Jack Scott

Av Håkan Johansson

Den 7 februari i år så gick den tjugonde upplagan av Europas kanske största rockabilly-festival av stapeln 
”The Rockin Race Jamboree”

”Racet” har haft mycket bra rockabilly artister genom åren.
Festivalen håller till i Torremolinos som ligger i södra Spanien. Områden intill är inte helt okända som Malaga och Costa Del Sol. Vädret är oftast mycket bra när festivalen slår upp sina portar runt februari varje år.

I år gästades man bland annat av det Svenska bandet The Domestic Bumblebees och Kanadensiska 50-tals legenden Jack Scott.

Jack´s besök i Europa är inte så vanliga men han dyker upp lite då och då. Killen är fortfarande otroligt bra för att ha kommit upp i dom övre sjutti. 

Man kan säga att Jack Scott fick uppleva den Amerikanska drömmen, han föddes i Kanada men flyttade till Detroit i unga år och lyckades med att få in två låtar topp tre på Billboards Hot Hundra lista.

Jacks riktiga namn var Giovanni Sacfone Jr och han föddes den 24 januari 1936 i Windsor Kanada.
Hans far var en duktig gitarrspelare och gav lille Giovanni gitarrlektioner vid 8 års ålder. Jack fick tidigt börja arbeta för att hjälpa familjen med försörjningen men han tränade på sin gitarr så fort det fanns möjlighet. 
På radions countrykanaler spelades mycket Hank Williams och det blev en stor inspirationskälla.

När Jack fyllt 18 så bildade han och några kompisar ”The Southern Drifters” bandet spelade mest country musik.
!957 lämnade han bandet och fick ett kontrakt hos ABC Records, en av singlarna som spelades in här var ”Two Timin Woman” den blev bara en lokal hit i Detroit och Cleveland men är i dag en riktig rockabilly klassiker.
Tidigt 1958 så startade producenten Joe Carlton på ABC Records sitt eget bolag Carlton Records, han köpte loss Jack och signerade honom till sitt skivbolag.

Första singlen som släpptes var en låt om en vän vilken ofta hamnade i klammeri med rättvisan, titeln döptes först till ”Greasball” men ändrades senare till ”Leroy” när den gavs ut på skiva.
Låten gick ända upp till 25plats på Billboards lista, det var en stor framgång och ett klart bevis för Jacks talang.
Drömmen om den stora hiten lät inte vänta på sig. När en Dj vände på ”Leroy” plattan och spelade B-sidan ”My True Love” blev detta en nationell hit och slutade med en tredje plats på Billboard, låten stannade på listan i 15 veckor.
Det fanns nu material för ett helt album, som kom att kallas rätt och slätt ”Jack Scott”, tio av låtarna var egenhändigt skrivna.

Jack gjorde en kort militärtjänst 1959 och när hans tjänstgöring var över så spelade han in låtar som ”The Way I Walk”(en stor hit med Robert Gordon senare) ”Midgie” ”Geraldine” ”Go Wild Little Sadie” och ”Goodbye Baby” som blev den sista listlåten på Carlton Records.
I slutet av 59 så köpte Top Rank Records rättigheterna till Jack och det var här han radade upp ett antal ballader som blev kommersiella hits. 

En sång, ”What In The World Come Over You” kom att sätta honom på listorna som balladernas mästare. I slutet av 1960 så började intresset för Jacks musik att minska, trots det så fortsatte turnerandet men 1961 såldes han till Capitol Records utan någon ny framgång.

Efter att det gjorts några försök på andra bolag så beslutade sej Jack för att 1966 att stanna hemma med sin familj i Detroit.Det var dock inte möjligt att hålla sig ifrån musiken och i början av 1970 så spelade han lokalt i Detroit.

Detta resulterade till en revivelturné i England 1977 med Charlie Feathers, Warren Smith och Buddy Knox, turnén gick mycket bra, den spelades även in och gavs ut av EMI Records 1978. 
Titeln blev ”Four Rock n Roll Legends”.

 

Kolla in klippen från Youtube


Efter rockabillyn´s återfödsel så blev han ett hett byte och fick chansen och spela in musik igen.

Men den låt som kom att bli Jack´s bidrag till den nya generationen rockabillyälskare var ”The Way I Walk” som Robert Gordon gjorde till en stor succé 1978.

Även The Cramps gjorde ett försök med låten men det blev Gordons version som kom att dyka upp i filmen ”Natural Born Killers”.Kolla in klippen från Youtube

Torremolinos i Spanien där en av Europas största 
Rocka Billy Festivaler hålls varje år.


I slutet av 1980 blev Jack hedrad av Dave Marsh när låten ”Good Bye Baby” kom med i boken ”Greatest Singles Ever Made”, 

Det utmärkta Tyska skivbolaget Bear Family Records gav 1993 ut en cd box med fem skivor som innehöll det mesta av Jack´s musik mellan åren 1957 till 1965. 

Nu för tiden reser inte Jack allt för ofta, han har alltid tyckt turnerandet varit jobbigt men ibland så dyker han ju upp som nu i Europa.

En kul historia som visar att Jack tar sin musik på största allvar är när han skulle uppträda med The Memphis Rhythm Section (som är en grupp av gamla musiker från förr), då hände en liten malör.

Trummisen vid denna tid var Elvis gamla bandmedlem D.J Fontana. 
Han fick ett kassettband av Jack om hur det skulle låta med trummandet på ”Baby She´s Gone” men D.J som är en stor ”legend” tyckte inte att han behövde lyssna och öva så när dom träffades och repade så spelade D.J som han brukar. Jack blev så arg att han gick av scenen genast och hotade med att ställa in hela uppträdet, detta resulterade i att D.J övertalades till att lära sig spela trummor som Jack ville och showen var räddad.

I dag är Jack Scotts ballader mest kända men för rockabillyentusiasterna så är fortfarande namnet förknippad med rockabilly.


Tack till
Jack Scott
Warren Cosford
Garagebuiltbob
Barry M Klein
Rockabilly Hall of Fame

 

Kolla in klippen från Youtube

 

 

 

Kolla in klippen från Youtube
Rocka Billy brudarna slappar vid poolen i Torremolinos