Våren

Av Lars Åke Krantz

 

Våren är en riktig luring. Och vi älskar den. Ingen annan årstid är så omskriven, så besjungen, så hyllad. Det här är årstiden när vi kliver ur våra frostiga vintersarkofager och blodet åter börjar skölja genom nytinade lemmar. Vi berättar rusigt hur vi lyckats sno åt oss en kvart i solen på lunchrasten. Vi ödslar tid åt att berätta vad vi sett i diket. Vi ringer till tidningen när en pippis flyger förbi köksfönstret. Men våren är en storskojare. Tillika, med ännu ett år på nacken, låter vi oss fogligt bli lurade av denna gäckande årstid.

Pappa gick ner sig varje vår. I Humpsjön. Han är inte någon naturmänniska. Strövade aldrig för ro skull i markerna. Men när våren kom…då hjulade han i väg på sina korta ben ner till strandkanten. Vad han gjorde där nere förstod jag aldrig men han kom alltid tillbaka sjöblöt. Efter att ha forcerat den branta backen upp mot huset skrattade han ryckigt och skalv av temperaturskillnaden mellan de olika vätskorna han omgav sig med. Het svett ångande från pannan och isvatten drypande från magen.
Mamma stod alltid i fönstret och såg eländet. Varje vår fick hon tillfälle att vädra sitt förråd av mamma-mjuka kraftuttryck.
–Vad i friskens tider, sade hon när han begav sig ner mot sjön.
– Si du, se mytche farlet, skrek hon i fönstret, när gubben sjönk.
–Dit det bär dit bäre, jämrade hon sig när han frustade uppför backen mot huset.
–Håll på å gäckes ämma je kan, dundrade hon när han stod och dröp i vårsolen utanför bron.
–Tal om bårna, sade hon förnärmat när hon ryckte av honom stövlarna och räckte över torra handdukar.
Numera kör pappa rullator på seniordagis i Ullånger. Ett tips till personalen är att hålla ett öga på Inviksåns isränna som förmodligen lockar den gamle där han ligger på sängen och blickar ut genom fönstret.

Men våren lurar inte bara pappa. Ungdomar svidar av sig och drar på sig förkylningar med en återkommande exakthet som blivit vedertagen statistik. Damerna sitter först på kalla parkbänkar och sedan på urologens väntstolar. Herrarna byter till sommardäck för tidigt och gubbarna krockar med varandra till följd av vårkollektionen som tagit steget från katalogen till trottoaren.

Som om inte årstiden klarar att busa på egen hand har vi själva bättrat på med att flytta tiden lagom till våren. Hur var det nu igen? En timme framåt eller bakåt? Själv blir jag lurad varje år. Det går till så här. Den stora amerikanaren står putsad i garaget och luktar Turtle Wax. Däcken blänker svarta mot nya kromfälgar som omsorgsfullt balanserats med osynliga vikter på insidan.
Underredet är nylackat och bultarna i framvagnen är åter monterade efter att ha eloxerats i matchande färg. Myran har putsat rutorna i en timme och jag har spänt fast domkraften i bagaget med orginalmuttern som beställts från USA för 800 kronor plus frakt. Solen skiner, vägen är torr och Elvisbandet sitter i. Vi åker sakta söderut och det luktar nytt från lackerade avgasrör och omklädda solskydd.
I Antjärn möter vi en bil med vindrutetorkarna på.
–Konstigt, solen skiner ju.

I Bye Rast vräker regnet ner och i Timrå dånar en timmerbil om oss i en sky av salt och finfördelat grus. Mot kvällen börjar det snöa. Efter en ångestladdad hemfärd på slaskiga grusvägar fastnar vi i snön på uppfarten till huset. Vi får gå sista biten i för låga skor medan tunnstrumporna suger upp den omgivande nederbörden. Cadillacen ser ut som en installation med titeln " jordbruksredskap i lervälling". Det kommer att ta två dagar att få ren underredet.

Våren lurar oss alla. Ändå reser folk långa sträckor för att möta den i förtid. I USA reser man till den sydligaste delstaten, Florida, i något som kallas Springbreak. Det betyder vårbrytning ungefär. Här om dagen mötte jag en Härnösandsbo som årligen reser till sitt barndomshem i södra Sverige för att möta våren. Aldrig har jag hört någon resa norrut för att möta hösten. Det är dags att göra om ramsan gott folk.
-April april din dumma sill, snälla lura mig dit jag vill.

 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop