Som man bäddar får man ligga.

Av Lars Åke Krantz Kåseriet har ett par år på nacken.

 

Det var bäddat när jag kom. Ford LTD stationsvagnen från 1973 glimmade likt en juvel i höstmörkret. Fronten med dess stående orangea parkeringslampor i hörnen och smakfullt vinklade grill förde tankarna till en exklusiv restaurangentre´. Värmen från huven slog emot mig när jag kom närmare. V8:an luffade på tomgång. Jag klev in via bagaget och möttes av en inbjudande syn. Kudde täcke och dyna hade iordninggjorts. Mitt arbetspass var slut liksom mina krafter. Här skulle jag få välbehövlig sömn medan bilen rattades av Myran. Kröp ner och låg tyst. Förardörren slog igen. Den graverade innerbelysningslampan slocknade och lämnade en grön fläck på min näthinna i det kompakta mörkret. Ljudet när kassettbandet lämnade sitt fodral och svaldes av stereon följdes av musik på låg volym.
–God natt då, sade hon.
Jag kände hur växelväljaren flyttades från Park, passerade back och neutral för att stanna i driveläge. Så kom det dova mullret som satt hjul och fantasi i rullning under 100 år. Vi gled ut i natten och jag somnade innan trean gått i.

Köpet av den nya bilen var avklarat. Våra drömmars mål. En spritt ny Toyota Camry väntade på oss i bilhallen. En röd. Fem års vagnskada, tio år på katalysatorn och halvgalvaniserad kaross garanterade oss inga överraskningar. 160 000 kronor kostade den men då fick vi också påmonterat utrustningskit bestående av extraljus, barnvagnstillsats i bagaget, en tonad dekorrand på bakluckan och ett extra stöldlås mellan ratt och bromspedal. Myran hade dessutom köpt en japansk flagga som hon nålade fast i bakrutan. Vi pussades vid bagageluckan innan vi tog plats i de fasta touringframstolarna som jag beställt extra för 2800 kronor. Myran log lyckligt medan jag knappade på färddatorn. Vi hade lovats en bränsleförbrukning på 0,71 och nu matade jag in pinkoden för vår familj för första gången. Tänk, nu skulle vi ha den här bilen i 16,8 år. Så länge räcker den enligt MHF:s och SBP:s rekommendationer. Den skulle bli vår. Våra barn ska växa upp i den. De ska bekanta sig med de barnsäkra fönstren, infästningen för bilkuddarna och de inifrån låsta bakdörrarna. De ska ha sina Kalle Anka tidningar i fickorna på framstolarnas ryggstöd och få låna pappas fjärrkontroll till centrallåset när vi är på IKEA. I denna bil skall vi färdas genom livet. Alltid närvarande i vardag som helgdag kommer vi att bli ett med den. Identifieras med den. Vår Toyota. Vi kommer inte att säga "ta bilen" i vår familj.

–Nä, vi kommer att säga "ta Toyotan" för det så känns så mysigt.
Det känns verkligen bra att ha gjort ett så förnuftigt val. Den ligger ovanligt bra till i skatte- och försäkringsklass säger Konsumentverket. Den ligger långt framme miljömässigt, säger Trafikmagasinet och i Sverker Olofssons Plus har den aldrig varit. För mig och Myran känns det tryggt att veta att ingen säger något ont om den. Sedan är den ju så liten och behändig. Det är bra för jag har byggt en ekologisk kompost med 8000 maskar i mitt garage så bilen har inte så mycket plats.

Jag slår huvudet i reservhjulet när jag vaknar genomsvettig och panikslagen. Jag måste hem och skotta ur garaget NU tänker jag. Rullar upp på armbågen för att ropa till Myran att vända. Då ser jag det gröna ljuset från den liggande milesmätaren. Myran har kört upp elstolen strax under taket och fällt ner tiltratten i knät som hon brukar. Hennes fot når halvvägs upp på gaspedalen och hon rattar med pekfingret. Den väldiga vita huven breder ut sig framför henne för att avlutas med kylarprydnaden längst fram. Den glittrar orange av parkeringsljusen som kastar sitt ljus från sina framskjutna flyglar.
–Är du vaken gubben, säger hon och ler i backspegeln.
–Jag tankade i Eskilstuna men då sov du som en stock. Den har gått billigt. Bara 1,6 l/mil.
Hon trycker ner kickdownen för att retas. Bilen skjuter fart och min dyna glider bakåt av accelerationen.
–Sluta, säger jag.
Hon tittar forskande i backspegeln.
–Vad är det med dig, du ser alldeles blek ut, säger hon
–Jag har haft en mardröm, svarar jag.
 
 

Köp Krantz bok här

Kan köpas i Krantz Bokshop eller här på Usabil.nu s shop