sagt nej till filminspelning av George Lucas film ”American Graffiti” har nog jag aldrig vetat om denna trötta stad. Under några veckor 1972 spelades filmen in och på några få gator i centrum spelades merparten in.

Och att stå på den parkering som poliserna gömt sin bil i, då behöver man inte blunda länge förrän Pharahos Svarta Mercury dånar förbi med skrikande ungdomar och Rödjusen tänds på polisbilen yees det är märken kvar i trottoaren utanför från det hårda nedslaget…..

Vi tittar även på salubilar i en försäljningshall för klassiska bilar och visst vore det fränt ha en bil från denna stad, men hittar inget intressant i denna sovande stad att ta hem till Sverige denna gång heller. Bäst är nog att det som somnat in här stannar här så att vi i tidernas evighet kan förflytta oss till filmen och gatorna som förändrat livet för så många bilintresserade 70 tals ungdomar från Sverige och visst drömde Du dig också till dessa gator när det begav sig på filmduken hemma i din sovande stad.

Vi tar en kopp kaffe och åker ut till Paradise Rod och parkerar exakt på det ställe där filmkameran stod när racet mellan Milners chicken gula Rod och Bob Falfas coola svarta Chevrolet stolpe, vi hissar ner rutorna slurpar på kaffet och bara lyssnar och vi hör hur Racet flaggas av Tiger. Bilarna rusar över fältet och vi hör hur Falfas Cheva sladdar av vägen och vi vaknar ur dagdrömmen slår på torkarna och åker söderut mot San Fransisco.
Tack George Lucas för att du filmade detta som gav oss ett liv där man kan dagdrömma varje dag. 
För drygt 50 tusen dollar kunde man köpa denna Ford 51:a 
med Tuck”n Roll inredning med Sidventils V8:a som har både Edelbrock Aluminiumtoppar och insug ovanpå 
detta paket har lagts en kompressor. 
Dessutom fanns skivbromsar air condition och 
annat för en bekväm crusing.
Vi åker förbi Dan Michelini som stolt visar upp sin Highschool dream en Chevrolet 1937 som rustats med 392 Hemi som han körde 9,4 sekunder på ¼ milen 1973. Dan är stolt och glad över att 
han bevarat sin bil i ursprungligt skick men förbannar sig 
själv över att han inte var in och deltog i inspelningarna 
dom där kvällarna sommaren 1972 i Sleeping City.
Här inne stod bilarna parkerade med nosen ut mot gatan och i 
en av dem satt poliserna i en Galaxie 1961 mumsades donuts 
och kaffe när slyngeln krokade fast bakaxeln i en lyktstolpe smällen ekar fortfarande mellan tegelväggarna när bakaxeln slits ur bilen. 
Tänk Paradice Road är fortfarande en fungerande gata och jag slår vad om att det här under många sommarnätter gått race i västlig riktning men inget så fränt som när Cheva 55:an rullade ner över ängen till höger och som sedan sattes i brand. Sååååååå fränt……. 
22 januari 2013
Vaknar på ett fint Super 8 hotell i San Jose strax söder om San Fransisco. Efter en finfin frukost åker vi och gör några bankärenden innan vi åker mot San Fransisco. Här finns tusen turistattraktioner att titta på där den ena är bättre än den andra. Förutom bilarna och miljön är Golden Gate min favorit. En fulländad bro som är vackrare än det mesta och snart 100 år gammal. 
Sen måste ju middagen intas på klassiska Mels Drive In på Lombard Street. Vad som förvånar mest är att det syns fler fattiga på San Fransiscos gator och USA ser ut att ha en lång uppförsbacke innan ekonomin går mot bättre tider men vissa städer har det jobbigare än andra och när det vänder i USA kan det gå fort, väldigt fort mot bättre tider. 

Vår anledning till resan är ju inte politisk och det vi granskar är gamla bilar och här syns ingen direkt nedgång priserna är fortsatt relativt höga och precis som hemma i Sverige är det lite långsam marknad det tar tid att sälja men allt blir sålt.
Efter några turistfällor söker vi oss norrut till Petaluma där vi kommer till en bilfirma som precis stängt för dagen så vi får gå dit imorgon direkt när de öppnar, de har en fin Camaro vi kollat in men innan vi försöker handla ska den granskas noga. 

Precis innan jag somnar minns jag en deckar tv serie från 90 talet som handlade om en radiopratare i San Fransisco och alla avsnitt avslutades med orden ”GOOD NIGHT AMERICA WHEREWER YOU ARE” med samma ord avslutar jag denna dagsberättelse om Svenska bilentusiaster på resa i det stora landet i väster god natt..
Vi hittade en Bonneville 1965 på craigslist i närheten av vars vi vakna och givetvis måste vi kolla om det var något fynd men 
här var bristerna större än fördelarna så den bilen står kvar till försäljning hos mr Jack Jones i San Jose ett tag till.
Vi kör på motorvägen närmar oss downtown San Fransisco och plötsligt ser jag en Cadillac 1959 som ligger i innersta filen som 
gasar rejält och det är så konstigt men detta är ytterst ovanligt 
att se en gammal jänkare på motorvägen ofta så säger säljarna ”Don´t take her to the Freeway”. Turligt nog var det inget denna Cadillacägare brydde sig om och därför fick vi en glimt av en gammal bil i drift i USA. 
Så nu ska vi äta på Mels Drive in på Lombard Street i
 San Fransisco och alla fräcka bilder från inspelningen 
underbara American Graffiti sommaren 1972 gör inredningen 
miljön nästan mer intressant än själva menyn. 
Längre upp på Lombard Street finns vad som sägs vara 
världens krokigaste väg och givetvis var vi tvungen att köra 
den vägen några gånger helt otroligt att se hur människor 
verkligen bor här och har sina liv, där vi åker fram 
som om det vore ett nöjesfält. 
21 januari 2013

Efter att ha vilat och festat de senaste dagarna var det åter en morgon i givakt redan klockan sju för att lasta hyrbilen full och köra ner till terminalen där vår container står och väntar på att fyllas för transport till Göteborg och Sverige.

Sen blev det en Frukost å lasta bilen igen för transport norrut i California med några olika stopp efter vägen. Först en bilskrot som har oändligt mycket delar till äldre bilar och där fann vi lite småplock som lastades för att följa oss till Sverige. 

Sen vidare till en bilfirma där vi grundligt kollade vad de hade att erbjuda. Här fanns ett 30 tal fina bilar mellan årsmodellerna 1930 och 1976.

Sen upp till San Fransisco där vi under veckan både har bilrelaterat och semester relaterade utflyktsmål, vi vet att morgondagen börjar med koll på en gammal bil men sen kan vad som helst hända. 

Hos fraktbolaget i Paramount lämnar vi över 30 kartonger i 
olika storlekar till denna sötnos Denise. Hon lovar att hålla koll på godset till de skickas mot Sverige och de tackar vi för.

Ännu en bilskrot i Solens California där utrymmet begränsas 
av skyns höjder. Här fanns fordon mellan åren 1935 och 1990. 
Sägs vara mer än 3000 bilar men vår gissning är att det är 
ca hälften men det är gigantiskt ändå…..
En frän Depåbil från 70 talets dragracing en Plymouth 
stationsvagn som kört slicks till de flesta stora dragracingförare 
Mercury Convertible 1973 som var i perfekt skick blev vi 
erbjudna att köpa för 17000 USD och det är nog prisvärt 
för en så snygg bil.
Åter ut på I5 norrut mot veckans bus så stannade vi och åt middag och på restaurangens parkering stod denna cheva pick up som lastats med snö på taket för att bevisa att det även finns snö i California. 
Vi vet det redan för två år sedan när vi kom in i en snöstorm mellan Las Vegas och Los Angeles…… Men oftast är det sommar sol och varmt i California och så har vi haft det även denna dag
19 och 20 januari 2013
Som ni sett i vårberättelse här på usabil.nu har det varit full fart alla dagar hitintills och vi har sett mer än vad många ser på en månad så både lördag och söndagen har varit i mycket avslappnat tempo. Vi har festat på härlig mat och sköna drycker tillsammans med vårat skandinaviska värdpar Ove och Kjersti i Los Angeles. Vi har besökt Venice beach där några av oss cyklat omkring och sjungit svenska nubbvisor plus en del annat.
Vi har också laddat batterierna för de sista nio dagarna så häng med nu är vi full laddade igen så imorgon är det full fart igen Du Hänger väl med då… 

Sören, Bernt och Mattias
18 januari 2013

Utsövd pigg och glad tittar vi på Hotellets hajakvarium och alla spelhallar men vi missar hotellets guldklimp ”The Golden Nugget” det är världens största guldklimp och den finns där men vi missa den, vi hoppas den ligger kvar till nästa Besök i Las Vegas. 

Sen hittar vi världens drömobjekt mitt på Las Vegas Strip äter frukost på Dennys 

Styr sedan ut ur stan av underhållning till ett lite lugnare ställe nämligen USAs lägsta punkt som ligger i Death Valley California ett varmt kvavt ställe som ligger 86 meter under havsytan i denna varma dödens dalgång så häftigt och fränt och på så helt olika vis här fick vi se förutom en magnifik natur även träffa ett par Coyotes som suktade efter matrester från vår bil

Det vi alla bilentusiaster drömmer om att hitta när vi är i USA hittade vi på Las Vegas Blvd en patinerad Chevrolet Bel Air Convertible 1955 som original rustats med V8:a powerglide och en del annat lull lull, som vanligt hittade vi ingen ägare och ingen prislapp men allt var rätt tom pressningen i baksätet som tidigare skyddat den mot damm och solljus. Hade vi bara hittat ägaren så hade vi kanske kanske fått köpa den för 5000 USD från någon som spelat bort sina besparingar i denna galna spelstad men den såg ut att ha stått på samma plats i minst 20 år så nästa år ska vi nog hitta ägaren och då jävlar köper vi den 
Söta flickor finns överallt i världen och från ingenstans kom denna söta tös mitt i death Valley som med sin charm och humor livade upp oss för ett tag med sin sprudlande karaktär och livsglädje, 
tack tack och tack Sofia för vad du gav oss!

Solen går ner över Amerikanska kontinentens lägsta punkt 
Badwater Basin, bergen i väster är dryga 2000 meter höga 
vilket gör att solen försvinner tidigt på dagen i denna döda dal.

Denna prärievarg Coyote kom riktigt nära vår bil och den såg 
riktigt sur ut när den upptäckte att vi inte hade några 
rester att hämta från vår bil.
När vi på kvällskvisten blev hungriga på vår väg ner mot 
Los Angeles stannade vi vid avfarten mot Ghost Town som turligt nog är stängda kvällar och nätter och valde istället att 
äta middag på härliga Peggy Sue´s fifties dinner. 
Härlig köttfärslimpa och paj bjöds av den härliga personalen
17 januari 2013
Vi vaknar på Hooters i Las Vegas efter en kall natt i ett hotellrum utan uppvärmning och framför oss har vi ännu ett oskrivet blad i centrum av Speldjävulens och prostituerades Mekka Las Vegas.

Vi väljer att inte åtnjuta något av dessa förmåner utan sätter fart mot the Auto Museum på ett av hotellen där de på femte våningen i ett parkeringshus gjort ett bilmuseum av rang….. här finns en härlig blandning av allt från billiga bilar som VW bubbla till moderna Suburban m en framförallt unika lyxbilar som Rolls Royce, Daimler och Duesenberg. 
Blandningen är den största styrkan på detta ställe samt att alla fordon som visas är till salu med en nästan onödigt stor prislapp. En säljare sa till mig ”Om du måste fråga om priset på en bil har du inte råd att köpa den……” 
Här blev det inget deal den här gången heller! Trots många timmar i deras anläggning

Vi fortsätter ner till DownTown Las Vegas och finner ett prisvärt alternativ, hotellet Golden Nugget här är man mitt i den gamla delen Las Vegas med hotell som Freemont, 4 queens mfl.
Gågatan mellan hotellen är övertäkt med bågformad bildskärm (världens största Bildskärm) där det en gång i timmen visas shower med bra bilder härlig musik och underbar stämning. Här blandas rockband och uteserveringar, uteliggare med strippor, jonglörer, prostituerade med svenska bilentusiaster, och alla ser de ut att njuta av ögonblicket att få vara med denna speciella kväll som bara är en i raden av Speciella kvällar för de i Las Vegas. 
Trion svenska bilentusiaster somnar ovaggade i den i dubbel bemärkelse varma atmosfären mitt i hjärtat av Las Vegas.
Om jag bara får ta med mig en sak från The Auto Museum vore det garagedelen som har en bardisk på väggen mot norr som har rejält med ädelträ och specialspeglar och ett stort trägolv närmast disken och i andra halvan av garaget röd heltäckningsmatta i den andra.

På trägolvet finns plats för groggbord för ca 60 gäster 
och på heltäckningsmattan plats för 12 veteranvagnar. 
VILL HA en dörr från mitt vardagsrum in till det rummet…
Orchid färgad Impala Super Sport 1965 som från fabriken rutades med 31 option där 409 motorn är det trevligaste. 
En riktig vill ha bil men jag vågade inte fråga priset då jag förstod att jag aldrig skulle ha råd med en sådan men skön som få var hon.
Här ser man en tiondel av den gigantiska bildskärmen 
innan den ordinarie tiominuters showen drar igång.
Bardiskar står sida vid sida och för att locka den i majoritet manliga publiken har man striptease tjejer som dansar på bardisken och vi var inte sämre så det klart vi drack en öl från den disken och här var det ingen stress och om ölen eller underhållningen var bäst är svårt att svara på, måste beskrivas för att veta.
16 januari 2013
Efter Två nätter i Cave Creek Arizona tar vi farväl av våra fantastiska värdar ett svenskt par som för många år sedan sökte lyckan i USA och fann den och fortfarande i högsta grad besitter den vid sitt paradis på Jorden bland intressanta djur som skallerormar, ödlor, skorpioner, coyotes samt den lilla fågeln gynnaren roadrunner

Sedan åker vi till Russel & Steele auktionen som inte hunnit öppna än så vi ställde färden söder om Phoenix till en bilskrot som jag köpt delar av då och då sedan 1988 de heter Hidden Valley Auto Parts och även denna gång blev det en hög med delar att forsla till Sverige från detta rostfria ökenklimat.

Sedan för att stilla hungern som smugit sig in på eftermiddagen åker vi åter in till Phoenix och denna gång till dess direkta centrum för att finna Världsartisten Alice Coopers egna restaurang med finurliga namnet Cooperstown hit kommer han och gästar ett par gånger i månaden men vid vårt besök lyste han med sin frånvaro men den samling skivor och prylar som han samlat här är i högsta grad intressant för vi som gilla Alice Cooper. ” Hope to see you next time Alice”

Vi säger adjö till Arizona och vänder nu mot nordväst till en annan känd ökenstad Las Vegas i delstaten Nevada.
Här vaknade vi två nätter i rad till ylandet från Coyotes och de 
nätter vi tillbringade här är några av de kallaste sedan 1960 talet som kallast var det minus 6 grader Celsius. 
Här ser ni hur en del kaktusar som tappat sina armar av frosten och även några kaktusar som skyddas mot frost genom att kaffemuggar träs över toppen. Fränast frostskydd är nog den röda filten från 
Delta Airlines som nyttjas till att skydda en buske i blom 
Här på Hidden Valley Auto Parts i Maricopa känns det som om 
tiden stått stilla. Ser nästan exakt ut som för 20 år sedan när man 
var hit första gången och ägaren klagade över slow business men hoppades att kommande år ska bli bättre än det föregående. 
Långt över 500 bilar från 40 till 70 talet som bränts av den nästan alltid högt stående solen
Frågar man snällt får man själv skruva loss delarna. Det är inte billigt men det finns ett stort urval och en skön känsla att i Sverige senare i år få montera den där prylen man sakna på sin vagn som man själv skruvat loss.
Cooperstown Phoenix är spännande ett måste besök för ett 
fan av Alice. Googla det och kolla in på google eart en av 
få lokaler i världen som verkligen syns från google earth. 
Bernt fick ett uppdrag på mailen att kolla in en Edsel 1958 utanför Phoenix och efter att ha kollat och provkört bilen så sa ägaren jag har samlat Edsel och delar sedan mitten av 60 talet och han öppnade sitt garage som var fyllt till bredden av begagnade och nya delar samt två fullutrustade Cabbar en 58:a samt en 59:a i behov av renovering men kompletta. Det är obeskrivligt att läsa craigslist å sen åka hem till säljaren för å att kolla å känna på det som erbjuds men troligt är att det för tillfället inte blir några Edsel hem till Sverige åtminstone denna gång.
15 januari 2013. Barret Jackson
Vi förstår de som kan vara på Barrett Jackson i en vecka det finns otroligt mycket att se som bilfreak över 1300 fräna bilar som går under klubban dessa dagar men vi nöjde oss med en hel dag och det ger en både insyn i hur auktioner går till både för köpare och säljare.
En av köparna som lät sig intervjuas dagen efter han köpt en bil sa leende jag behöver bara ta reda på vad jag köpte igårkväll och vad men det var nog en fin bil…. 

För att bjuda på bilarna som säljs på auktion måste man betala 500 USD men då ingår att man får ta med sig en kompis och fri sprit som serveras från baren
Ford Motor Company med sin Mustangmonter vid ingången är verkligen udda och helt överlägsen alla nybilssäljare som marknadsför sina bilar här på auktionen bl.a. fick många köra dragrace i en bil där man surrat fast två bilar i en rullande landsväg det om något var överlägset allt det andra.
Men miljön här så obeskrivligt trevlig, de facto lika trevligt som våra stora sommartraffar i Sverige 
Fränaste nybilen som visades var Chevrolet Camaro Cabben 
där de skrämt upp en 396a till rejält med 
hästkrafter och stoppat på slicks mm. 
Bilen värd en hel egen avdelning COPO CAMARO.
Har ingen uppgift hur många besökare som är där men det är en ansenlig mängd med köer alla dagar till de fyra bås som betjänar med biljetter för 25 USD per person och dag
Barrisbyggda originalbilen Batmobile auktioneras ut till sugen köpare här i Scottsdale. 
Man hittar alla typer av fina bilar här, udda, custom, original, gammalt mm.
En Shelby Mustang putsas timmarna innan den går under 
klubban och snygga tjejer ses ofta i och runt bilarna men den här vinkeln var något annorlunda men ack så Trevlig.
I tretton mer eller mindre gigantiska tält ställs så dessa 
extrema vagnar upp för granskning innan och efter auktion
14 januari 2013
Så vid nio var morgonbestyret klart i Los Angeles och vi ställer hyrbilen på 65 miles i riktning österut mot Phoenix i Arizona för att få se Barrett Jackson bilauktioner mm. 
Är en transportsträcka på ca 70 svenska mil men visst finns här intressanta utflyktsmål bl.a. nära Palmsprings där en bilsäljare säljer många fina gammelbilar men måndagar är det stängt…..

Men vi han besöka General Pattons Museum och kolla in nått gammelbilsgarage på vägen innan vi nådde den uppdukade middan hos våra vänner i Cave Creek strax norr om Scottsdale. Sen vila inför morgondagens Bilauktioner.
Då vi var tvungna att köra genom centrala Los Angeles fick vi se höghusen från dess bästa sida med sol gassande på höghusen. Motorvägen var dessutom gles så vi kom snabbt ut ur rusningstrafiken vilken vissa dar kan var rent djävulsk. Men gott humör och sol hjälper också till att göra resan förnämlig. Chiriaco Summit Classic Car Garage hade fullt pådrag i 
garaget och här fixar man allt på gammalt vis med 
slägga gassvets och brytjärn, trevligt att titta på.
General Patton Museum visade en hel del krigsfordon och krigsvapen från Andra Världskriget. Trevlig bensträckare denna resdag. Bensin ligger på ca sex till sju kronor per liter 
vilket gör tankstoppen nästan trevliga….
13 januari 2013
En av höjdpunkterna på Usa:s västkusten är att få besöka Pomona Swaap Meet så vi gunga igång vid fem igen för att kliva in genom portarna redan vid sju och förvånande får vi veta att redan vid fyra i skydd av mörkret och med ficklampa som hjälp började de första entusiasterna se över sitt behov av delar och bilar. Klockan ett börjar alla åka hem och klockan två är 95% bortstädat.

Här säljs delar och bilar i massor och här huserar idag många kända och okända alla för att få se nått nytt av de gamla och kanske köpa med sig hem lite bildelar och/eller bilar. Vi fick med oss clips, clips, clips och lite broschyrer efter ännu en lyckad dag i California. 

Sen åkte vi på ett köpcentrum där Virkes Mattias köpte kött så vi kunde grilla kött å ta en bärs med våra värdar Mycket delikat. 
Superfin Dodge Coronet 500 1968 en originalbil som körts till Pomona denna dag för att säljas och priset 7000 dollar var billigt även om den var rejält krockskadad på höger sida
Jens från Floby flög över med sina två äldsta döttrar till Texas där han köpte sig en Ford Mustang och cowboyhattar. 
Hyrbilen lämnades in och sen fortsatte sällskapet västerut 
där de denna dag letade reservdelar till bilarna i Floby 
För 30 tusen dollar har du kunnat köra hem 
denna otroligt fina Chevrolet 36:a.
En av de svenskar som gjort Pomona fler gånger än hundra är 
Hönsa Leif ifrån Hönsa i Tibro här i samspråk 
med Bernt från Piteå 
Middagen som Virkes Mattias fixade helt å hållet var supergod. 
Vi åt den inomhus då även California så här i vintertid 
kan bli ganska ruggig. 
12 januari 2013
Vi fortsätter med tidiga morgnar och vi ruskar liv i oss redan klockan 05:30 för att en timme senare vara nere var nere på Adams Donuts bilträff som äger rum från klockan 04:30 när första bilen rullar in sen vid 5 öppnar de Donutshoppen och den riktiga tillströmningen är igång kan vara upp till en hel köpcentrum full parkering. 

Klockan åtta öppnar affärerna och då glider bilarna hem igen. Så har man gjort varje lördag i 40 år och så även denna lördag.
Sen hade vi en lång lunch för man är lite ur form när man reser till andra tidzoner, man får vara beredd på plötsliga sömnbehöv för att tio minuter senare vara hur pigg som helst. 

På eftermiddagen åkte vi och titta på en Lincoln som en kompis ville vi skulle inspektera i Los Angeles och alla vindar blåste rätt så den kommer gå i vår container som vi hoppas fylla innan hemfärd.

Bilen är ett arvegods där brukaren gått bort och bilen säljs av arvingarna vilket är vanligt förekommande i USA.
Sen bara ren avkoppling efter att vår husvärdinna inspekterat bilen och gett den godkänt.

Det är runt denna Adams Donuts som allt händer på Lördagsmorgnarna året runt 04:30 till 08:00. 
Själva butiken rymmer bara plats för 5 sittande gäster men då 
de är belägna vid ett köpcentrum så finns en stor parkering 
där nästan alla smakar Donut å dricker kaffe. 


Nu mitt i Vintern är det ju glesare med bilar men det räcker ändå gott för att stilla alla besökares bilintresse och 
Donuts å kaffe klockan halv sju på morgonen är gott. 
En tuff Camaro 69 ruppade in och vi fota och det tidiga 
morgonljuset ger löjligt långa skuggor, 
eller är det så att allt är BIGGER I US of A?
Är nog den trevligaste köpcentrum parkering jag varit på och alla affärer är stängda denna tid på Lördagsmorgon så de som är där är det på grund av sitt bilintresse.
Vi fick förmånen att komma hem till en amerikansk gata titta på den bil som skulle säljas provköra men också insupa en amerikansk familjs garage, hus och trädgård ja till och med sopor…. Och när vi ställde kosan mot vårt boende kändes det 
gott och trevligt att köra denna Lincoln från en del av världen på väg mot en annan. 
Bilen är en Jubileums Lincoln årsmodell 1978 med trevliga namnet Diamond Jubilee edition.
11 januari 2013

Vår USA resa började på fredagsmorgonen vid 03:50 när taxin hämtade oss för transport till Landvetter. Flygresan bjöd på flera överraskningar. 

Vid ombordstigningen för atlantflygningen i Frankfurt var första bilentusiastkändisen inte helt okände Mike på Mikes Garage som hade många roliga historier som berätta och vi lär möta många bilentusiaster innan resan avslutas. Vid passkontrollen i Los Angeles träffade vi en bilintresserad kille från Stockholm.

Istället för att irra runt i taxi följde han med oss på konstiga resmål och han såg ut att gilla våra utflykter som idag avslutades på Bobs Big Boy Hamburger i Burbank där en fikaträff hålls varje fredag sedan 40 år mellan 17 och midnatt, Vi säger: kul å ha dig med Bank Per vi lär ses längre fram under resan.

Klockan är strax åtta på morgonen och solen visar sig i 
Frankfurt och vi hoppas den följer oss på vår resa västerut

På hyrbilsfirman Alamo hyrde vi en minibuss för de dygn vi tänkt 
åka runt och det stod rader så valet var svårt, vem är bäst å 
ger oss mest valuta för pengarna.
Minns du sockerkakan från igår? Vi körde järnet från flygplatsen till Viking Motor i Santa Monica och vi hann exakt till tre fikat så med nästan nybakt sockerkacka skivade verkstasägaren Ove Stenlund upp en rejäl Amerika bit till alla som ville ha och de ville vi…….
Här avslutas första dagen efter kollat in bilarna på Bobs Big Boy en rejäl meny med riktiga hamburgare som smakade Gött Till fikaträffen kom ca 30 bilar och detta var en av två Camaros vi kolla in men det var allt från sänkta Pick Uper till höga lowriders.
Kvällen före

Återigen får ni följa med på en av mina resor ut i världen här på USABIL.NU och som vanligt börjar det i Göteborg.

Sista dagen i landet tillbringa vi med att kolla upp de sista bilarna som anlänt Sverige som någon köpt i USA för några månader sedan och för dessa köpare är snart den långa väntan över och för oss resenärer som nu åker västerut har inte ens väntan börjat än.

Det är resa nummer 28 till USA och av tidigare erfarenhet vet jag att det kommer till å bli bilar, bilar och bilar men också natur spel och dumheter, vars vi kommer åka denna gång är inte helt fastställt utan vi tar oss runt till en del bestämda platser men låter också vinden och humöret styra vars vi kommer ställa hyrbilen varje natt.


Vi vet att det kommer köpas bilar grejor och kul saker borta i USA 
och en container är redan beställd som kommer ankomma Göteborg i Mars 2013 och vad den innehåller är ett oskrivet blad men ni som läser detta kommer få beskåda det först. Kommer senare också presentera lite kostnader och tips inför den resa som du, du och du kommer göra i framtiden.

Livet går inte i repris och gör det du drömmer om nu för garanterat kommer man ångra mer det man inte gjort än det man gjort. Vi som gjort drömmen till verklighet denna gång är förutom textförfattaren, bilrenoveraren Bernt Björk från Piteå och sågverksarbetare Mattias Lundström från Vännäs gemensamt är att vi alla haft entusiastbilar mer än 20 år och nån tom 30 år.

Är en sporre att vi får med er läsare här på vår resa och vi hoppas ni kommer gilla det ni ser och kom ihåg det är kanske din tur nästa gång…. 

Nej nu iväg till flyget som strax lyfter mot det stora landet i väster USA.

Här ser vi de fyra senaste USAbilarna som landat i Sverige en Chrysler 49:a en tidig 50 tals Cheva och en sen 70 tals El Camino och sist en grym isbanebil, en Ford Falcon Futura 1964 som det trollats ner en 427:a i lär bli isdubb längre än en ciggaret för att få den att fästa och vem vet kanske vi kommer hem med 
en ny isbanebil också…..

Vi avslutar med med Torsdagsträff på Mary anns Cafe i 
Göteborgs Olofstorp och just den här kvällen var det folk både proffsbilrenoverare från England och Norrland samt vi vanliga besökarna en stor del av snacket var förstås USA resan 

Vi måste ju ha med något speciellt till våra vänner och varför inte en nygräddad sockerkaka som gräddats i en Chrysler 331 Spitfire 1956 ventilkåpa Vi har med oss olika gåvor till olika människor och en av de mest speciella får detta paket från Sovjet tiden, vad det är och vem som får den får framtiden visa.