Cruising

Av Lars Åke Krantz Kåseriet har ett par år på nacken.

 

Nu vill ni att jag skall skriva något om cruisingen i Härnösand i lördags. Den kristne raggaren. Han som är krönikör i motortidningen Wheels, som åker land och rike kring på cruisingar hela sommaren och som var speaker på torget och allt. Vad har han att säga?

Först vill jag säga ett stort tack till beslutsfattarna i Härnösand. Ett tack till politiker, myndigheter och till Hernö Car Club. Tack för er öppenhet, vilja till samförstånd och inte minst tack för ert mod att göra det där extra. Att öppna torget för bilparad t.ex. Vilket tillmötesgående av Härnösands stad. Enastående. Hernö Car Club dirigerade med militärisk precision 50 bilar i klockat tempo så att bilparaden tog 1,5 timmar och den utlovade prisutdelningen skedde exakt 14:30. Man hade hoppats på 30 bilar. Hela 70 gammelbilar kom varav några åkt från Edsele.

Vidare hoppas jag innerligt att den stockholmske polisen var felciterad i måndagens tidning när han trodde att cruisingar dött ut för länge sen. Gamla tiders raggarräder från -50 och -60 talen övergick långsamt i bilträffar, veteranbilsmarknader (så kallade swap meets) och utställningar under –70 och –80 talen. Under nittiotalet skedde en explosion när dessa bilar blev kultur. Varje stad, varje köping, varje evenemang skulle krönas med en finbilsutställning, parad eller cruising. Vi fick se cruisingar på bästa TV-tid. I dag är almanackan fulltecknad av bilträffar 16 helger i rad från maj till september runt om i hela landet. Alla har ett förhållande till fenomenet bilen och bilar drar folk. Se bara på Härnösandstorget i lördags.

Köpmännen har förstått detta. I Leksand tvättar innehavare av amerikanska bilar gratis på macken, när de har sin enorma motorvecka späckad med evenemang varje år. Träffen i Västerås har blivit Europas största och ekonomer pratar om miljardrullning för fullbelagda hotell, urätna restauranger och torrlagda bensinstationer. Det går bensin när 10 000 amerikanska bilar kommer till stan. Stockholm anordnar varje år, sedan 20 år tillbaka, Sveriges näst största cruising. Vi snackar tusentals bilar och specialöppnad cruisingled mitt i huvudstan. Sveavägen, Kungsgatan osv. Vi pratar igenkorkat city, timmar av mullrande stillastående bilar i fyra led, restauranger på trottoarerna, folk i campingstolar på refugerna, mobila grillfester på lastbilsflak, rullande vedeldade bastuvagnar med glada ungdomar och tiotusentals människor i omlopp. Karneval helt enkelt. Allt övervakad av proffsig polis i bil, till häst och i helikopter. Kanske borde vår vän av ordning åka hem på studiebesök . Wheelsträffen med tillhörande Stockholm-cruising är den 2:a augusti i år. Jag vet. Det är jag som är speaker.

Åter till Härnösand. I insändare, uttalande och tyckande kan jag spåra hårda ord. Likt korpspelare som nyss fått ett baklängesmål vrålar vi till varandra att täppa till i försvaret. Bland de stora bokstäverna och kategoriska uttalandena utläser jag en innerligt god vilja. Alla värnar om ungdomarna. Alla vill stävja buslivet. Alla vill minska drickandet. Alla vill väl. Kanske borde vi ha en mer ödmjuk inställning till uppgiften. Liksom det inte går att få ett korplag att tänka division-1 strategiskt över en avspark så kan vi heller inte justera cruisingens sista timme med att dra i en enda enda spak. Däremot kan vi gå framåt, i sinom tid flytta upp spelet, lämna smutskastningen och läsa våra läxor.

Kanske är detta den stora grejen för Härnösand?! Bilträff. Norrland har ingen. Städerna har men inte Norrland som helhet. Vad sägs om camping i Gådeåparken. Trehundra tält med festande ungdomar i amerikanska bilar. Proppat Sälsten med gammelbilar och deras SMV ägg husvagnar. Dragracingfest på vår sviktande nybyggda motorbana. Frågeslinga med 4000 bilar längs Sveriges vackraste väg -HK.bron -Sandöbron, och besök på bilmuséet i Lunde. Åter i Härnösand avstängd stad för normal trafik och cruising över broarna. Nybrogatan ---Kastell ----Strengbergsgatan---Brännavägen --- Hovsgatan------ Brunnshusleden---E-fyran och Nybrogatan igen. Långbord dukat på trottoarerna. Nattöppet i butikerna. Hundra välkomna poliser. 50-tals dans i Stadsparken och gamla mahognyracers i nattviken. Mot natten grillparty på Smitingen som öppnats för biltrafik så jeeparna kan damma runt i sanden. Tio kyrkor går samman och anordnar drogfri festival med söndagsgudstjänst och predikande motorcykelpräst. Inte mot alltså utan mitt i.

En sådan ödmuk inställning startar en miljonrullning till Härnösand. Köpmännen får sälja, idrottsföreningarna får städa, sjukhuset får legitimitet och polishuset får behålla sina fylleceller. Tack för cruisingen i lördags. Låt oss lära oss något.
 
 

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop