Beatles Week & Mathew Street Festival 

Text o foto: Mats Carlsson

Gillar du Beatles eller annan musik från 60 o 70 talet, då skall du absolut besöka Liverpool sista veckan i augusti.


Foto Pete Verity
Sedan 1981 har det varje år sista veckan i augusti arrangerats en festival till minne av Beatles.
I år var det mellan den 23 och 29 augusti dags igen för 26 gången.
Detta var mitt tredje besök på festivalen och det är en go känsla att gå ner på Cavern Club där det en gång startade för The Fab Four och kolla in olika band som avlöser varandra från klockan 14.00 till långt fram på småtimmarna.  
Beatles Week pågår alltså onsdag till tisdag, samtidigt pågår Mathew Street Festival. Detta är en tredagars festival som mjukstartar på lördagen och söndagen med musik från två st utomhusscener nere vid Albert Dock. Man spelar mellan 11.00 - 18.00. Måndagen är ledig dag i England och då är fullt ös från 5 st utomhusscener med band som avlöser varandra hela dagen. Totalt är det närmare 200 olika band som spelar i Liverpool denna veckan!  Vilken folkfest!  
Entrén till Cavern Club
Ner för trappan och sedan är du på klassisk mark. Här har alla Englands band spelat, från Beatles till Stones, Queen, Status Quo, Slade mm.
Beatles Week är koncentrerad till Adelphi Hotell, där pågår intervjuer med olika personer som på olika sätt varit knutna till Beatles. Man kan köpa souvenirer där eller få sina egna Beatles saker värderade. Från 14.00 drar de olika Beatles cover banden igång. Adelphi har fem olika scener där band spelar samtidigt! Om man inte bor på hotellet så kostar det mellan £ 5 och £ 7 att komma in. 

Även på Mathew Street där Cavern Club och Cavern Pub ligger är det full aktivitet. Känslan första gången man kommer ner på Cavern Club där allt ser ut precis som för 45 år sedan, och se ett band som nästan ser ut som Beatles stå o spela She Loves You eller Help eller Hard Days Night , går inte att beskriva, det måste upplevas.
Även på pubarna under helgen är det band som spelar och det är sånt drag att taket nästan lyfter på vissa ställen. 
Mathew Street
Den mest kända gatan i Liverpool. 
Här ligger Cavern Club där alla band spelade på 60 och sjuttiotalet
Blue Meanies. 
Ett Liverpoolband.
Sjöng otroligt bra och verkliga proffs på att spela. Vilket drag! 

Skall man få ut så mycket som möjligt så gör man rätt i att koncentrera sig på Cavern onsdag till fredag, sedan är där så mycket folk inne att temperaturen går över 40 grader...lördag till måndag är det ute scenerna på dagen och Adelphi på kvällen som gäller. Dessa dagar är det så mycket folk ute på pubbarna och på Cavern på kvällen att man får knö sig fram.

Här finns det band som framför hela Beatles karriär, från tidiga Hamburg perioden till Let it be och Abbey Road. 
Även Lennon och McCartneys senare solo karriärer finns det band som specialiserat sig på.
Störst av alla band är nog Bootleg Beatles, i år gjorde de endast ett uppträde på Liverpool Empire.
Killarna har hållit på sedan 1980?? Turnerat över hela världen, spelat på samma tak i London som Beatles gjorde sin sista konsert på mm. Detta är nog så närma man kan komma the real thing.

The Grapes.
När Beatles spelade på Cavern sålde de ingen öl där så killarna sprang in på The Grapes mellan spelningarna för att ta en bira.
Soffan de alltid satt finns kvar och är den mest fotograferade soffan i England.

Tearaways från Californien röjde bra i Cavern Club. Spelade Tom Petty, 
Beatles,  mm. 
Röjarband som var mycket säkra musiker.
På Mathew Street Festival är det inte enbart Beatlesband som spelar, här kunde du i år kolla in till exempel de svenska banden Rocks Off och Repeatles, båda spelar för övrigt också på Cavern och på en del pubar. 
Rocks Off är ett hyllningsband till Rolling Stones,  fantastiskt bra Jaggerkopia. 
Repeatles kör lite Kinks, Who, Hollies, Byrds, Beatles mm. Bra ös garanteras. Andra band hyllar artister som Madonna, Bryan Adams, Kiss, Police, Beach Boys, Guns n Roses mm.
Här finns något för alla som gillar musik från 60 - 70 - 80 tal.
Tonvikten ligger dock på 60 talet. 

Gerry Marsden från Gerry and the Pacemakers spelade på Pier head scenen i år. Många av hans hits framfördes. I like it och Walk hand in hand och så klart hans största Ferry cross the Mersey.Lennons Magic Elbow
Även dessa killar hade Liverpool som hemstad.
Betalescoverband som dock framförde en specialare. De ville spela en Queen låt och 
det blev Bohemian Rhapsody! Killarna gjorde denna helt live, på bas, trummor, gitarr och piano. Ingen förinspelad körsång eller annat stöd!!! Otroligt! Inte ens Queen körde denna live utan förinspelat stöd. Vilka killar.
Så, gillar du 60 - 70 tals musik och stämningen på engelska pubbar så tycker jag du skall boka en resa till Liverpool sista veckan i augusti 2007. 
Mer info om festivalerna kan du hitta på dessa länkar.
http://www.cavern-liverpool.co.uk/
http://www.mathewstreetfestival.com/
Flyg till Stansted och sedan tåg eller hyra bil o köra upp till Liverpool, det är 35 mil tar mellan 3,5 och 5 timmar beroende på trafiken. Det är motorväg hela sträckan men mycket trafik förbi Manchester och Birminghamn så räkna med köer.
Johnny Silver
En kille från Tyskland som är Lennon kopia. Spelar allt från tidiga Lennon låtar till hans solo låtar.
Både låter och ser spökligt lik ut. Rysningar när han uppträder.
Va fasen? Är det Freddie?
God Save The Queen från Argentina, ja såg du aldrig Queen live så kolla in dessa killar. Det är så nära Queen du kan komma.
Freddies röstomfång är det få som klarar men Pablo som sångaren heter, klarar detta utmärkt. Ni kan lyssna på deras webbsida.
http://www.dsr.com.ar/
California Here I com!
Beach Boys killar som still surfing! 
Killarna klarade stämsången perfekt.

Herman and the Hermits
Än håller de gamla killarna. 52 miljoner sålda skivor och 24 guld skivor!!
Visst kommer ni ihåg hitsen, No milk today, End of the World, Can t you hear my heart beat mm. 
Rocks Off.
Band från Sverige som varit flera gånger på Mathewstreet Festivalen.
Mick Jagger när han är som bäst.
Ladda ner hela reportaget som PDF fil