USA bildelar Nolby

 

Av Sören Fjellstedt


Usabil.nu har besökt en av alla bilskrotar i landet för USA bilar och träffat mannen myten legenden Benny Friberg.

Vad som gör den så speciell är att skroten lades ned för ungefär 15 år sedan och Benny sadlade om och öppnade restaurang som han lyckosamt drev till för något år sedan invid Njurundabommen.

Då E4 skulle ha en ny dragning över hans ställe blev han tvungen att stänga och då letande Benny fram nyckeln till bilskroten och började plocka bland prylarna för att sälja av en del samt städa upp, ja vi får se vad han hittar på.

Ser du detta genom vindrutan är det bara hundra meter kvar…

Benny började skruva i egna usabilar i mitten av sjuttiotalet och till det behövdes ett garage. För att kunna betala garagehyran starta han företag och började med plåt och lackarbeten. USA bilar började köpas in och under åren 1978 till 1995 skrotades drygt 1000 bilar. Här såldes bildelar, bilar och allt som hörde USA bilar till. Benny är en känd person inom bilhobbyn.

Vid besöket gick vi igenom ca 2 hektar mark där det stod mer än 500 bilskelett 1200 kvadratmeter med bilprojekt och delar samt 400 kvadrat bodar och förvaringsutrymmen. Allt fyllt till bredden av USA bildelar och jag är säker att vi inte sett mer än en bråkdel.
Många godislådor visades nog aldrig men det vi såg var mer än nog och det var svårt att lämna området utan att känna saknad och vemod blandat med glädje och upprymdhet.
Skumt att vara full av så innerligt många känslor och om jag inte haft bilderna att visa er har nog ingen trott att stället finns mot mindre att jag varit där år 2014……. Dessutom är Benny en sån kille att man trivs med honom och man förstår att han vet vad saker och ting är värd och bara du ger ett bra bud är allt till salu även sånt som inte är till salu….

Genom dessa grindar har mer än 1000 USA bilar körts eller släpats
och i nästan 20 år har det varit stängt. Men sommaren 2014 öppnades grindarna igen så åter igen bärs och släpas bildelar genom de
öppna grindarna på den västra delen av området

Det mest rostskade delarna åker i en container som Stena Metall från Göteborg tar hand om och i lilla förrådet bakom finns massor
med delar vi inte hann titta på…….

Kanske en framskärm till en Chevelle 1969 eller nått annat? Här står en Pontiac Le Mans från ca 1968-72

Benny vet inte om framtiden men han överlevare så på nått sätt kommer han de närmaste 40 åren (till att börja med) hålla på med lite usabilar/delar. Men vad som händer med Nolby USA bildelar vet han inte. Har Du möjlighet att åka till Sundsvall kontakta Benny och sväng in för det här är ett ställe som bara finns i fantasin och just nu utanför Sundsvall.

Framtid
Om detta område finns kvar om några år kommer jag vara glatt förvånad men Benny har gjort det omöjliga förr och kan säkert göra det igen, men jag skulle inte ta risken att inte stanna till här för att kunna berätta för mina barnbarn om skroten i Sundsvall, dit har jag varit………..

Hitta dit

14 kilometer söder om Sundsvall efter E4 och 1 kilometer norr om Njurunda bommen finns en avfart skyltat Matfors/Nolby industriområde kör drygt 2 kilometer så står en skrotbil ute vid vägen och en skylt bilskrot. Här finns guldet du drömt om. Men åk inte dit utan att prata med Benny först 070-2759595. Vill du bara titta säg det till Benny så han vet att det är fluktare som kommer. Söker du en speciell del eller bil ring å hör han kanske har det också.
 
Här var några Ford Galaxie från mitten av sextiotalet En del bilar sticker ut så också denna Mustang som under sina år
i drift tydligen både fått förmånen att vara Televerks orange
och på slutet rosa metallic
Sökte även andra bilar än USA bilar men de var svåra att finna och
visst passar en Opel Katitän De Luxe 1961 in på en USA:bils skrot….
Där inne i mitten står en Gul Checker som släckt ner taxiskylten och
väntar på att donera organ och tillbehör till andra bilar som
får fortsätta rulla på vägarna.Under min uppväxt i Vilhelmina på sjuttio och åttitalet hörde jag berättas om en skit tuff Dodge Dart Coupe 1963 så var tuffare än tuff i Sundsvall bakändan var så högt hissad att när man cruisa bakom såg man både mellanaxel och växellåda ovanför utrymmet ovanför bakaxeln.
Den hade visst knallröd bakaxel och kritvita bladfjädrar med himmelsblått underrede och USA flaggan lackerad på tanken.
Den skulle varit så högt hissad bak att man på sätena fått ha älgskinn på sätena me håret bakåt så man inte ramla på golvet.
Jag tittar länge länge på bilen och hoppas den kan prata och berätta om allt som hänt under sitt långa hårda raggar liv och jag ropar nästan skriker ut mina frågor men svaren jag får från bilen är endaste ekon från mina rop……HALLÅ BERÄTTA!!!!!

Här står ett dussin bilar där vi åtminstone känner igen
en Valiant och en Chevelle…
Ungefär för 30 år sedan kördes den här bärgaren in på skroten med en
Ford 1958 på flaket och jo det står kvar och ser ut att ha
en hel del delar att hämta…
En Oldsmobile cabb från början av sextiotalet ser ut att vara
körd å parkerad här för länge sen men det ska ha varit växellådan
som lagt av efter ett försök att lägga en burnout i Glada Hudiksvall
Här en Dodge som rullat med eldflammor efter
sidan allt för heta Transporter…..
Här en Ford V8:a bärgare som väntar på renovering
eller ytterligare demontering
Stötfångare till lite av varje bla Impala 1969

Mannen Myten Legenden Benny Friberg ägare till Sveriges tuffaste USA bilskrot en Trevlig prick där ute i världen inte längre bort än ett telefonsamtal…
Åsså en dörr till en Impala 1963 samt en dålig grill till en Impala 1965 Huv och bagagelucka De Soto 1960…..
Karosser dörrar skärmar i lite olika märken å fabrikat En flyttbil från Karlstad fick motorhaveri när en hemvändare fick hem sitt flyttlass till Sundsvall och nu förvaras små prylar här allt made in USA
Bakskärmar Impala 1963 både två och fyra dörrars Framskärmar Chevrolet 1955 till 1959…
Kolla där borta säger Benny och pekar, där har jag också ett bra ställe
att ha USA bildelar på. Så blir han tyst, och säger -Ville du ha kaffe?
Chrysler New Yorker 4dht 1961 Golden Lion 413 och
4 port fint objekt till salu
Glöm den här bilen för den är inte på riktigt. En helt original Impala Super Sport 1961 med 348 och 4vxl manuell och precis all utrustning
Chevrolet kunde erbjuda sina kunder. Bilen är inte till salu om det inte kommer en köpare som inte frågar om priset…….
Chrysler 300G letter series 413 och dubbla fyrportare säljs till rät pris Chrysler Windsor 1956 wagon står under en pressening och
väntar på att få komma ut på vägarna…..

Ford Galaxie Starliner 1961 en otroligt pigg bil helt original och här ruvar en 390 med tre två ports förgasare under huven
och 4vxl manuell. Söker du en värsting bil är detta nått väldigt specielltBenny och hans Golden Lion tackar för besöket och hälsar dig välkommen till ett ställe som vi inte vet om det finns på riktigt…..