Hep Stars 50 år!

Av Mats Carlsson Foto Uffe Stjernbo


I år är det 50 år sedan Christer Pettersson och Lennart Hegland träffades i lumpen och bestämde att de skall starta ett popband ihop. Ja grabbarna träffades väl redan 1962 men det var först 1963 när Janne Frisk kom med i bandet som det började tajta ihop sig och man kan säga att bandet bildades.

Namnet Hep Stars kom en kille från USA på som var tillsammans med Jannes kompis syster.


 

En kväll i mars 1964 när bandet hade en spelning var Janne, som var sångare, iväg på en annan spelning så ringde bandets organist Hazze Östlund upp Svenne Hedlund och bad honom komma ner till ungdomsgården och hjälpa till med sången.

Bandet blev snabbt ett mycket populärt band på ungdomsgårdarna runt Stockholm, de blev kända för sitt röj på scen.

Lelle som var en energisk kille tjatade på Åke Gerhard att bli bandets manager, Åke var en låtskrivare som haft flera låtar på listorna i USA och England, han kunde branschen och gav till sist med sig att bli bandets manager.

Lelle tjatade även sig till att Åke Gerhard finansierade en skivinspelning. På Hep Stars första singel låg Kana Kapila på A sidan och I Got A Woman på B sidan.

Kana Kapila kan tyckas vara ett märkligt låtval men vid denna iden rådde det fortfarande lite sångrivalitet mellan Janne Frisk och den "nya" sångaren Svenne Hedlund samt även till viss del från Hazze. Kana Kapila blev kompromisslåten som fick bli A sida.

Plattan pressades först i 300 ex. men sålde dåligt och kom aldrig upp på några listor.

Herr Hedlund firar med tårta när bandet fyller 50 år!

Hazze gled mer och mer ut från bandet och den gemenskap som de andra grabbarna hade, det hela slutade med att han slutade.
Grabbarna körde på som ett fyrmannaband men hade börjat snegla på en 17 årig yngling som spelade orgel i ett annat band som hette Elverkets Spelmanslag. Det bandet hade inte många spelningar och organisten var spelsugen som fasen så när Svenne en dag ringde om han ville haka på så var svaret givet.
Ynglingen namn var Benny Andersson.
Benny tog omgående till sig bandets spelglädje och fart och slet efter par låtar av sig slipsen och band fast orgelns volymspak så den stod på max!
Nu var det riktig fart på bandet.

Hep Stars som det ser ut idag, plus Svenne Hedlund såklart!

Recordia studio i Varberg, där inspelningarna är gjorda på 50 års pålattan.

Grabbarna tjatade på managern att de måste få spela in fler plattor. Åke Gerhard hade startat ett eget skivmärke som han kallade Olga efter sin mor, detta var verkligen lågbudget inspelningar. Grabbarna bara lånade en aula och spelade in låtarna rakt av och så var det klart.

Man gjorde 6 st inspelningar rakt av, in i 2 mickar. A Tribute To Buddy Holly fick bli A sida på en singel med Bird Dog som B sida.
Singel 2 hade Summertime Blues som A sida och if You Need Me på B.
Trean hade Farmer John som A sida och Donna på B.

Tyvärr slog inte någon av dessa plattor heller och grabbarna letade efter nytt material att spela in.
Man hittade låten Cadillac, denna fick bli A sida och B sidan spelade man in en ny skojlåt som hette Mashed Potatoes.

Detta är 1965 och bandet får nu också möjlighet att den 23 mars vara med i Drop In. Grabbarnas röjshow, hoppandes upp och ner på högtalarna, springandes över scenen och deras långa år som de slängde med, detta var något som aldrig tidigare hade vistas i Svensk TV. Fanns det något som var häftigare än detta???

Resultatet lät inte vänta på sig. På Tio i Topp som var landets häftigaste lista på den tiden seglade Hep Stars in med både Cadillac, Farmer John och Tribute To Buddy Holly gick in på listan!

Hep Stars i solen utanför studion i Varberg

Svenne gör sångpålägg.

Det var vid denna tiden som jag själv som en 6 årig liten kille spanade in bandet för första gången. Hep Stars var med i Hylands Hörna som var det stora programmet som hela landet tittade på lördagskvällarna då vi bara hade en tv kanal. Sist i programmet en kväll satt jag på golvet och med stora ögon fick jag se något jag aldrig hade sett förut. Långhåriga killar som hoppade och shakade och sjung något som gick rakt in det lilla barnets bröst. Jag var förlorad för alltid. Jag ville vara lika cool som Svenne och Benny som blev mina stora idoler.
När jag senare 1966 som sjuåring fick se bandet uppträda live hemma i Falkenberg var lyckan total. Senare i livet har jag fått förmånen att träffa herr Hedlund flera gånger och kan bara säga att det är en mycket ödmjuk och trevlig kille.

Mats MP och Svenne. MP producerar plattan
och spelar gitarr på många av låtarna.

BBC var och filmade. kommer i Engelsk TV på Channel 4 i december

Hep Stars var utan tvekan Sveriges största popband på sextiotalet. Grabbarna åkte amerikanska bilar, spelade rock n roll och var älskade av alla tonåringar. Bandet blev sedan snällare och spelade även in en hel del låtar på svenska och blev på detta sätt även älskade av en bredare ålderskategori.
Den 31 augusti 1969 spelade bandet tillsammans för sista gången i sin original sättning

Chrille, Lelle och Janne fortsatte i bandet med olika sångare ett par år för att sedan tyna bort helt. Svenne o Lotta hade stora framgångar på sjuttiotalet med många hits. Benny började spela med en ny kompis han träffat på turné med Hep Stars som hette Björn Ulvaeus, de bildade senare ett band som de kallade ABBA.

I början på åttiotalet samlade Svenne ihop bandet igen för ett par spelningar, alla hakade på utom Benny. Man var bland annat i min hemstad Falkenberg och då fick jag möjlighet att växla ett par ord med Svenne i köket på Grand hotell där jag smög in efter showen när grabbarna tog en pilsner.


Lelle Hegland blev tragiskt nog misshandlad av ett par vakter 1999, Chrille Petterson avled tyvärr 2006 och Janne Frisk lider idag av sin strupcancer, men han spelar ibland med Svenne .

Hep Stars idag består av Bengan Arenblad, Totte Päivärinta, Joffe Enbom, Todde Stoor och såklart Svenne Hedlund på sång. Inget Hep Stars utan herr Hedlund.
 
Ny platta!

Nu firar man 50 år att spela in en ny platta!! Det är 19st nyinspelade låtar.
Exakt låtlista presenterar vi lite senare.

Plattan är inspelad i Varberg och producerad av Mats MP Persson från Gyllene Tider i Halmstad. Mats producerade för övrigt även Svennes CD som släpptes 2009 som hette Svenne Sings Elvis. En platta som vi här på Usabil.nu var med och sponsrade precis som vi gör med denna nya 50 års jubileumsplatta.

Plattan kommer at släppas innan jul och ni kommer att kunna köpa den här på Usabil.nu.

Grattis Hep Stars till 50 år!

Mats Carlsson
Usabil.nu
 

Svenne i Vellinge konserthus i år

Herr Hedlund, still going strong.

Tidig Hep Stars version av Cadillac

Vellinge konserthus

Vilket coolt skivomslag!

Hep Stars live. Vilket ös!!!!

Hep Stars i Whole lotta of shaking live. Röjarbandet!

Kolla in detta!!! Tio i Topp 8 maj 1965

No Response, Bennys första låt!

Cadillac min första singel med Häpparna

 Köpte även Sunny Girl samtidigt, hela veckopengen gick åt.

Bra låt som Annefrid Lyngstad sedan gjorde på svenska, då hette den
Det här är min egen stad.

Lite mjukare med lilla Sofie

Wedding, Benny fick idén i Vinbergs kyrka utanför Falkenberg.

Wedding, här har Svenne brutit foten i trappa när han var jagad av fans! The show must go on.

 

Farmer John, skitbra låt!

Farmer John, tyvärr inte livebilder