Rötter från sextiotalet .

Av Lars Åke Krantz

Dodgen krängde till. Flickan i baksätet tappade sin makeupspegel. Hon svor lågt. 
Hennes högklackade skor halkade på det snötäckta golvet och nylonstrumporna brände mot det iskalla galonsätet. Bland meterhöga drivor stannade den gröna Kingswayen. Radio Luxenburg tystnade. Det var redan mörkt. Hon huttrade i sin poplinkappa. Vad hade hon egentligen gett 
sig in på?

I framsätet satt två män. Mannen bakom ratten var storväxt och flottig. Hon gillade honom inte. Den röda slipsen var illa knuten och nylonskjortans krage hade gulnat av för många tvättar. Den andre var en spoling. Han var knappt en man. Snarare en pojke. 17 kanske. Han satt med ryggen mot dörren och rullade en John Silver. Under det lockiga håret skymtade en slät panna och två pigga ögon. Fingrarna fumlade med tobaken. Han jobbade snabbt men resultatet stod inte i paritet till hastigheten. Detta var som om han ville ge intryck av att vara en van rullare. Han stoppade in den ojämna cigaretten i munnen och lutade sig mot kvinnan.

-Punktering, sade han. Dodgen har ”flat wheel”.

-Flat tire, rättade den flottige och log med gula tänder.

Han kavlade upp kavaj och skjortärm till en yvig klump strax under armbågen. Flickan stelnade till. Hon hade aldrig sett en tatuering förut. Jo, några tattarprickar och hemgjorda kors i bläckblått 
med detta..!  Gröna palmer, ljusblått hav, solnedgång och en dansande hula-hula flicka i rött. Dörrarna slog igen. Kvar fanns bara svettlukten från den store och cigarettröken.

Hon  tog av sig pumpsen, kröp upp i sätet och satte sig på fötterna. Det tuperade håret trycktes mot den frostiga sidorutan och det rök ur hennes mun när hon andades. Bilen höjdes stegvis och fick rävboan i backspegeln att gunga. De hamrade på något därute. Hamrade och hamrade. Ingen passerade och varför skulle någon göra det? En byväg mellan två hålor. Nu slog de igen. Slog och slog. Och svor. Hon skakade av köld.

Egentligen ville hon gråta men hon höll emot. 
Till detta fanns två skäl. Dels var hon ingen barnungen längre och dels skulle mascaran 
börja rinna. Den yngre ryckte upp framdörren. Hans fingar blödde. Skjortan var smutsig och snö hade frusit fast på hans blöta knän. Hon tyckte det såg lustigt ut på de i övrigt 
oklanderligt pressade byxorna. Dörren 
stängdes. Så började hamrandet igen. De slog och slog. Hur lång tid hade det egentligen gått? En timme? Två? Rutorna var igenisade. Hon hade lagt nappaväskan över sina ben där den korta kjolen slutade. 
Nu lutade hon sig fram, tog ner rävboan från backspegeln och stoppade in den där strumporna slutade.

På sätet låg utländska  EP-skivor. Chubby Checker, Fats Domino, Paul Anka. Nu mindes hon. Det ryktades att den flottige varit till sjöss. Där fanns också en skiva med Lill Babs. Lill Babs skiva var blå. Det var en skivklubb-EP som hette Splorr, där Lill Babs pratade. Den hade spridit trivsel i cupén. Nu värmde den föga. Så började dunkandet igen. Detta eviga dunkande.

När bilen hissades ner var hon blå. Hon grät och den röda blusen var svart av mascara. Den store skakade av köld när han vred om startnyckeln. Sexan gick igång tungt. Likströmmaren började ladda. Instrumenteringen tändes. Efter ett tag vaknade rörradion.

Hoppa fram hit, sade han.

Hans flottiga hår hade tappat sin form och spretade fruset ner i ansiktet. Han sköt det bakåt med lyfta armar och blottade svettfläckar på kavajen under ärmarna. Hon vämjdes men klev över sätet till motorvärme och kroppsvärme.

-Var är rävboan, sade den lockige och rullade en cigarett?

Dess tillfälliga placering skulle bli ett återkommande samtalsämne på det lilla byfiket under lång tid. Boan hängde stolt i Dodgens framruta till den totalkvaddades året efter.  


Ps. Dunkandet uppstod när hjulmuttrarna slogs upp med baksidan på en yxa och ett däckjärn från bagaget. Endast tre muttrar gick att återanvända vid monteringen. Dessa lossnade i en fullgaskurva ett år senare varvid bilen totalförstördes. Förare och dess tre passagerare klarade sig med mindre blessyrer. Den enda som hade körkort låg och sov i baksätet. Dennes körkort drogs in. Ds.

Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Ladda ner hela reportaget som PDF fil