Utveckling

Av Lars Åke Krantz

 

Hemma hade vi en telefon. Alltså 1 telefon. En svart. Den fanns i ”kammar’n” på nedre våningen. Den stod på en egen hylla som var monterad högt upp på väggen. Hyllan var av brunbetsad gran som lackats i blank fernissa. Gavlarna bestod av svart string. På övre hyllan tronade den tunga kommunikationsapparaten med sin myndiga lur. Luren var ansluten till huvudenheten med en rak sladd. På hyllan under låg telefonkatalogen. Ett dovt uppslagsverk i mörkblått med hårda pärmar och tre kronor på framsidan. Hela hörnet andades myndighet. Det fanns inget telefonjack utan telefonen var liksom fastmonterad i huset via en hemlig, smal, svart tygstrumpa som gick rakt in i väggen.

Intill fanns ett fönster behängt med gardiner i skir nylon. Om man tittade ut väntade en vidunderlig utsikt. Äppelträden utanför fönstret avlöstes av en åker som böljade brant utför. Där åkern slutade väntade unggranar och mossbelagda stenar. Bakom granarna stupade berghällan ner i den glittrande sjön med sin utstickande udde omgiven av näckrosor. Bakom sjön ringlade E-fyran med Vauxhall Velox , Simca Vedette, De Soto och Austin. På andra sidan vägen reste sig berget högt men dess siluett mot himlen var inte hård och karg utan mjukt inbäddad av vajande grantoppar som sträckte sig mot oändligheten.

Aldrig såg jag mamma eller pappa titta ut när de pratade i telefonen. När det ringde avstannade allting och man stod och tittade in i myndighetshörnet vid den höga hyllan med den korta sladden. Om pappa skulle prata med släkten från Småland drog mor av stekpannan från storplattan på spisen i köket för att det inte skulle fräsa för högt.
-Himmel, det är ett rikssamtal.

Sedan kom spiralsladden. Waow! Syrran tuggade tuggummi när hon pratade och snurrade sladden kring pekfingret. En stram sextiotalsfåtölj men låg, svängd rygg adderades i hörnet. Spiralsladden medgav att man kunde sitta och prata. På TV körde Helgonet in handen bak i telefonen och gick omkring när han pratade! Våra telefoner fick också ett handgrepp under luren så vi kunde göra likadant.
-Urcoolt.
Telejacken kom. Vi kunde flytta telefonen upp på övervåningen. Milda makter vad konstigt. Man blev ju alldeles vimmelkantig. Prata telefon i sängen och ännu värre det kom telefoner som inte Televerket tillverkat ?! Rosa och ljusblå med knappsatsen i luren … och skarvdosorna! En gång såg jag en som satt ute och pratade. Det var ju som på Dallas i TV.

Till slut kom de trådlösa telefonerna. Fast de var förbjudna. Jag köpte en under en utlandssemester för 900 spänn. Ingen garanterade att de skulle fungera i Sverige och alla garanterade att nollan och nian skulle byta plats samt att man skulle åka i fängelse. Hjärtat höll på att hoppa ut kroppen på Arlanda och det kändes som om man hade ett kilo kokain i stjärten fast jag istället hade en telefon innanför skjortan. Den fungerade men man fick plussa på alla siffror. Skulle vi ringa grannen 303 70 fick vi slå 494 89. Det tog en kvart att slå ett riksnummer.

Bekvämlighet kallas det. Väldigt bra att slippa gå till telefonen när det ringde och att inte sitta fast i sladden. Man kunde jobba vidare. Idag får man två trådlösa för samma pris som en och vi har ett mörkertal här hemma. Vi vet inte riktigt men vi tror att antalet telefoner i huset är 6. När det ringer springer alla runt och letar. I går låg en mellan kuddarna i soffan, en låg i lådan med ungarnas videoband och en låg på tvärslån i grönsakslandet. Panik utbryter när det ringer.
-Var är dom!?
Ibland hittar vi ingen och samtalet går förlorat. Trötta och glåmiga sjunker vi ihop. Istället för att gå till telefonen och svara far vi runt i hela huset som kulorna i bingolottomaskinen, inte sällan utan resultat. Det kallas bekvämlighet.

Jag funderar på att ha ett bestämt ställe. Kanske en hylla med en sittplats där man kunde ha en telefonkatalog, papper och penna och en blomma. En vilsam plats där man kan sitta ner i lugn och ro när telefonen ringer. Bra även för den i andra änden. Då slipper den höra när man står och steker blodpudding eller ännu värre, när man gör sig av med den. En egen telefonhörna helt enkelt.
-Vilken lyx.

 
Läs Krantz kåseri i Bilsport Classic som kommer ut en gång i månaden.

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop