Chevrolet Silverado 1500 2014

Av Mats Carlsson

Jag har kört Cheva pick up sedan 1990 och det började rejält med en Crew Cab dually med 6,2 liters diesel med årsmodell 1984. Detta var en urstark bil som drog vad som helst och bara vrålade på.

Efter det blev det en betydligt mindre S10 ext. med V6 och årsmodell 1998. Det var en driftsäker bil som jag körde i ett par år men längtade hela tiden efter V8:an så det blev ett byte till en Silverado Ext. med 5,3 liter motor och årsmodell 2004.

Jag trivdes väldigt bra med denna bil, och behöll den i 7 år och den var helt problemfri under alla år. Körde många mil med den bilen, och måste nog säga att det är en av de bästa bilar jag haft genom åren.

Men när jag såg den nya stylingen som Silverado kom med 2014, började suget efter en ny pickup gro. Ni vet hur det är,
har man börjat tänka på en ny bil och börjat kolla annonser så är det kört. Man måste ha en!Vi som gillar bilar från USA gillar krom och kraft!
Chevrolet Silverado har uppdaterat sin modell från och med 2014 års
modell. Detta är troligtvis den bästa bil Chevrolet någonsin byggt!

Man kollar på olika importörer vad de har att erbjuda, funderar på om man skall ta hem en själv från USA och så vidare. Då jag har min bil som företagsbil så är det lättare att handla i Sverige via en etablerad importör. Efter att ha kollat runt lite och provkört en Dodge som jag tycker har en cool design så blev det en Cheva igen, en ny Silverado från bröderna Israelssons firma i Grönsåkra, Vette Småland AB.
Grabbarna startade firman för 14 år sedan med fokus på Corvetter. Detta har sedan utökats med andra bilar såsom Camaros, Mustanger och Dodge, företrädesvis av senare årsmodeller.
Nu har man även börjat ta in pickuper. Man har ett stort lager i fina lokaler och killarna har bra snurr på verksamheten. Besök Vette Småland AB på www.vettesmaland.com.

Ett bra pris och en mycket trevligt bemötande avgjorde saken, en helt ny svart Silverado med svart läderklädsel och fullmatad med utrustning fick en ny adress i Falkenberg.

Silverados modell 2014 tål att ses från alla håll. En riktigt snygg bil. Tack Chevrolet!

Silverado är enligt mitt tycke en av världens bästa pickuper. Jag vet att Fords 150 säljer mer i USA men jag väljer Chevan före både Forden och Dodgen.
Chevan finns i flera olika utförande:
Regular Cab Short Box vilket betyder enkelhytt med kort flak.
Regular Cab med Long Box vilket är enkelhytt med långt flak.
Double Cab Standard Box, detta är den som tidigare kallades extended cab, den har standard längd på flaket.
Crew Cab Short Box vilket är en 4 dörrars hytt med flak som är 1760 mm långt.
Crew Cab Standard , denna modellen har en dubbelhytt och ett flak som är 2000 mm långt.

Nästan alla importörer i Sverige har valt att ta in Crew Cab modellen med det korta flaket. Det är lite synd tycker jag då man nästan alltid är ensam i bilen, så en Double Cab med standard flaket hade passat mig bättre då baksätet i dessa bilar är helt ok och flaket är lite längre. Men tyvärr är det i stort sett ingen som tar hem och lagerhåller denna modell.
 
Fyrhjulsdriften kopplar man in med ett vred så ändras detta elektriskt. Maffig front tycker jag. LED dioder i nederkant på strålkastare. Snyggt!
Elektriskt justerbara stolar med värme så klart. Man åker verkligen hur bra som helst i Silverado 2014. Finns nog ingen bekvämare bil på marknaden. Klimatanläggning, stor pekskärm med musik, CD, Bluetouth, GPS, backkamera mm. Samt massor med USB kontakter för ladda och ansluta olika saker.  Modellen jag köpte har alltså 4 dörrar och all tänkbar utrustning man kan komma på.
Taklucka i glas, backkamera med parkeringsassistans, starthjälp i backe, elektriskt justerbara pedaler, man kan starta bilen med fjärrkontroll, climat anläggning, massor med usb kontakter där man kan ladda telefon mm, även vanliga 12 volt laddpluggar och även en 110 volts kontakt till laptop eller liknande.

Självklart all annan vanlig utrustning som elstol med värme, farthållare och allt annat som de flesta bilar har idag. Den har även Boose ljudsystem med bluetooth så din telefon ansluter sig direkt när du sätter dig i bilen. Bluetoothanslutningen fungerar otroligt bra både när man ringer eller spelar musik från telefonen och allt styrs från ratten.

På flaket en bedliner och så har jag monterat ett rullflakskydd.

Bedliner och baklucka som är oljedämpad är andra saker man gillar med bilen. Jag har även satt på en bedroller som gör att det du har på flaket är skyddat.
Bilen går både på E85 och bensin, den har även en funktion som stänger av 4 cylindrar när det inte behövs så mycket kraft.

Min gamla Silverado hade en likadan 5,3 liter V8, och denna och tog alltid omkring 1,7 liter milen. Den nya bilen med den utvecklade elektroniken gör att jag snittar ofta 1,4 liter milen med blandad körning. Vid en långkörning där det var mycket 60-70-80 vägar drog den så lite som 0,95 liter milen!!! Allt enligt bilens egen dator. Otroligt att en så stor och tung bil kan ta så lite bränsle.

Chevan är perfekt att dra det stora Usabils släpet med. Bilen får dra 3500 kg.

Ljudnivån inne i bilen är så låg att du ibland inte hör om bilen är igång. Läste i en test att 2014 års modell av Silverado har samma ljudnivå inne i bilen som nya Merceders S klass i motorvägsfart. Bra jobbat GM!
Slutklämmen är att detta är förmodligen en av de bästa och mest prisvärda pickuper på marknaden.
Köp en själv! Priset? Ja här i Sverige hittar du en fullmatad modell för mellan 530 000-560 000 kr. inkl moms. Är du företagare med momspliktig verksamhet kan du dra av hela momsen. Mycket bil för pengarna.