13 år och åker 59a Cadillac

Av:  Bengt Dehlin  september 03, 2021

När man gick i högstadiet så var det ett allmänt snack bland oss motorintresserade grabbarna, om vilken som var häftigaste bilen i stan.

Var det Karlssons Chevellen, Franssons Novan, Skuggans GT eller FROMENS 55a?
En annan gång så var det diskussion om vilken som var den häftigaste bilen som fanns och som man skulle köpa bara man blev arton.

Cuda cab började någon med, Camaro Z-28 fyllde nästa i med. Mustang med 427 Sohc försökte någon med nääe ingen Ford kom det oftast från resten av skaran långhåriga finniga mopedynglingar med fjunmustasch. Sådär var det i stort sett varje dag varje rast.

Men för en annan som inte hade så stort intresse i det här med racebilar var det mer 50 talare som gällde.

Okej Frommens 55 funkade visst det var ju ändå en chev 55a men Cheveller, Cudor och Novor det var inte riktigt min grej. Nej för mig var det just då bara en bil i stan som var någonting extra nämligen en 59a Cadillac!

Snacket hade ju gått att det var en kille som hade köpt en 59a Cadillac. Jag hade ännu inte sett den utan bara hört talas om den, och samtidigt hade man som 13–14 åring i ett lite Norrlandssamhälle i slutet av 70 talet knapp sett en sådan på bild än mindre in the real word.

Vart fall en kväll när jag är ute och åker med brorsan som övningskör åker vi till den parkering som den brukade stå på. Så från baksätet i en -67 kadett kombi får jag för första gången se en 59 Cadillac. Bredvid står en folkvangsbubbla den når knappt till bakkant på Cadillac dörren. Jag blir alldeles förstummad. En 59a måsvinge hade jag sett, några andra femtiotalare som jag knapp visste namnet på än mindre årsmodell hade jag även inspekterat ute på flygfältet.

Det var dragracing under 70 talet i Hudik så då dök det upp en del bilar, dock aldrig någon 59 Cadillac i mina ögon. Vart fall här stod jag och bara gapade. Vilka fenor, vilken inredning. Vita säten, vit långhårig golvmatta! Det här var något annat än farsans Amazon.
Dagen efter på skolan måste man så klar berätta att man hade tittat på 59 Cadillacen igår. Så var snacket igång om vem som sett vilken bil eller åkt med någon.

Några månader senare har brorsan fått körkort och jag får åka med ibland. En kväll när vi kom ner på stan stod det några bilar där. Det var en Nova, en Dart, en Mustang och så 59 Cadillacen! Vi stannar till ett tag och snackar sedan blir det prat om att det skall Tävlas, Race alltså.

På den tiden var det bara ett ställe som man tävlade på i stan. MalnRakan eller LM rakan det här var innan det började kallas Ericsson och hade tre korvar som logga. Vart fall hela gänget blåser ut till rakan. Brorsan och Darten skall tävla, en bil far i väg till målgången. Det startas bilarna far iväg helt plötsligt börjar bilen vid målgången att blinka med bakljusen. Något är fel! Lagens långa arm sitter på första parkett! Det var nämligen så att grabbarna i den svartvita 144 inte var dummare än att dom fattade att när alla jänkarna helt plötsligt lämnar stan var det något på gång.

Nu blev det bråttom för vid starten stod vi andra för att se på och det fattade nog även polisen så det gällde att ta sig där ifrån så fort som möjligt. Men vänta nu jag har ju ingen att åka med brorsan hade ju tävlat och han såg vi nog inte på ett tag. Vänder mig om för att få åka med någon annan och ser då två bilar. En röd primad 67 Mustang och 59 CADILLACEN!
När ägaren till Cadillacen frågar mig om jag skall åka med var inte valet så svårt om man säger så. Vi far in mot staden jag sitter vänster bak och bara njuter tittar ut upp genom den välvda bakrutan. Jag vågar knappt röra mig så fin tyckte jag den var även om färden inte varade mer än tio minuter var det nog en av det häftigaste resor jag gjort då.

Hur tror ni det lät dagen efter på skolan? På första rasten när vi alla grabbar sitter och diskuterar bilar vilken som var häftigast i stan eller vilken man skulle köpa, då smyger man in lite lugnt. Ja åkte med 59 Cadillacen igår ja! Snacka om att man var kung för en dag bland moppegänget!