Philip Island Kustom Nationals 2008

Text och bild Mats Carlsson

Första helgen varje år i januari är det en tredagars bilträff på Philip Island 2 timmar utanför Melbourne, Australien. 
Mycket roddar och kustoms.


Jag har besökt träffen ett par gånger och den blir större och större för vart år. Sist jag var här så skrev jag ett reportage som ni kunnat läsa om i Bilsport Classic, nr.8  2007. I år var det sjätte 
året i rad för träffen och på söndagen uppskattade jag att det var omkring 500 bilar på motorbanan där träffen hålls.


 

Rat Rods är populärt även på andra sida jorden 

Stämningen är, precis som på träffarna i Sverige, avslappnad och behaglig. Den största skillnaden som man märker direkt är väl att trotts att här finns bar där man säljer öl och vin så är ingen berusad! Måste vara något med vårt nordiska blod som gör att vi dricker mer....
Bilarna här håller mycket hög klass. Man ser väldigt få rullande renoveringar här nere, i stort sett allt som rullar är i toppskick, bortsett från rat rodsen då som även hittat hit.  
G'day mate grabbarna här nere är verkligen flitiga med att bygga rods och importera bilar från USA. 
I många år så har de varit helfrälsta på Mustanger men nu kommer alla typer av sportscars. Camaros och Charger med flera. Sedan flera år tillbaka är det nu tillåtet att åka med vänsterstyrda äldre bilar här vilket resulterat i att få bygger om dem till högerstyrning.
Men det finns också förvånansvärt många högerstyrda usabilar. Många är dock fyradörrars. Men förvånad blev jag allt på väg hem från Philip Island när jag passerade en bensinmack och det stod en Cadillac Eldorado Seville 1957 som var högerstyrd?? Totalt byggde man endast 2100 Seville detta år och man kan undra hur många av dessa som var högerstyrda?  
Svaret är inga. Denna är ombyggd här i Australien. Enligt vad jag fått fram efter lite sökande i ämnet på nätet så byggde inte Cadillac några högerstyrda bilar alls mellan -42 och -99.
Denna Cadillac -55 såg jag som påbörjad ombyggnad för 2 år sen på träffen. Nu kom den helt klar. Mycket smakfullt ombyggd.
Helt rätt stuk.
Även den otroligt fräcka custom femtiofemman här ovan är alltså ombyggd till högerstyrd.
Bilintresset är stort i landet och man gillar samma saker som vi gör i Norden och USA. Man känner sig som hemma när man går runt o kollar in bilarna på träffen. 
Åker man down under så skall man ha klart för sig att landet är stort, nästan lika stort som hela USA, och det bor endast 2,5 personer per kvadrat km mot 30 i USA. Här finns 20 miljoner invånare på samma yta som Indien som har 1,2 miljarder invånare.....Det alltså stora område som är helt obebodda.
Lättast förflyttar man sig mellan de större städerna med flyg men det går att köra bil också.
Jag har haft förmånen att resa hit ett flertal gånger då min frus syster bor i Melbourne sedan 12 år tillbaka.
Ofta har vi åkt mellan jul och nyår och stannat en månad. Årstiderna är tvärt emot vad vi har här så det är sommar vid jul och vinter i juli! Att fira jul här är mer som en midsommarfest.
Här var ett rullande bygge. Ford -51 med choppat tak Firmabilen.. Flera band underhöll
Här är det 
Atomic Hi-Tones
En helnöjd kille som körde omkring i sin minirod
En grym Mercury -49 rullade in tillsammans med kompisen i en -50. snygg entre.

Kolla plåtjobbet. den har alla klassiska 
kustom trix.  Choppad, frenchade lyse, lutade sidostolpar, tryck knappar till dörrar, rundad huv hörn mm.
Allt plåtrent och klarlackat. Snyggt.

Melbourne ligger som ni säkert vet längst ner i Au. och då allt är tvärt om här så är det därmed kallast i söder och varmast i norr. Detta innebär en temperatur på mellan 20 och 40 på sommaren och 10 - 20 på vintern i Melbourne. Att det är så stora skillnader i tempen på sommaren beror på om vinden kommer från havet eller från land. Vanligast är det runt 30 på sommarn. Rätt gött.
Prisbilden är ungefär som hemma, lite dyrare i storstäderna och billigare på landet. En fräck sak som finns är Drive In Bottleshop. Man kör in genom en port eller liknande drar ner rutan och beställer öl och vin som de lastar i skuffen, betalar via rutan och kör ut i andra änden,  -Hello mate,  two slab Crownies in the back an two for the road.  Fräckt! 
Mustanger är otroligt populära även på denna sidan av vårt klot. En kul pryl som alla bilar har här är märke och årsmodell samt chassienummer på en lapp i vindrutan. Kanske inte så snyggt men praktiskt om man inte känner igen årsmodellen...
Nämen raggare!! 
Hoppet är inte ute.
Bilträffar finns här i massor, nästan varje helg finns det något att åka på om man vill. Har man familjen med på denna träffen på Philip Island och de tröttnar på bilar så kan man när solen gå ner åka och titta på pingviner. Varje kväll, varje dag på året kommer det tusentals pingviner upp från havet för att övernatta bland sanddynerna. Helt otroligt skådespel! Hela parkeringen är full av vilsna pingviner som letar efter sitt bo. Lite kort turistinfo blev det om Australien, funderar du på att åka hit så kan jag varmt rekommendera det. Kolla in bilderna och tänk på att snart är sommaren här.

Låg och grym. Rat rod och old school kommer stark down under. 
Här en -30 som är hur cool som helst. Toppventils åtta med tre stycken enportare. Skärmlöst och högerstyrt. Fräckt!

60 tals stuk. Guld flake och Caddy -59 ljus o sex Strombergare. Vit långhårig inredning. Tidsmaskin.

En till låg en. -29

Chop chop.....
Välbyggd -34. jag gillar färgen. Finns det någon vackrare motor än en sidventilare 

-56 Ford

Smakfull Cadillac -60 ..... och en -59

-57 Buick

8 st Cobrer rullade 
in på rad.
Kompressor och mycket krom går hem Ett par gånger var dag cruisar alla som vill runt på banan en stund. Kul idé, många bilar blir snyggare när de rör på sig.
Kolla in pickisen. Amerikans whiskey blandat med cola är nästan nationaldryck bland många här.  
Ladda ner hela reportaget som PDF fil