Video.

Av Lars Åke Krantz Kåseriet har ett par år på nacken men vi känner igen det även idag i annan form.

 

Den sedvanliga högen av illa sorterade lappar ligger på bordet när jag kommer hem. Aftonens plottrade videoinspelningstider. De har en aktiv fritid mina kära familjemedlemmar. Utflugna för kvällen har de lämnat sina dekret för en åldrad fader att sjunka in. Till micrad pölsa läggs högarna i en halvcirkel runt tallriken. Pannans veck jäser ut till vågsvall hämtade ur Södra Sundet vid halv storm. De värsta vågkammarna fettar ner läsglasögonen och gör läsningen till en centrastimulerad tripp i dimgult, dimblått och dimgrönt. Fem över åtta på trean på videon och fyran på kabeln till nio - milda makter det är ju nu!

Pölsan far upp i näsan efter att ha fått kalla handen i varma vrångstrupen. Störtar bort till TV:n. Sliter fram ett band i mörkret. Varför blev det så mörkt efter 40 egentligen? Begriper inte att det inte går att läsa på kassettens rygg.
-Jovisst ja. De flottiga ligger ju kvar på köksbordet.
Sekunderna tickar ner. Struntar i ryggläsningen. Rödbetssaften skvätter. Kassetten vägrar gå in. I videon ligger 100 dalmartinerhundar. Spår efter minstingen. Eject, mantelrörelse och PÅ med inspelningen. Veckans ”Vem vill bli pensionär” är räddat när Bengt Magnusson rosslar in i vår video.
Sedan tvåan direkt på band 97 trekvart och samtidigt på andra videon halv nio till fem med Dolly Parton TV1000-två fast jag hittar inte fjärren.

Mörker, regnbågsfärgade läsglas och ett överjag som trummar med fingrarna, hasar mig i hälarna där jag jagar genom tidtabellernas trånga gångar medan timme läggs till timme.

Plötsligt hittar jag fjärrkontrollen. Två timmar och sexton minuter för sent dyker den upp i diskstället bredvid pölspannan. Min panna återgår till halv storm. Vilken kväll. Kaffet har kallnat ourdrucket på bordet. Två lappar har kommit bort. Det snöar in i parabolen och jag tror jag har spelat över Fem myror med Sånger vi inte minns. Sitter i TV-soffan med en urvriden fjärrkontroll livrädd att den skall självantända och stoppa någon av de pågående datainsamlingarna. Under tiden börjar de perifera familjemedlemmarna tappa farten där ute i svängen och sugas in mot hemmet.

De forsar in och tilltalar den insjunkne maskinisten i förbifarten medan de packar för nästa dags kvällsutflykter.
-Ha´ru banda´?
Fråga ett på dagordningen när vi träffas numera.
Andra frågor kan vara.
Fick du in Snoken efter Nyheterna?
Drog Bengt Magnusson över Dolly Parton?
-Hemska saker.

Nu höjs röster för en handelsfri dag. Man skall inte köpa något under 24 timmar. Kanske skulle vi ha en TV-fri dag också. Fast då växer väl högarna med inspelningslappar än värre. Själv lockas jag allt mindre av utbudet. Man har väl stelnat till en tråkmåns men jag har svårt att mobilisera intresse när den fjärde advokatseriens lagvrängare står inför amerikanska domarbås och skriker ”sustained”.
Låt oss få se engelska domarsalar istället där alla ser ut som pudlar i huvudet. Kunde vara kul som omväxling.

Ibland blir jag dock sugen på TV. Tänk att en stilla novemberkväll få bädda ner sig och höja en rykande te-mugg till andra avsnittet av ”Börje bygger en bastuflotte”. Eller dokumentären om hur Höga Kusten brons södra fäste blev en urskog. Packat och klart från Canada med Skolverket lär vara en påkostad rulle. Eller actionfilmen ”Härnösand kastar vatten”. Fast jag hittar inget av det där i tablåerna.
-Säg till mej om de kommer.
Då blir det min tur att skriva en inspelningslapp.
 
 

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop