Välj i menyn nedan:

Bilar-Säljes
Bilar-Köpes
Delar-Säljes
Delar-Köpes
Annonsera
Anslagstavlan
Träffkalender
Reportage
Garaget 
Länksida
Kontakta oss
Banners och minisökbanner
Företags loggin

Till startsidan


 

Ledig Bannerplats

 


 

Ledig Bannerplats

  Usabil.nu

Vem gör du affär med??
Publicerad datum: 2018-06-29
Det är lätt att bli förförd av snygga bilder på bilar när man är sugen på att handla bil! Men var på din vakt!!!! Det finns busar där ute!
Se artikel     Bookmark and Share

Kolla in Veteranbils TV!
Publicerad datum: 2017-04-04
Med dagens teknik kan vem som helst göra TV och Radio vilket jag tycker är rätt fräckt. En som gjort TV på nätet ett tag är Bernt Ståhl och han kanal Veteranbild TV.
Av Mats Carlsson
Se artikel     Bookmark and Share

Reseberättelse USA 2017. Uppdateras varje dag!
Publicerad datum: 2017-02-03
Sören är ute och åker i USA med sina polare. Följ hans resa här på Usabil.nu via dagboken. Uppdateras var dag de närmaste dagarna. Bara på Usabil.nu!
Av Sören Fjellstedt
Se artikel     Bookmark and Share

SPA
Publicerad datum: 2016-12-09
När detta skrivs är det alla hjärtans dag. Kära hjärtanes. Ännu en dag att få dåligt samvete över. Undrar hur många vi är som känner oss hjärtlösa idag? Vi som inte skickat någon hälsning eller blomma till uppskattning.
Av Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Småskaligt
Publicerad datum: 2016-10-06
Idagarna summeras turistsäsongen runt om i våra bygder. Hur många kom? Hur länge stannade de? Vad gjorde de och var gjorde de det? Hur stor procent strömmade förbi och framförallt, hur fångar vi de gäckande förbiåkarna nästa år? Svaret på den sista frågan är busenkel. Jag ämnar nu, denna dag, fritt och förintet klämma ur mig lösningen så att städer och byar omgående kan vidta erforderliga åtgärder inför nästa säsong.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Som man bäddar får man ligga
Publicerad datum: 2016-07-22
Det var bäddat när jag kom. Ford LTD stationsvagnen från 1973 glimmade likt en juvel i höstmörkret. Fronten med dess stående orangea parkeringslampor i hörnen och smakfullt vinklade grill förde tankarna till en exklusiv restaurangentre´. Värmen från huven slog emot mig när jag kom närmare. V8:an luffade på tomgång. Jag klev in via bagaget och möttes av en inbjudande syn.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Sopen
Publicerad datum: 2016-07-06
Jag har köpt en ny sop. Det skedde den sjunde januari 2004. Pris 35 kronor. Det var inget jag övervägt länge. Det slog mig en dag bara när jag sopade i garaget, att min gamla kändes sliten. Det runda skaftet var kapat åtskilliga gånger och ånyo fäst vid borsten. Ett flertal spikar och skruvar hade genomborrat den kritiska infästningen genom åren. Nu glappade den betänkligt och dess röda borst hade tappat fason och färg. En gisten tråkmåns syntes den mig.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Sotarns Pontiac
Publicerad datum: 2016-05-27
Tidigt på våren kom han. Han förebådades inte av utlagda palmblad som en annan känd person men väl av utlagda tidningar. Med ett knippe järnskrot på ryggen vaggade han gemytligt fram till torpet i den lilla byn, kraftigt byggd med en förskjutning mot stigande trivselvikt. Läderbältet kring midjan syntes hålla ihop allting. Enklaste sättet att beskriva ansiktet är att fylla en tio-liters hink med spillolja, lägga två pingisbollar på ytan och beskåda det hela från ovan. Så såg han ut - sotar´n. Han plirade med pingisbollarna och ställde ner järnskrotet med musikalisk finess. Sproing, pling, och tjabonk sade det. Glad och fryntlig, alltid med några minuter över för småprat, stod han i hallen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Påskris
Publicerad datum: 2016-04-08
Det var i min ungdoms fagraste vår fast man blott inte va mer än elva år så bodde min kusin Tony å jag i  metropolen Nossebro och det var  våren 1965. Morsan jobbade extra på byns polisstation där konstaplarna väl kände till oss busungar och  farsan trampade däck på  MS Gripsholm på sin färd mot staterna.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Crusing
Publicerad datum: 2016-01-29
Nu vill ni att jag skall skriva något om cruisingen i Härnösand i lördags. Den kristne raggaren. Han som är krönikör i motortidningen Wheels, som åker land och rike kring på cruisingar hela sommaren och som var speaker på torget och allt. Vad har han att säga?
Av Krantzen
Se artikel     Bookmark and Share

Vintersaga
Publicerad datum: 2016-01-27
Snön ligger vit på skärm och huv Kylan biter hårt i list och krom Stiften längtar efter gnista oljan ligger kall i tråg
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Blåvintern
Publicerad datum: 2016-01-15
Blåvintern är här. Jag går från fönster till fönster och blickar ut. Skogen står knak och håller andan. Granarnas snöbelagda grenar yvar ut ifrån stammarna likt vita solfjädrar. Blick stilla. Sida vid sida. Hundratals. En orörlig skogsvägg blickar på mig som ett fruset fyrverkeri, en millisekund efter knallen. Tiden har stannat. I alla fall har de inomhustimrar jag fuskat och satt ute, stannat. Sparken har stannat. Frosten spretar från dess handtag som en ögonblicksbild av stelnade tomtebloss. Medarnas kalla stål känns i tungan ända in genom treglasfönstren. Minus 24…och posten har kommit, i orons år 2004.
Av Krantzen
Se artikel     Bookmark and Share

Deenti
Publicerad datum: 2015-12-25
Angående förra krönikan så har de ringt från Postkodmiljonären. Jag hade lagt ut filten vid sörväggen, låg i kalsongerna, drack kaffe och njöt av en Tussilago som lyste borta vid storstenen. Då ringde de. -Du prenumererar inte på Postkodmiljonären, förstår vi? -Jodå, sade jag glatt i tron att det var en telefonförsäljare.
Av Krantzen
Se artikel     Bookmark and Share

Den bästa av världar
Publicerad datum: 2015-12-18
Kvittot var större än plånboken kunde svälja. Inte till värde, omfattning eller innebörd men till fysisk storlek. Jag skrattade för mig själv där jag brottades med ihopfällningen av värdepapperet samtidigt som jag sneddade gatan och så när gick in i en bil. Föraren bromsade mjukt, log och rullade vidare. Kvittot hade jag fått på biblioteket i min lilla stad Härnösand. En datautskrift i A4 format gällande 2,50. Storögt hade jag åsett hur det mödosamt vällde ut ur den långsamma printern och en förstulen blick på damen bakom disken renderade i kommentaren. -Vi gillar stora kvitton.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Blinn
Publicerad datum: 2015-11-27
Tidningen räcker länge numera. Borta är den tid när man stående bläddrade igenom den på köksbordet och likt en rovfågel sköt ner näbben i de spalter som fångade intresset. Efter fyra minuter övergavs en hårt bläddrad bulletin upp och ner på bordet med trött rygg och glappande sidor. Sållad, kategoriserad och tömd på sitt innehåll. Korpgluggarna var stora som ladugårdsportar och flödade av ljus. Informationen sprutade in på näthinnan. I dag är det som om synintrycken kommer in genom springan man ger katta när det är minus 18.
Av Krantzen
Se artikel     Bookmark and Share

Den stora verkligheten!
Publicerad datum: 2015-07-31
Det svaga dagsljuset förmådde knappt lysa upp den lilla vägen som ledde in mellan granarna. Halkan hade överraskat och i lutningen vid postlådan speglades ljuset från det lilla kapellets avlånga fönster. Gudstjänsten var över. Jag satt i bilen med fingrarna på startnyckeln. Ur kapellet strömmade folk av alla slag. Barn, unga familjer, gubbar med traktorkeps och ärrade kämpar som långsamt tog trappan ett steg i taget. I lutningen borta vid postlådan malde en gammal kvinna uppför. Steg för steg, 20 centimeter i taget. -Ramlar hon ryker lårbenshalsen, tänkte jag.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Detta har hänt
Publicerad datum: 2015-06-10
Detta har hänt: Krantzen har haft ett riktigt jobb i nästan tre månader, fått sparken som politiker, 20 000 från kommunen och 100 nya kompisar samtliga över 90 bast, men vi tar det från början. Vilken fantastisk åldringsvård vi har i kommunen. Rädslan för att mögla bort på ett fattighus har alldeles kommit av sig hos undertecknad.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Glasskön
Publicerad datum: 2015-05-14
Glassen ligger vidöppen och vrålar ut sina smaker i kulglass-ståndet. Biträdet skopar och inkasserar. Kön blir längre och längre. Jag kommer in på plats 27 bakom en lång kvinna i röd kappa men benet före en mustaschprydd herre med morakniv på bröstet. Man har gott om tid att tänka på plats 27. Tyvärr utnyttjar inte alla det. Nummer ett till exempel. En gubbe med galopperande nackhår står och sölar längst fram. Han har köat i elva minuter och nu får han inte ur sig nåt vettigt som får skopan att ta riktning. Vilken amatör. Jag är redan klar med mitt val.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Postkodmiljonären
Publicerad datum: 2015-05-01
Vilken omöjlig programidé. Man slangar pengar ur svenska folket med autogiro och sedan visar man i TV hur andra vinner deras stålar. -Åhh, vad kul. -Det var väl en bra idé till ett TV-program? Dessutom är det uppenbart att ingen vinner. Inte ens de i TV-rutan. De får en check stor som en motorhuv som det står 1 miljon på och vad säger de? -Ja, vad… säger… man? säger de.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Video
Publicerad datum: 2015-04-16
Den sedvanliga högen av illa sorterade lappar ligger på bordet när jag kommer hem. Aftonens plottrade videoinspelningstider. De har en aktiv fritid mina kära familjemedlemmar. Utflugna för kvällen har de lämnat sina dekret för en åldrad fader att sjunka in. Till micrad pölsa läggs högarna i en halvcirkel runt tallriken. Pannans veck jäser ut till vågsvall hämtade ur Södra Sundet vid halv storm. De värsta vågkammarna fettar ner läsglasögonen och gör läsningen till en centrastimulerad tripp i dimgult, dimblått och dimgrönt. Fem över åtta på trean på videon och fyran på kabeln till nio - milda makter det är ju nu!
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Våren
Publicerad datum: 2015-04-03
Våren är en riktig luring. Och vi älskar den. Ingen annan årstid är så omskriven, så besjungen, så hyllad. Det här är årstiden när vi kliver ur våra frostiga vintersarkofager och blodet åter börjar skölja genom nytinade lemmar. Vi berättar rusigt hur vi lyckats sno åt oss en kvart i solen på lunchrasten. Vi ödslar tid åt att berätta vad vi sett i diket. Vi ringer till tidningen när en pippis flyger förbi köksfönstret. Men våren är en storskojare. Tillika, med ännu ett år på nacken, låter vi oss fogligt bli lurade av denna gäckande årstid.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Tankar i midsommartid.
Publicerad datum: 2015-03-20
Arrgh. Jag gjorde det igen i morse. Jag hade lovat mig själv att sluta säkert femtioelva gånger. Ibland kan jag låta bli i flera veckor. Sedan måste jag göra det två dagar i rad. I morse gjorde jag det igen. Det oförlåtliga. Jag läste på shampoflaskan. "VO5 Shampoo Plus". Sedan vrålade jag ut min smärta i kaklet. Den fysiska såväl som den emotionella. Jag hade misslyckats igen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Whiplash.
Publicerad datum: 2014-12-03
Cadillacen håller på att skaka sönder. Fleetwooden från 1958 har varit i min ägo i några år nu. Jag kör mycket med den. Använder den till vardags. Enorm kvalité egentligen. Snart 40 år gammal och med säkerligen 100 000 mil bakom sig mullrar den vidare. Den har utstått allt ifrån Californiens brännheta sol till Västernorrlands blötsnö. Men nu håller den på att falla sönder.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vem behöver Ernst?
Publicerad datum: 2014-10-16
Nu är jag duktigt trött på Ernst. Som en alla dagars Jultomte har han systematiskt förvridit huvudena på våra fruntimmer hela hösten. Gullar han inte med dagisbarn och bygger lekrum med sjörövarsängar så målar han om kök, lägger tegelstensgolv och fjantar på. Med sitt trivsamma leende förändrar han trista vardagsrum till mysiga miljöer, gerar fram romantiska spegelväggar och målar 1700-talsmotiv på fri hand. Sedan tänder han ljus och småpratar från en myssoffa där halva Sveriges befolkning ser sig sitta bredvid honom. Jag tycker Ernst kan ta sin MDF-board och paddla vidare nu. Riktiga karlar som betalat för sin TV-licens vill inte bli systematiskt överkörda av en sörländsk klatersnickar' med radioröst.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vad är stort?
Publicerad datum: 2014-09-26
Det fanns tre band som turnerade i de norrländska frikyrkorna i mitten på sextiotalet. Jubelkvartetten, Vibrabröderna och Ekoteamet. I jämförelse med den gängse strängmusiken var dessa turnerande musiker formidabla rockband där de kom med sina elbasar och mystiska förstärkare med röda lampor på fronten. Namnen var som i dansbandsvärlden kopplade till utrustningen. Dansbandet Max Fenders spelade på märket Fender. Högsta status med det amerikanska gitarrmärket i namnet när gemene man i byarna spelade på halvakustiska burkar tillverkade i öststaterna. Byhjältarna spelade på Hofner och Hagström och drömde om transatlantiska Fender och Gibson.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Utveckling
Publicerad datum: 2014-09-12
Hemma hade vi en telefon. Alltså 1 telefon. En svart. Den fanns i ”kammar’n” på nedre våningen. Den stod på en egen hylla som var monterad högt upp på väggen. Hyllan var av brunbetsad gran som lackats i blank fernissa. Gavlarna bestod av svart string. På övre hyllan tronade den tunga kommunikationsapparaten med sin myndiga lur. Luren var ansluten till huvudenheten med en rak sladd. På hyllan under låg telefonkatalogen. Ett dovt uppslagsverk i mörkblått med hårda pärmar och tre kronor på framsidan. Hela hörnet andades myndighet. Det fanns inget telefonjack utan telefonen var liksom fastmonterad i huset via en hemlig, smal, svart tygstrumpa som gick rakt in i väggen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Upp i smöret
Publicerad datum: 2014-08-29
Måndagmorgon 31 oktober klockan åtta. Nio grader varmt. En mjuk fuktighet mötte mig när jag steg utanför dörren, klev ut på den tysta vägen och gick den välkända backen utför. Andningen öppnades och det väldiga, som finns där alltid, intog mig. Ett stilla ingenting och ändå allting. Borta var sommarens vulgära luktsensationer konvalj och viol. Blåfnatt, små gula luktisar och snavarhöet likaså. Borta var vrålfåglarna, pippisarna, surrhumlorna och kväkhopparna som alla pratar sönder sommarmornarna. Det var bara stilla. Vattnet i diket rann tyst. Det fuktiga gruset var tyst under mina fötter. Jag stannade och lät sinnena fyllas av det lilla, det lågmälda. Det smakade jord. Inget annat.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Under Kjolen
Publicerad datum: 2014-08-04
Jag är bruten idag. Det känns som om man huggit ved till ett helt gengaslopp. Linedancen har dragit igång igen och Marie körde hårt med oss sist. Hela gänget gick in i väggen. Inte så konstigt. Fjolårets glesa själar har i år mångdubblats till att fylla en turistbuss fast danslokalen är stor som en SAAB. Då förstår ni själva. Vi gnids runt väggarna som mamelucker i en torktumlare. Det är så trångt så när vi ska dricka kaffe går det inte att pricka sin egen mugg utan att det spiller över i någon annans. Sticker man ut en mugg klockan åtta försöker alla fylla den i tron att det är deras egen. Ståltermos gäller. I går drack jag en blandning av Jannes och Ullis och någon tills kaffe. Det smakade Gevalbergs mellanlila kokbrygg.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Får i ulvakläder
Publicerad datum: 2014-06-24
Det känns inte bra alltså. Visset. Håglöst. De här två veckorna sedan förra krönikan har varit mentalt strömlösa. Kåken står där men det lyser inte i fönstren. Kroppen finns där men verkstan är lealös, strängarna slaka, stegen korta och planerna små. Bankkassörskan såg det. -Du ser så ämmlig ut, vill du ha hjälp din päronpåse? Nu sade hon inte precis de där orden. De har ju gått charmkurs. -Vill du att jag ska fixa det där åt dig, lät omskrivningen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vilse i New York
Publicerad datum: 2014-05-26
Eder humble krönikör är åter hemma efter en tolvdagars reportageresa till New York. -Se nu till så du inte kommer bort, byt strumpor och håll dig till de andra, sade Myran förmanande och tryckte en sån där puss på kinden som sitter kvar i tre minuter.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vänernrundan
Publicerad datum: 2014-05-03
Slutet av 90-talet. Jakten pågick som bäst. Men att skaffa delar till sina veteraner är minsann inget för amatörer. Verkstäderna har inget på lager och mackarna säljer korv. Inte ens på Volvo har man några delar kvar. Inte är dom särskilt artiga när man ringer och frågar heller. Hoppas bara att reservdelskillen slutat skratta så där hysteriskt, efter att jag frågat om bromsbackar till en Duett 445. Det lät otäckt, något med nerverna kanske. När jag föreslog Biltema kom det bara ett rosslande ur telefonluren.
Av Ulf Boström
Se artikel     Bookmark and Share

Krantz kåserar om folks bemötande i USA och Sverige.
Publicerad datum: 2014-04-03
Har sovit en natt i min säng i Sverige efter tre och en halv månad i USA och vaknar illa berörd. Hemkomsten var en chock. Buss 10 från Sundsvall till Härnösand var en hård och kall uppvisning i svensk dumhet och arrogans. Att resa från södra Florida till norra Sverige var som att först bläddra i ett solvarmt, generöst, himmelsk CD-fodral och därefter öppna ett svart, hårt, kallt LP-konvolut från helvetet. Vi ska återkomma till buss 10.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Fler i familjen
Publicerad datum: 2013-09-02
Det här hände för några år sedan. Sexton för att vara exakt. Att köpa andrabil är kanske inte det första man ska tänka på som nybliven entusiast. Men vad ska man göra när nummer ett redan demonterats in på bara mässingen.
Av Ulf Boström
Se artikel     Bookmark and Share

Samtal om telefonen - telefonsamtal
Publicerad datum: 2013-02-15
Min kontorstelefon glappar. Det är något med spiralsladden, eller luren, eller innanmätet. Plötsligt försvinner den jag pratar med. Då rycker jag ur sladden, slår luren i bordet, skakar telefonen och slickar på sladdändarna. Sedan monterar jag ihop den och ropar: Hallå.. hal.. hallå? Hallå, säger den andra då och så blir vi lättade. I början fruktansvärt irriterande. Med tiden allt mer uppskattat. Den motsträviga backelitburken gör samtalen pinibla med automatik.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

DSC
Publicerad datum: 2013-01-18
Jag har uppfunnit en DSC. Man skall använda förkortningar sparsamt enligt lokaltidningspraxis. Det är så lätt att det blir fel. Ta TT till exempel. Det kanske läsaren tror betyder Tidningarnas Telegrambyrå då avsändaren egentligen menade tradartuttar – en maträtt hos grillbaren i Älandsbro bestående av böljande pytt i panna med två stekta ägg dallrande längst upp. Inte riktigt samma sak om man säger. Därför skriver jag ut hela ordet Digital scare cratch.
Av Lars åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Den perfekta julklappen
Publicerad datum: 2012-12-21
Säg mig. Vad är det som är höljt i ett bedrägligt yttre, styrt till en viss dag och tid, samt ofta placerad så att det omgärdas av större eller mindre folksamling, för största möjliga effekt? Jag tänker på två saker. Det är en tidsinställd bomb - eller en julklapp. Sången ”Nu är det jul igen” har fått en förskjuten innebörd med stigande ålder. Från att i alla år ha haft betoningen på det känslofyllda subjektet ”jul” har fokus allt mera övergått till satsens tidigare så harmlösa utskott, bihang, böld, bula, finne, ”igen”. Idag sjunger jag med stängda käkar, Nu är det jul IGEN.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Damsadel
Publicerad datum: 2012-12-07
Äntligen var dagen inne. Fordonet som två tidigare syskon ridit på längs Gussjös sluttningar stod åter startklart på garageuppfarten. Det var dags för unge tre att sluta dadda med mjölkkåsan och istället kliva in i Novemberkåsan. Ni vet den där motocrosstävlingen där hundratals galningar sitter till midjan i lera på sina maskiner.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Dagens Assar
Publicerad datum: 2012-11-16
Luften var hög och det gick lätt att andas. Kände direkt att det var dags för storverk. Det var säkert en sån här dag vår för tidigt bortgångne superklättrare Göran Kropp satte sig på cykeln för att trampa till Mount Everest, bestiga det och sedan cykla hem igen. Det var säkert en sån här dag som den brandskadade brandmannen Lasse Gustavson efter ett år i sjuksängen, utan händer, slängde upp ryggsäcken och ensam tjavade in i vår sista vildmark Sarek. -Storverk.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Amazoner och Edet toapapper
Publicerad datum: 2012-10-18
På lördag är det stor Amazondag i Härnösand. Alla Amazoner, PV-apparater, Duetter och P1800 drar till Mellanholmen 12:30. Anledningen är utställningen Amazonliv som invigs på Technichus. En annan anledning är att det är kul att träffas. -Jag gillar när det är kul.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Jakten på den maroonröda PV n
Publicerad datum: 2012-08-23
Som så många andra i hobbyn började jag med att skruva i Volvo PV. Det var vintern -96 det började…
Av Ulf Boström
Se artikel     Bookmark and Share

Börna No. 4
Publicerad datum: 2012-03-23
Nu några år senare efter avslutad skolgång , med ändå hyfsade betyg, hade Börna fått jobb på den lokala bygghandel i byn. Han ville ju inget hellre än att jobba med Sverre på hans ännu existerande bilverkstad, men Mamma Inga hade förbjudit Börna att överhuvudtaget sätta sin fot på det stället efter allt vad som hade uppdagas . Och byns skvallertanter hade gottat sig i flera år på bekostnad av mamma Inga odrägliga son och pappans dagdriveri. Så det blev till att smyga dit på kvällar och helger när han var ledig.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Sportlov
Publicerad datum: 2012-03-09
Så har vi avverkat ett sportlov igen. Denna lika seglivade som märkliga företeelse väcker känslor. Undrar vem som kom på allting egentligen? Jullov, Påsklov och pärupptagningslov kan jag förstå ..men sportlov? Man funderar hur tankarna vävdes i bildningen korridorer från förr. Rustika rektorer och allvarsamma adjunkter mumlade på väg till morgonsamlingen. -Snart närmar vi oss tiden på året när medeltemperaturen är som allra lägst och snöhöjden når sitt absoluta maximum. Den vecka när Sverige är som mest arktiskt. Vad gör vi?
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Tripp, Trapp, Troll
Publicerad datum: 2011-12-23
Vi har alla lyssnat till tripp, trapp, troll syndromet. Ni vet det där när flera personer sitter runt ett bord och någon plötsligt säger att de har kört en stor traktor. -I helgen var jag hos min svåger i Lund. De har ett stort jordbruk. Det är fantastiskt vad stora traktorerna blivit numera, speciellt på jordbruken i södra Sverige, säger den stackars människa som inom några minuter kommer att framstå som en patetisk puttefnask utan upplevelser, vyer eller referenser.
Av Lars åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Tertiär rapport
Publicerad datum: 2011-12-02
Har ni fått några tertiära kontoställningar nyligen? Kundupplysningar med avsikter att förklara och hjälpa. Förtydligande rader till konsumenterna om hur det står till med ekonomin? -Jag har fått det. Från Skandia. Jag fick veta min tertiära kontoställning! Är det något du längtat efter? Är det något du trånat och suktat efter? Skriker du inombords när du skakar mattorna: -Hallå, jag vill veta min tertiära status!
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Tele - fån
Publicerad datum: 2011-11-18
I går gjorde jag det igen. Stannade upp likt en vaksam älg och började sondera i närmiljön. Med klippande öron och halvöppen mulen frös jag till is strax bortanför soffan. Mitt i steget med klöven hängande i luften och ögonen utjästa som pingisbollar snurrade frågorna i min hjärna som kändes stor som en mandel.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Stölden
Publicerad datum: 2011-10-28
Oron rusade mot ångest. Jag gick med snabba steg. Ögonen vilt spanande. Det var bara att inse. Någon hade kört iväg med min Cadillac!
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Börna No.3
Publicerad datum: 2011-10-10
Det hade äntligen blivit sommarlov och Börna låg på rygg och läste Lektyr i sin koja som han och polarna hade byggt i en lågväxt tall i en skogsdunge bakom hyreshuset och tuggade på ett långt grässtrå. Ville kom lirkandes, han hade precis fått av sig gipset och var väl fortfarandes lite stel efter olyckan.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Splittrade tankar.
Publicerad datum: 2011-09-08
Härnösand – staden bakom flötet. Därmed var det sagt. Härmed förväntar jag mig att stortänkare och beslutsfattare i kommunen girerar en ansenlig summa pengar till mitt postgiro. Med detta uttalande har jag tagit udden av utsocknes elakingar som tänkt göra snabba poäng på vår jättekork. Nu har vi sagt det först själva och därmed visat att vi besitter distansen att bjuda på ett skratt. Sexsiffriga belopp bör föranmälas på telefon.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Börna. Kapitel 2.
Publicerad datum: 2011-08-03
Väl hemma ropade morsan från köket ! - Du lilla vännen, det finns smörgåsar i kylen ,jag måste ner till kyrkan och städa. - Du Bengan vännen min, hon sa aldrig Börna ! - Du kan väl komma ner och ge mor din en hjälpande hand, sa hon i sin allra mjukaste tonläge och blinkade med sina stora blå ögon. - Ok, jag kommer, svarade Börna. - Ska bara fixa en sak först.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Bokköpet
Publicerad datum: 2011-06-17
Nu händer det igen. Mina mekaniker lägger av, en efter en. För några krönikor sedan skrev jag hur min optiker gick i pension mitt framför näsan på mig. I och för sig bra att han gjorde det på det viset eftersom jag är så närsynt. Här om dagen hände det igen. Min orale fältskär lade ner vapnen. Stående i ruinerna av mitt kvarvarande garnityr gav han upp kampen mot Karies och Kexchoklad. Tandläkare Hans Fribäck släckte lampan som bländat mig i 20 år, drog av sig plasthandskarna, klättrade upp ur skyttegraven och traskade in i den dentala efterkrigstiden – för gott. Hur skall det nu gå för mig? De som håller upp min rustning lämnar in. Pumpsmörjare Anders Kempe tänker förstås också gå hem snart. -Hjärtlöst är bara förnamnet.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Eld i Berget
Publicerad datum: 2011-06-03
Elden reste sig som en orange vägg mot skyn. Det var vackert. Jag gick in och hämtade kameran. Tänk att uttjänta, krokiga, spikhåliga, sönderbrutna bräder kunde brinna så vackert. Man skulle kunna tro att det behövdes raksågad, hyvlad tvåtumfyra för att få till dessa lågor men icke. Hettan tilltog denna varma vårdag där jag stod i endast kallingar och träskor. Jag fick ta ett steg bakåt och vrida kameran på högkant.
Av Lars Åke Kranz
Se artikel     Bookmark and Share

Blindtarmen
Publicerad datum: 2011-05-20
Jag har blivit sövd. Jag gillar inte att bli sövd. Har aldrig gillat det. Inte i någon form. Storasysters vyssjningar på sextiotalet genomskådade jag och slog upp ögonen just när hon och hennes kompisar trodde att jag äntligen somnat. Att bli sövd av en påhälsning på hakan har jag alltid försökt undvika därjämte också att bli sövd av destillerade vätskor. Men nu har jag blivit sövd och opererad. Mer folk än det ryms i Prismagaragets hiss har meckat med min lekamen medan jag varit fånigt frånvarande. De kopplade ur mej och gjorde vad de ville.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Chrysler 59
Publicerad datum: 2011-05-06
Denna historia utspelar sig för ca 25 år sedan. För att ingen skall känna sig utpekad eller att någon skall bli igenkänd har jag bytt ut bilmärken och årsmodeller. Samt att det absolut inte är något ont menat till personen i fråga, om han känner igen sig för kul var det. Det hela börjar en lördags eftermiddag i slutet av sommaren, min bror ägde då en Chrysler -59 cab, inköpt på våren samma år. Vi står hemma på gården och fixar något med denna och funderar på vad vi skall göra på kvällen, är det något på gång eller blir det bara varvet på stan?
Av Bengt Dehlin
Se artikel     Bookmark and Share

Börna
Publicerad datum: 2011-04-22
Solen lyste in genom dom stora fönstren i skolsalen ,en fjäril fladdrade frenetisk mot glasrutan kämpande mot friheten. Börna kände likadant, än var det några veckor kvar till det hägrade sommarlovet. Börna knäade sin bänkkompis Tage och viskade, fick du några slantar ? Nä, sa Tage tyst Shit, ja har bara 3 spänn, sa Börna besviket. Vi måste ju ha med några bira, annars blir han sur som faen, å då kan vi ju inte mecka klart Rödmyran, en sliten 98 kubiks lättviktare som de hade fått av Sverre.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

13 år och åker 59a Cadillac
Publicerad datum: 2011-04-08
När man gick i högstadiet så var det ett allmänt snack bland oss motorintresserade grabbarna, om vilken som var häftigaste bilen i stan. Var det Karlssons Chevellen, Franssons Novan, Skuggans GT eller FROMENS 55a? En annan gång så var det diskussion om vilken som var den häftigaste bilen som fanns och som man skulle köpa bara man blev arton.
Av Bengt Dehlin
Se artikel     Bookmark and Share

Biltokig
Publicerad datum: 2011-03-21
Är nog född biltokig ,redan när jag var ett litet embroy och låg och skvalpade i morsan livmoder tycktes hon höra brumm brumm från sitt inre , hon vet inte om det var hennes egna gaser eller mitt växande intresse för motorljud som förde det oväsendet. Hur som helst hade hon svårt att vara med på kafferepen ,kärringarna undrade hela tiden vad är det som låter ,Inga lilla? Sen att jag har begåvats med livlig fantasi gör ju inte saken bättre, drömmer ju alltid varje natt om alla möjliga konstiga saker om fordon i alla dess skepnader, vaknar många gånger med kallsvetten drypande i sänghalmen och frugan bara skakar på sitt lilla söta hjärnkontor.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Brevlådan
Publicerad datum: 2011-03-04
Tidningen Ångermanland har blivit portad hos oss. Den är inte rumsren längre. Myran släpper den inte över tröskeln. Man får smygläsa den i sladdlampans sken i garaget. Orsak: Den barrar. Eller den fjällar eller nåt. När man läst den ligger det en liten fyndighet av bärlager på bordet och då menar jag inte blåbär, hallon och sånt. Själv har jag inte märkt något. Det är min lagvigda som uppmärksammat det hela. Inte så konstigt. Hon kan spåra ett damm på 40 meter. En gång tvättade hon mina pengar. Selmorna låg blöta och knollriga på bänken i tvättstugan.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Blinn
Publicerad datum: 2011-02-11
Tidningen räcker länge numera. Borta är den tid när man stående bläddrade igenom den på köksbordet och likt en rovfågel sköt ner näbben i de spalter som fångade intresset. Efter fyra minuter övergavs en hårt bläddrad bulletin upp och ner på bordet med trött rygg och glappande sidor. Sållad, kategoriserad och tömd på sitt innehåll. Korpgluggarna var stora som ladugårdsportar och flödade av ljus. Informationen sprutade in på näthinnan. I dag är det som om synintrycken kommer in genom springan man ger katta när det är minus 18.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Strejk på Chevrolet fabriken
Publicerad datum: 2011-02-10
I min ungdoms fagraste vår ägde jag en ganska udda rolig bil det var en 58 cheva med 58 Pontiac bakända på, bilen rullar ännu i dag även om det är långt mellan varven jag har sett den. Denna bil lovar jag är nog den som har fått de flesta jänke intresserade personerna att klia sig i huvudet och fundera va F.. Är det här för något.
Av Bengt Dehlin
Se artikel     Bookmark and Share

Bankomaten
Publicerad datum: 2011-01-28
De står och janke av och an i hålet. Oföretagsamma, oskärpta, odiciplinerade. Med sina fingerkorvar nervöst fladdrande över knappsatsen sölar de bort min dag. Att det skall ta sån tid? När jag själv kommer till, är det över på några sekunder. -Är det bara jag som kan med Bankomaten? Man borde ha ett bankomat-OS tänker jag tjurigt från fjärde plats i kön. Då skulle alla få se en medaljtyngd Krantz möta pressen på Arlanda. Vinnare i grenarna Vinterbankomat och Minuten fristil.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Skräck resan från Smöråker 2009
Publicerad datum: 2011-01-18
Det här råkade jag utför när vi for hem från en bilträff sommaren 2009. Vi hade hört ett metalliskt ljud från antingen bagaget eller baksätet, det spelade och vibrerade Så då vi for hem så fick gumman köra och jag satt i baksätet och lyssnade.
Av Janne Lindholm
Se artikel     Bookmark and Share

Vedtvätt
Publicerad datum: 2010-06-04
Det är kallt i Gussjö idag. Minus 20. En livsfarlig väderlek. Jag har skrivit det förr. Vi dör i minus 20. Ställ ut dej själv som moder natur skapat dig ett par timmar så får du se. Totalt livsfarligt. Sen att vi genom åren skapat skydd mot det där som gör att vi kan gå till postlådan utan att avlida är en annan sak. Miljön är dödlig där ute. Det sägs att vi skall vara rädda om miljön. Hur vore det om miljön vore rädd om oss.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vårda ditt instrument
Publicerad datum: 2010-05-14
Musikinstrument är besjälade sägs det. Historierna är många. Blueskungen B.B Kings svarta Gibson har fått namnet Lucille av ägaren. De har följts åt i många år och Lucille har bl.a. överlevt en brand. En annan gitarrfantom, Eric Clapton kallar sin svarta Stratocaster-gitarr för ”Blackie”. Den är för övrigt ihopsatt av fem gitarrer där mästaren plockat det bästa från flera av sina instrument. Favorithalsen har han tagit från en, favoritkroppen från en annan, favvo-mickarna från en tredje och så vidare. Ur skaparen Leo Fenders serietillverkade produkter har Eric Clapton sorterat fram sin ”superstrata”. Blackie.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Hyllning till spjutbrudarna
Publicerad datum: 2010-04-23
Vi hade varit bortresta några veckor och kom hem efter mörkrets inbrott. För övrigt det enda inbrott vi önskade oss den här kvällen. Som alltid vid längre bortavaro spanade vi efter konturerna av vårt hus. Stod det kvar? Var allt okej? Även om postlådan tömts av grannar och timern lydigt tänt gårdsbelysningen varje kväll kan man aldrig veta? Fler än en gång har jag funderat på att dra in 220 volts halvlyse i bilen som lämnas hemma. Parkerad på garageuppfarten med tända strålkastare torde den avskräcka den mest övertände tjyv och bedragare.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Skepp Oboy
Publicerad datum: 2010-04-02
Årets första picknick är gjord. Den nyinköpta båtens akter guppade i vattnet medan min egen akter tog in vatten genom den utbredda filten. Gussjönorets plaskvåta gräsmatta fick mig att avundas de som har en Libresse i kalsongerna. Solen sken från en klar himmel sånär som på ett minimoln som singlat in i kvällningen. Det täckte vår filt i bra precis 45 minuter. Vi värmde våra händer runt kaffemuggarna och försökte säga somriga fraser i stil med.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Unge två
Publicerad datum: 2010-03-13
Jag har fått tillbaka det. Lärarvicket. Bisittartjänsten. Åskådarplatsen. Knappt har unge ett tagit körkortet så börjar nästa att övningsköra. Jag som precis hade fått tillbaka känseln i vänsterarmen efter två år med handen på handbromsen. Nu satt jag där igen. Dag ett i PPB. Den Påtvingade Privata Bilskolans tjänst. Detta skedde i samband med höstens första snöfall, närmare bestämt den 20 oktober 2003, med tillhörande blixthalka över södra Norrlands kustland, Härnösand ej undantaget. Min då 16-åriga tös, Ellen som önskat sig födelsedagshamburgare på Big Boy, drack upp, tryckte ner servetten i stripsburken, tittade lojt ut på min Cheva och sträckte fram handen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Snöskottning och frimärken.
Publicerad datum: 2010-02-19
De senaste veckorna har jag oroligt gått och blängt på garagetaket. Den nyuppförda byggnaden har inte tidigare fått känna på tyngden i ordet nederbörd. Som en skiss i min dator har dess takbjälkar klarat sig bara fint men nu slakade de betänkligt. Med snöbjörn (som min sjuårige son Gottfrid förresten fått lära sig på skolan heter snöräv) i handen stod jag på taket. Jag gick till verket med en 20-årings frenesi, mötte trettioåringens andning efter två hugg i ismassan, försökte med rusande puls hitta min egen ålders upphöjda lugn för att sekunderna senare vackla likt en trött pensionär och slutligen ligga som en ovänd åldring med blöt blöja på plåttaket.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Listan
Publicerad datum: 2010-01-15
Myran har ett riktigt jobb hon. Ett sånt där när man har en chef och en motorvärmarplats. Ett sånt där när man börjar och slutar. Mina jobb är lealösa. Ingen tid och ingen plats. Ibland är jag själv lealös. Då blir det ingan gjort, som man säger i Hälsingland. Tack alla glada läsare för kort, brev, mail och telesamtal. Tack Sundinskan i Sollefteå som rosade min son i tre minuter i telefonen i tron att jag var han innan han fick ur sig att pappan var lealös och utgången. Hoppas du får tillbaka din sömnbegåvning och slipper ligga vaken åt knaskrönikorna. Tack Öhman, Lundvist, Skytte, kicki@, mopedBerra, Svenne i Bjästa och alla andra… Nu till dagens ämne: Handlingslistan.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Linedance
Publicerad datum: 2009-12-26
För ser som sett mig dansa Linedance på Palmträffen i Trelleborg och andra kommer en dansant historia i fyra fjärdedels takt. Hej. Jag går på Linedance. En studiecirkel i amerikansk Cowboydans i regi av NBV. Det är bra att gå på studiecirkel. Man springer på nytt folk. Det här är min första. Inte visste jag att det var så bokstavligt med studiecirkel. Jag trodde det var mera som en skola. Ungefär som söndagsskola fast på en torsdag utan flanellograf. Men det var det inte. På en studiecirkel går man verkligen i cirkel. Det gör vi. Alla följer Marie. Likt nykläckta andungar vaggar vi omkring präglade på Marie. -Fem sju ått, säger hon också sätter tåget igång. Tio resenärer runt, runt. Jag brukar tänka att det är tur att jag valt en danscirkel som första studiecirkel och inte flugbindning. Måste vara knepigt att ligga i ytterkurva med skruvstäd, tråd, hackeltång och tuppnacke i två timmar. Det är väl nåt pedagogiskt med det hela.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Jag vill inte dö i ärtsoppa.
Publicerad datum: 2009-12-04
Jag vill inte dö i ärtsoppa. Hellre då av tankbil, hjärtattack eller om jag får välja, stående. Vi skall alla gå vidare. Frågan är bara hur? Första intrycket är viktigt säger man. Jag tycker det sista är viktigast. -Han dog med stövlarna på. Det låter nåt det. Mitt i leken går man vidare. Påklädd. Kraftfull. I dagarna har några kämpar fått sluta sitt långa och innehållsrika liv. Dödsorsak: ärtsoppa.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Färdtjänst.
Publicerad datum: 2009-11-13
Den stora Cadillacen gled fram mot Pingstvännernas nyuppsatta tältkyrka. En Gudstjänst hade just börjat i sommarkvällen. Sex kraftiga män satt i den öppna bilen som sköt fram i gräset. I tältet avtecknades halvljusets vinklar på den vita väven. De krympte i storlek och blev intensivare ju närmare bilen kom. Med bilen en mullrande meter från tältväggen var det ingen som såg på pastorn. Med en halv meter kvar öppnades hela tältsidan och bilen svällde in mellan bänkraderna. Cadillacens uppenbarelse tog tag i hela tältet. Avgaser och bensinångor ersatte tantparfym och vit Läkerol. Slagskeppet passerade tredje bänk, körde fram till predikstolen, vrålade upp i varv, signalerade och tystnade.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Ett lugnt år
Publicerad datum: 2009-10-16
Min fru Myran beställde ett lugnt år på försommaren 1999. Hon påtalade obekvämligheten i att ha en make som plötsligt kom hem med 240 par skor av utgående modell. Som fyllde svärmors källare med 10 000 nothäften från nedlagda musikaffärer och som dreglande öppnade plånboken inför ruttna husvagnar och aktier i utförsbacke. –Kan jag inte få ett lugnt år nu sade hon och tittade på mig med Bambiögon. –Ett år då du fungerar som normala familjefäder.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Måbra mässan
Publicerad datum: 2009-09-24
Jag är ingen mässbesökare. Noliamässan, Sollentunamässan, Påskmässan Elmiamässan, Midnattsmässan. Allt det där är bara abstrakta glosor för mig. En känsla i magen som förvirrar. Om jag skall försöka sätta ord på känslan så …så går det inte men jag kan beskriva den bild jag får i huvudet till följd av den där känslan. Jag ser ett katolskt prästfölje i kåpor som svänger ett rökelsekar på Stöde marknad. En förvirrande mischmasch, troligen beroende på ett oförstående associationsförsök i mellanstadiet och precis nu, när meningen avslutas, går det upp för mig att jag är ding och att jag ligger naken på Freudbritsen inför 48 000 läsare. Vilken märklig syssla detta är att skriva krönikor.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vem behöver Ernst?
Publicerad datum: 2009-05-08
Nu är jag duktigt trött på Ernst. Som en alla dagars Jultomte har han systematiskt förvridit huvudena på våra fruntimmer hela hösten. Gullar han inte med dagisbarn och bygger lekrum med sjörövarsängar så målar han om kök, lägger tegelstensgolv och fjantar på. Med sitt trivsamma leende förändrar han trista vardagsrum till mysiga miljöer, gerar fram romantiska spegelväggar och målar 1700-talsmotiv på fri hand. Sedan tänder han ljus och småpratar från en myssoffa där halva Sveriges befolkning ser sig sitta bredvid honom. Jag tycker Ernst kan ta sin MDF-board och paddla vidare nu. Riktiga karlar som betalat för sin TV-licens vill inte bli systematiskt överkörda av en sörländsk klatersnickar' med radioröst.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Rullsand
Publicerad datum: 2009-04-24
Sommar, sol, semester. Campingen och badet Rullsand, söder om Gävle bubblade av svenskar i olika stadier av förkolning. En del hade bara en lätt rodnad efter 30 sekunder i solen medan andra såg ut som marinerade fläskfiléer. De som bott över en vecka på campingen var svåra att skilja från den svarta drivved som kontinuerligt sköljdes in. Vår husvagnssemester var en fullträff. Med trevligt sällskap och 28 grader i skuggan kan inget gå fel. Jag rullade runt på filten för att få en jämn stekyta. Intill låg Bruno.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Det var i min ungdoms fagrare vår
Publicerad datum: 2009-04-09
Jag satt en dag och bläddrade i mitt gamla fotoalbum och fick se Svante som jag brukade hjälpa på hans bonna gård efter plugget och även Rudolfsson som hade skroten. Där en sprang fast man knappt lärt sig gå, dom var grannar Svante och Rudolfsson och de bodde en bit utan för byn.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Låser du bilen?
Publicerad datum: 2009-03-06
På sommar´n kommer dom. Sörlänninga. I gula shorts med tryckta pingviner, brottarlinne och solglasögon kliver de ur bilen efter att ha sträckkört från Malung, Örebro eller Aneby. Avlägsna kusiner, mostrar, kompisar och annan  släkt parkerar i våra byar. Lätt igenkännbara på att de låser bilen. I bilen har de en låst väska och i väskan en telefon med tangentlås. Ganska värdelöst i Gussjö.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Jukeboxen
Publicerad datum: 2009-02-23
Jag har varit lite krasslig efter en längre tids förkylning, det är det värsta gumman min vet. När den annars den stora så stöddiga karln i huset är sjuk.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Don´t worry - be happy
Publicerad datum: 2009-02-20
Vi tittade ut genom fönstret på DC-10:an. Vita truckar med feta hjul rullade över den svarta asfalten. Tekniker i kortärmade skjortor utförde vana handgrepp i natten. Vid horisonten lyfte en kärra med blixtrande lanternor. En frusen familj från Härnösand hade landat i drömmarnas rike. Utanför glaset låg USA. Luftkonditioneringen i cabinen röjde ingenting. Den sena timman gjorde oss småhuttriga men där ute dallrade någonting mycket behagligt och snart skulle det slå emot oss.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Ishockey
Publicerad datum: 2009-02-06
Jag har varit till Timrå på hockeymatch. Jag går aldrig på hockey. Har svårt för idrott överhuvudtaget och har flera gånger tänkt ringa lokaltidningens prenumerationsavdelning och undra om jag kan få rabatt eftersom jag lämnar en tredjedel av tidningen oanvänd dag efter dag år efter år. Jag går liksom inte igång på att ”Järkvissle gjorde fyratre fast Ubbe hade ont i knä”, kallblodet Pitepalten galloperade och bandybojsen fick stryk borta när de kunnat vara hemma.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Fettbomben
Publicerad datum: 2009-01-23
Det finns två matkulturer i vår familj. Menyn växlar så att säga. Ena dan Mor Myrans hälsokost och andra dan farsans fettbomber. Det hela har eskalerat på senare tid. Myran räknar gula prickar nu mera. En macka är sex gula prickar. Ett wienerbröd drösar av röda prickar och en pizza vrålar ut fler gula prickar än man kan räkna på en motionsrunda.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Turbo
Publicerad datum: 2009-01-21
Ett av mina första jobb var på byn brädgård som snickarlärling, han som ägde den hade också en byggfirma. På firman fanns en snubbe som de kallade för Turbo, en galning som aldrig satt still eller rullade med tummarna på fikarasten. Innan vi andra han få upp termos med kaffe och korvmackorna hade han redan käkat klart och ville spela mutter, en typ av stötpoker.
Av Kenny Åkerberg
Se artikel     Bookmark and Share

Det är sant.. det är sant..
Publicerad datum: 2009-01-09
Kära läsare. Efter förra krönikan har frågorna varit många och samfällda. -Är det sant? Det är klart att det är sant! Står det i tidningen så är det sant, eller hur? Krönikörer har visserligen en exklusiv frihet att skriva hur som helst men för nytillkomna läsare vill jag återkomma till ett förtydligande som, på förekommen anledning, distribuerades för sisådär 150 krönikor sedan.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

En dag på jobbet
Publicerad datum: 2008-12-24
Det var en sån där dag när skägget kliade och fåglarna skitit i utegrillen. Egentligen borde man ha stannat i sängen. Det gjorde inte jag. Dagen slutade istället med att polisen vägrade hälsa på mig. Cadillacen slingrade sig fram på reservhjulet. Förmiddagssolen spelade i stenskotten på rutan och skapade grus i mina ögon. Dessutom hittade jag inte. Jag skulle bli sen. Definitivt sen.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Den nya tiden
Publicerad datum: 2008-12-12
Jag är uppväxt på frihetens tid. Min bilbarnstol var en framåtvänd stålkorg med ratt och tuta som hängdes i färdriktningen på baksätets rygg. Varje gång mamma bromsade Kapitänen slog jag pannan i gummitutan som satt mitt i plastratten.
Av Lars åke krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Bröllopsgåvan
Publicerad datum: 2008-11-28
Myran och jag har firat 25-årig förlovning. Den 20 februari 1980 bytte vi ringar vid ett litet bord för två i Härnösand. Frampå sommaren gifte vi oss närmare bestämt 28 juni. Hon önskade ”Där björkarna susa” från läktaren. Jag önskade vita boots, vit cowboyhatt och en vit Cadillac cab.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Bryggan
Publicerad datum: 2008-11-14
Här kommer några rader från en ny bok. Den är nummer tre i en serie innehållande krönikor av Krantz. Den blå kommer också att finnas i en andra upplaga.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Bilhistoria
Publicerad datum: 2008-10-31
Hittade en lista här om dan på alla bilar som passerat revy genom åren. Den upprättades nån gång i mitten av åttiotalet och innehåller efter uppdatering numera nittiotvå stycken. Nr 1 var en Kapitän -65 som inhandlades vid sjutton års ålder. 
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Blomman
Publicerad datum: 2008-09-22
-Det var en väldigt trevlig blomma du hade i fönstret. Ibland ramlar det ur saker ur munnen som gör mig helt oförstående. Vad hade jag nu sagt? Meningen var lika malplacerad som ett hår på en brax. Vi satt tysta och bara glodde på varandra. Jag och min son besökte Hasse. Vi pratade som vanligt högtalare, mikrofoner, sladdar och säkringar. Stämningen var på topp. Vi frågade som vanligt om allting och Hasse gestikulerade och visade.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Kalvhagen
Publicerad datum: 2008-08-11
Jag var 10 år och stod och skruvade på min cykel. En grön med limpa. Skruvade kanske är mycket sagt
Anders Hjelm
Se artikel     Bookmark and Share

Sillarna
Publicerad datum: 2008-07-25
Flygmaskin sade pappa. Han var född 1914 och hade bara flugit två gånger under sitt långa liv och hade således behållit den naturliga skepsisen mot att packa in flera hundra människor i en plåtlåda som väger mer än tio långtradare och sen försöka få upp hela rasket i luften.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Semesterbilder
Publicerad datum: 2008-06-13
Årets semesterperiod valdes med omsorg. Mycket skulle inrymmas. Mångas önskemål tillfredsställas. Sol, bad, shopping, Gröna Lund och Skara var bara några parametrar i våra förväntningars väv. Efter mycket funderande och analyserande utsågs vecka 28 till den optimala semesterveckan.Vecka 28 inleddes med att himlen öppnade sig och hällde ut mer vatten än vad som var normalt under en hel sommarperiod.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Vädret. Av Anders Hjelm
Publicerad datum: 2008-06-06
Efter att ha lämnat den sköna sängvärmen häller jag upp en kopp kaffe och tittar ut genom köksfönstret. Regnblandade snöflingor, stora som navkapslar, dråsar ner från en mörkgrå himmel. Det är den 17:e maj, 2 grader varmt och Vårmönstring i Lindesberg. Helgen före var det 25 grader och sol men ingen Vårmönstring.
Av Anders Hjelm
Se artikel     Bookmark and Share

Inkörning
Publicerad datum: 2008-05-02
Sängen är dålig. Ja alltså det är inget jag kommit på själv eller ens märkt av. Min äkta hälft lät bara meddela det en dag liksom. Jo, den var näst intill värdelös sa hon. Det var nåt vingel med dynorna. Det var huggarn, tänkte jag. Och jag som sovit så gott under alla år.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Dragracing
Publicerad datum: 2008-03-28
Bönderna har det en gång per år under ordnade former. Jag tänker på slåttanna. Tryggt sitter de och bresar på sina jättetraktorer och sjunger med i skivor till kaffet medan årets skörd tar in sig själv under överinseende av någon makapär som hänger och slänger bakom.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Golvad
Publicerad datum: 2008-03-07
Golvad Bonk. Tvååringen föll som en fura. Eller snarare som en dvärgbjörk. Han sprattlade hjälplöst på rygg. Jag visste att jag nått mitt mål. Nu väntade jag bara på Myran. He he. Det hade börjat flera år tidigare. Min fru Myran klagade ständigt på golven i vårt hus. -Usch, dom är kladdiga, repiga och har tappat sin lyster, sade hon ofta. Nu hör det till saken att våra golv aldrig varit kladdiga, smutsiga eller ens i närheten därav. Två pollen har som mest lyckats klamra sig kvar mellan Myrans racerkörningar med dammsugaren. De lades in för 16 år sedan och har sedan dess blivit renare och renare.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Campern
Publicerad datum: 2008-02-15
Jag har blivit med pickup. Och pickupen har blivit med barn. En stor bulle på flaket jäser över alla brädar. En camper. För tio år sedan hade jag en dröm om att köpa en nästan ny Tristar Ford F250 diesel i Canada, sätta på en camper och kryssa genom USA med familjen, under några månader och sedan skeppa hem alltsammans. Budgeten var fastlagd och kontot upprättat. Tyvärr envisades kontot med att släpa i förhållande till budgeten. Budgeten stod spänstig och alert på 300-tusen medan kontot rörde sig i trakterna kring 300-spänn. Detta var 1994.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Bilen jag lämnade
Publicerad datum: 2008-01-25
Den gamla Cadillacen från 1959 hade tagit oss från Kentuckys öppna landskap genom Tennessees brännande hetta, in i Smokey Mountains och ut på andra sidan igen. Färden hade gått norrut genom West Virginia och Virginia. Här uppe inneslöts vi av tätbevuxna berg, trolska dalgångar och slingrande älvar där den grova skogen kändes ogenomtränglig, dess doft främmande och dess ljud annorlunda. Bergssidans fuktiga värme inneslöt oss och vi fråntogs långsamt känslan av att vara turister på klatschig utflykt. Skogen sög in oss och gjorde oss till en del av dess oberättade, organiska hemlighet. Röradion tystnade.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Goda Grannar
Publicerad datum: 2008-01-11
Grannsämjan på landsbygden är något man skall vara rädd om. Den anonymitet som känns naturlig eller i alla fall icke besvärande i tätortens hyreshus funkar inte alls i byarna. Kampen mot elementen inte minst gör att grannar nu och då behöver varandra. Knepigheter som strömavbrott, vattenbrist, bilhaveri, avsaknad av kanot eller underskott av margarin blir mindre oöverstigliga med en förstående granne. Jag har nu haft min granne i 14 år. Han funkar bra tycker jag även om hans generositet har mattats något med åren.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Grävaren
Publicerad datum: 2007-12-28
Jag har hyrt en grävmaskin. Den väger 17 ton. Man får ha stege för att komma upp i hytten och mod för att komma ner. Larvbanden gnisslar som en uppmikad Suzukispelare och krossar allt i sin väg som är mindre än Flen. Maskinen har så mycket hår på bröstet att det borde ligga en locktång i verktygslådan. Någon maskinist ingick dock inte i hyran.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Dumpern
Publicerad datum: 2007-12-21
Kaffet smakade inte bra. Plastmuggen sviktade och bitsockret smulade. Pastejen var varm, gurkan torr och solen ful. Det var fredag 1978 och allt var åt skogen. Timmarna fram till fika hade varit en enda lång förödmjukelse. Jag hade visserligen fått det här jobbet som kompensation för förra dumperkörningen men …
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Kallebellun
Publicerad datum: 2007-11-22
Vårvägen var förstörd som vanligt. Barndomshemmets enfiliga grusväg låg som en tappad serpentin mellan granarna. Landskapets lägsta punkt sammanföll med vägen och fick den att utgöra flodfåra. Storebror svor lågt där han manövrerade den svarta PV:n med sina tatuerade armar.
Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Rötter från sextiotalet
Publicerad datum: 2007-11-09
Dodgen krängde till. Flickan i baksätet tappade sin makeupspegel. Hon svor lågt. Hennes högklackade skor halkade på det snötäckta golvet och nylonstrumporna brände mot det iskalla galonsätet. Bland meterhöga drivor stannade den gröna Kingswayen. Radio Luxenburg tystnade. Det var redan mörkt. Hon huttrade i sin poplinkappa. Vad hade hon egentligen gett sig in på?
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Tokbygget
Publicerad datum: 2007-10-26
Ibland kliar det i fingrarna. Svetsen går igång och skrotlådorna berövas på sina innehåll. Problem blir det om det bara är i fingrarna det kliar. Nån gång kan det vara bra om det kliar i huvudet också så man får anledning att stanna upp.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Hemi.
Publicerad datum: 2007-10-11
Mopedens kopplingswire hade gått av nere på motorn. Kicken likaså. Kröken hade spruckit och avgaserna smattrade ut direkt från cylindern. Det lät lika kraftlöst som det var. Stannade utanför BP. Skruvade av locket och lyste ner i tanken med en pennlampa.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share

Torrkörning
Publicerad datum: 2007-10-09
Vi har glädjen att hälsa Lars Åke Krantz välkommen som krönikör här på Usabil.nu. Krantzen kommer löpande att skriva kåseri och artiklar här på www.usabil.nu Ni kan även läsa hans kåser i Bilsport Classic var månad.
Se artikel     Bookmark and Share

Kultur
Publicerad datum: 2007-10-08
Vaknar mjukt och ligger och tittar på innertakets skarvar. Den lite spruckna färgen har flagat på ett par ställen. Hålet efter en borttagen takkrok lyser svart mot den vita fonden. Längre bort tejpbiten som blev kvar när julgirlangen togs ner.
Av Lars Åke Krantz
Se artikel     Bookmark and Share