Postkodmiljonären.

Av Lars Åke Krantz Kåseriet har ett par år på nacken men vi känner igen det även idag i annan form.

 

Vilken omöjlig programidé. Man slangar pengar ur svenska folket med autogiro och sedan visar man i TV
hur andra vinner deras stålar.
-Åhh, vad kul.
-Det var väl en bra idé till ett TV-program?

Dessutom är det uppenbart att ingen vinner. Inte ens de i TV-rutan. De får en check stor som en motorhuv som det står 1 miljon på och vad säger de?
-Ja, vad… säger… man? säger de.
Det är helt uppenbart att TV-teamet har problem med att visa vinnarna eftersom de inte blir glada. De får naturligtvis ingenting. Allt går till björnarna och regnskogen. Man skulle kanske ha låtit lokala buskisskådisar låtsasvinna. Sådana som kan se glada ut på beställning. Men vanliga svenskar … Ibland har de fått ha med Hasse i Kvinnaböske som ser glad ut sedan födseln med sitt runda ansikte.

Det börjar redan i trapphuset. När kamerorna och filmlamporna slås på och man ringer på dörren kommer ofta en senior och öppnar (att se andra vinna tilltalar inte tonåringar) och vad händer när damen öppnar och möts av Sofia Guldklimp som säger att de kommer från Postkodmiljonären med miljoner till familjen?
-Jo, tanten backar in i lägenheten och känner på nackhåret!

Kameran zoomar förtvivlat in i hallen som till slut ser ut som ett rör med färgdränerade Grindslanten och fusk-Bruno Liljefors på väggarna. Även om damens ålderssiffra mera påminner om en hastighetsbegränsning torde hon någon gång ha haft gymnastik i skolan. Månne hon dansat schottis, cyklat eller hoppat hage någon enda gång. Om hon nu får en miljon kronor kanske man kunde tänka sig att det ryckte till i vadmuskeln. Att hon slog ihop händerna, neg eller frestade med ett litet hopp. Jag begär inte att hon skall göra en trippel Salkov men vad händer? Hon böjer sig bakåt, in mot röret och säger knarrigt.
-Gunnar, de´ är té dej…

Gunnar kommer ut. Lamporna lyser i dörren. Miljonerna står på tröskeln. Vad gör Gunnar? Han vänder i hallen.
-Huga…
Sofia Guldklimp är hela tiden är den som ser gladast ut och hon vinner ingenting.
-Hur känns det? säger hon efter att de fått en miljon och ibland en till.
Då släpper de kommentaren.
-Jaa, vad.. säger... man?

Rätt svar är naturligtvis i falsett:
-Sofia din lyckofé nu skall jag köpa den där eldrivna häcksaxen på Rusta. Nu blir det tjim i stugan. Aldrig mera blodpudding. Nu skall jag och trippel Salkoven leva loppan. I morgon köper vi en ny bil sedan skall jag äta Tournedos till frukost i två veckor och pinka i McDonalds papperskorgar.
-Du har inte bara förändrat resten av våra liv, du har skänkt glädje till våra vuxna barn att dela med sina barn. Du har inte bara låtit oss två gamlingar vinna din rackarns busjänta. Du har förändrat historieskrivningen för hela vår familj. Vinsten kommer att glädja generationer. Nu skall vi dansa miljondansen Gull-Sofia. Är du bra på Schottis?

Men så säger de inte.
De vet att det enda de får behålla är den värdelösa kartongchecken, blommorna och den kvardröjande doften av Sofias avdragsgilla jobbparfym. Dessutom blev det en hel del städning eftersom de fick släpa in vilt främmande grannar i lägenheten.
-Tänk vilken glädje om de fått pengarna på riktigt.

 
 

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop