Veckans salubil

 

 
Av Sören Fjellstedt
Usabil.nu kommer nästan varje vecka att lyfta fram en av annonserna i syfte att hjälpa säljaren att få så god marknadsföring som möjligt.
Vi kommer ta fram all intressant data som vi tror både säljare och köpare har ett intresse och glädje av. Vi bedömer inte skick och kvalitet utan visar bara det positiva/intressanta om försäljningsobjektet. Den som är intresserad köpare får sen kontakta säljaren och utföra de kontroller denne anser vara nödvändiga.

Vi på Usabil.nu önskar både köpare och säljare lycka till och hoppas samtidigt denna information är till glädje för de som bara tittar på annonser också och egentligen inte är intresserad av att göra affär.
Denna veckas annonsbil är

Dodge Charger Two-Door Hardtop Coupe 5P 1968


Vi unga pojkar som blivit män och är födda på 50 och 60 talet har under åren lärt oss stå, gå, cykla köra moped, trimma den och på bio sett olika bilfilmer från det stora landet i väster.
 
Filmen som kanske gjort mest intryck på oss är Bullit där Frank Bullit”Steve Mc Queen” kör en Ford Mustang i den vildaste biljakt mot en Dodge Charger 1968 med 440 motor och 4 vxl.

Sanningen är att i filmen användes en Charger och två Mustanger. Man fick trixa med Chargern för att få den att bli långsammare då den från början var så mycket snabbare än Mustangen…..

Bilen de flesta minns från filmen är den svarta Dodge Chargern med svart vinyltak 440 Magnum motor och 4vxl Manuell och denna salubil har många likheter med denna Charger. Att den har automat är nog största skillnaden.
Men nu har du chansen att sluta drömma om Bullit Chargern, nu är det bara att öppna lädret och slå till så kan du köra ifrån Steve Mc Queens Mustang igen och igen men nu på riktigt……

Dodge Charger 1968 drömbilen för många men svår att fånga. Så här såg de fränaste bilarna ut för 45 år sedan
lite bredare fälgar och vinyltak parkerad vid sidan av vägen i soluppgången efter ett nattligt race

Dodge presenterade sin nya modell Charger 1966 och 1968 kom Charger i utförande 2 och just Charger 1968 är den Charger som är mest efterfrågad av alla Charger och min gissning är att det till stor del beror på filmen Bullit som gjort den så oerhört populär och en bil ”alla” vill ha!

Dodge Charger 1968 tillverkades i 74019 exemplar och de allra flesta hade 318 kubiktum stor V8:a motor och automat men några få hade också 426 Hemi eller rak sex cylindrig motor.
De som ville ha lite och köra med och hade råd kostade oftast på med 440 Magnum motorn men då fick man också 375 hästkrafter som kunde vara svåra att hantera!

I Sverige finns det idag 156 Dodge Charger 1968 vilket gör att 0,2% av alla tillverkade 68:or. Av de 156 hade två 426 Hemi från fabrik och fyra hade rak 6 cylindrig 225 sexa. Ett fåtal är precis som Bullit Chargern, svart med vinyltak och 440 Magnum motor men bara en är till salu och det är Thomas i Skånska Vellinge och om den fortfarande finns kvar finner du den här

http://www.usabil.nu/databas/Detalj.asp?ID=107550
 
De bilar som fick 440 Magnum motorn original 1968 fick nöja sig med
375 hästkrafter men här är en motor som renoverats trimmats och
stoppad i bilen långt senare så här gissar vi på 400 plus hästar.
Säljaren vet egentligen inte då han aldrig kunnat/vågat gasa fullt ut.
Inredningen i en muskelbil är riktigt ombonad i en
Charger 1968 här åker 5 personer någorlunda bekvämt

SÄLJAREN BERÄTTAR


Ska berätta lite om den bil jag ägt och haft glädje med under de senaste åtta åren. Bilen kom i min ägo år 2006 när jag köpte och importerade den från USA så jag är första ägaren i Sverige! Nu vill jag tacka härliga och soliga dagar med min Charger och överlåta till någon annan att ha kul med bilen och njuta varma sommardagar.

Ska berätta lite mer om vad jag vet om bilen som jag hoppas kommer någon annan Mopar entusiast till glädje. Sen är ni välkomna att maila eller ringa om ni vill veta mer.
Bilen är hel och snyggt överallt. Plåten är rak inga bucklor och ingen rost ej heller någon apelsinskals lack den är riktigt proffsig utförd.
 
Snygg på både nära och långt håll, kromet är mycket fin med någon liten skavank, men inget du ser innan jag visar dig. Även ett litet märke på huven då någon har backat på mig tyvärr. Skämmer bilen men ingen katastrof.

Allt fungerar vad jag vet men kommer inte ihåg om värmen fungerar då man ju aldrig använder den.
Jag tog hem bilen från Texas våren 2006 då var den nylackad och motorn och låda var renoverade det var i stort sätt bara att regga den samt tuta och köra den går som ett spjut den kör inte den flyger fram…
Kort och gott det är en dröm bil men när man har fått sin dröm bil så har man nya drömmar så 'är det här i livet haha……………..

Thomas Svensson
På internet hittade vi denna fråga som ju blir högaktuell med denna annons Bilen är snart 50 år och det är en handfull bilar som kan mäta sig i skönhet när det gäller Dodge Charger tänk 50 år till i framtiden…… tror det blir svårare för varje år som går att bygga konstverk som denna fina bil
Dodge Charger Two-Door Hardtop Coupe 5P 1968 KALL FAKTA:

Vikt när den i basutförande lämnade fabriken 1968 utan vätskor enligt tillverkarens uppgifter: 1587,6 kilo
Hjulbas 297,2 cm
Bredd 194,6 cm
Längd 528,3 cm
Höjd 135,1 cm
Spårvidd fram 151,1 cm
Spårvidd bak 150,4 cm
Tankrymd 71,9 liter
Självbärande kaross
Fram motorbalk där motor och framvagn monteras, fyra länkarmar.
Stel bakaxel med bladfjädrar
Dodge ”440 Magnum” V8:a på 440 Kubiktum som ger 375HP vid 5000 RPM men denna motor är preppad…… så vi gissar på dryga 400 hästkrafter
Vilket ger 1 hästkraft per 3,97 kilogram
Trestgegs Automatic Transmission med namnet TorqueFlite automatic 727.
Bakhjulsdrift stel bakaxel
Notera att karossen delas helt (exkl tillbehör) med Charger R/T
Bilprovningens papper säger där det finns:
2010—05-06 i Malmö vid 88067 miles Kontrollbesiktigad utan anmärkning.
Bromsar väldigt jämna C/O halt 2,1%
2010—05-06 i Malmö vid 88150 miles Kontrollbesiktigad utan anmärkning.
Bromsar väldigt jämna C/O halt 2,7%

Körförbud inträder 1 Juli 2014 om bilen inte kontrollbesiktigas före.
Jag är galet imponerad över de vita Backljusen på Charger 1968,
detta för att det är trekantigt? Charger 1968 har sjutton utvändiga ljuspunkter och av dessa sjutton är femton runda och två är trekantiga….. FRÄNT FÖR EN NÖRD!!

Den klassiska biljakten från Bullit!

1967 och 1968 när Dodge Charger 1968 lanserades som muskelbilen i deras ”Dodge Fever” program var det den dyrare R/T modellen som man visade i reklamen sen när spekulanten behövde medicin för att bota sin ”Dodge Fever hos återförsäljaren sålde man på dom den billigare och enklare Chargern
Mer från  Bullit
Enligt de källor som finns sägs det att den Charger som Frank Bullit jagade i filmen Bullit var original till största delen och då får
vi väl se detta som ett bildbevis att bilen är i jämnvikt och att vid korrekt användning så flyger den fram!!!!!