Kustom Ford 1950

Text och bild Mats Carlsson

Artur Matsakos tillbringar hela dagarna med att renovera och bygga om bilar åt kunder i sin firma Relic Restorations i Camperdown utanför Melbourne, Australien.

Denna coola Ford 50 köpte han dock exakt som den är på ebay förra året.

Bilen byggdes av Ryan Daves på Daves Fabrication i Californien. När den var klar tog han den till Paso Robles träffen 2007 och vann där Top of Kustom priset.

Väl hemma igen efter träffen beslöt han sig för att annonsera ut bilen på ebay för att finansiera sitt kommande bröllop!
  Build in California, now in the state of Victoria
Matsakos har under 25 år byggt om bilar i sin shop, mycket ombyggnader från vänster till högerstyrning men även olika kustombilar och roddar samt även renoveringar. 
Efter att även byggt en hel del åkbilar åt sig själv så satt han och surfade en kväll på nätet och kollade in vad som var på gång i staterna, där hittade han Daves Ford på en sida med bilder från Pasoträffen.

Vit tuck n roll inredning passar bra i denna tidlösa stil. 
Waoow, vilket stuk. Atur laddade hem lite bilder på Forden och mailade dem till sin kompis Theo i El Diablos kustom and Rodz Club och skrev   -How f#king insane is this car!!!
Theo svarade efter ett par dagar visst är den cool, och den är till salu på ebay!

Artur loggade snabbt in på ebay och ringde upp Ryan direkt. Ryan berättar då att även Jesse James på West Coast Chopper är med och bjuder på bilen. Shit tänkte Artur, då har man väl ingen chans att hänga med i budgivningen. Men man skall ha bra tajming och lite tur ibland, Artur stod ett par dagar senare som vinnare och ny ägare till bilen.


Lacken är DuPonts 
Hot Hues Bombay Blue med gula och gröna flames.
Bilen har helt rätt stuk, linjerna harmoniserar fint nu med den taksänkning som Daves har gjort 
7 tum i fram och 5 tum bak. Vidare är bilen befriad från alla handtag och emblem, strålkastarna och baklamporna är frenchade. Snedställda dörrstolpar är också ett klassiskt customtrick som Forden har fått.
Air ride sitter undertill så klart för att kunna åka komfortabelt och ändå ha ett gött stuk när man parkerar eller cruisar.
Ryan har gjort allt på bilen själv, även lackeringen, han tog dock hjälp av Ron Beam för den slutliga pinstripingen.
Invändigt sattes det ihop en vit tuck n roll inredning och allt övrigt lackades vitt. Ny mätare från Classic Instruments monterades också.
15 tums plåtfälgar Flathead 8BA Fronten är i stort sett helt orginal, passar in bra.
Motorn är en renoverad sidventilare med en 94 Holley tvåportare. Sitter helt rätt i denna retrokustom.
Att rulla på valde Ryan 15 tums 5 tum breda plåtfälgar som lackades i samma blå färg som bilen, dessa piffades upp med spider kåpor och en kromad ring samt skoddes med BF Goodrich med vita däcksidor
En snygg bil som verkligen drar blickarna till sig på träffar.
Bara att gratulera Artur till ett bra köp, han har sedan bilen kom till Australien varit runt på lite träffar och redan tagit flera priser. 
Cruise on!
Ladda ner hela reportaget som PDF fil