Bomber & granater och en borttappad B18

Av:  Bengt Dehlin  november 05, 2021

Bomber & granater och en borttappad B18

Alkohol och bilar tillsammans kan väldigt ofta ställa till trubbel. Nu pratar jag absolut inte om att sitta bakom ratten berusad det är det största tabu som bara finns. Nej då det kan hända väldigt många saker ändå även om man bara är medpassagerare.
Är man då som i vår vän Arnes fall en Tjernobyl laddad Duracellkanin av idéer redan innan intaget av oktanbooster så kan ni ju tänka er situationen efter en liter hojtar olja. Einstein släng dig i väggen säger ja bara, dom kloka besluten bara haglar.

En gång gick det till på följande sätt Arne & co. hade som vanligt en lördagskväll haft ett lite samkväm ute på den lokala raggarklubben med diverse dryckjom, musik och trevligt sällskap. Nu skulle det bära av in till staden, en resa på ca 10 minuter. Man hoppade in i Arnes 64a chev och Arne höger bak. Som sagt det var en resa på ca 10 minuter full tillräckligt för att vår vän skulle få tråkigt och måste sysselsätta sig med något. Denna gång var det dörrmekanismens konstruktion som måste undersökas. Att denna inspektion skulle sammanfalla med att chauffören i samma veva svänger vänster i en korsning var väldigt synd för vår låssmed. Resultatet lät inte vänta på sig, bakdörren far upp som en projektil och vår vän efter som en Kamakazi pilot. Nu ska han väl tacka sin lyckliga stjärna att det stod den 19 december i almanackan och att det var en av decenniets snörikaste vintrar. Självmordspiloten klarade sig utan framtida men, ja omdömet blev ju knappast bättre än innan och sämre var det svårt att få det.

Något år senare är vårt sällskap ute och firar nyår alltid lika roligt. Denna gång pågick nyårsfirandet i Arnes brors 59a Cheva. Man for runt och tjoade och hojtade och erbjöd dom vinter flanerande damerna som var på väg till någon tillställning både värme och ömhet. Det gick väl så där kan man säga.
Vart fall när det är nyår så ska man självklart ha fyrverkerier fattas bara annat. Så den lokala järnhandlaren hade uppsökts för att införskaffa lite Bomber o Granater.

Nyårskvällen fortgick i lugn och harmonisk stämning ”Beroende på vem man frågar” Arne sitter i baksätet med ett knippe mindre raketer som han tänder på och lite smidigt och obemärkt smyger ut genom sidorutan. Hur obemärkt går ju att diskutera. Hans bror börjar efter ett tag att tycka att det skjutits tillräckligt både för detta nyår och kanske tre framförvarande nyåren också. Vart fall bilar måste tankas så färden bär av mot den lokala BP stationen.

Alldeles innan herrskapet svänger in på stationsområdet skickar vår granatkastarinfanterist ut en raket genom sidorutan som smyger sig efter backen och exploderar i en av BPs pumpar. Nu hade befälet i framsätet fått nog och beordrade ELDUPPHÖR!!
Det blev en tiger i tanken ”Esso” denna kväll.


Hur det var så efter bränslepåfyllning gick färden mot stadens gator och torg igen. Då upptäcker Arne att han har ju faktiskt bara EN raket kvar, dumt att den skall ligga och bli gammal. Så han tänder den sista raketen och skickar ut den genom sidorutan, döm till hans förvåning när han ser att raketen har lossnat från pinnen så det är bara pinnen som kastas ut. Var tror ni raketen fanns INNE I BILEN! Efter att den gjort tre varv inne i kupén exploderar den under framsätet! Det var slutet på Arnes Raketforskarkarriär kan man säga.

En annan gång var Arnes kompisar ute på staden och snurrade runt i en Duett en lördagskväll. Man var väl inte allt för välväxt på den tiden en piprensare såg nästan fet ut i jämförelse, men med tanke på antalet personer i duetten så blev det ganska trångt ändå. Några ur gänget satt sätt längst bak i skåpet där det för övrigt även låg en B18.
Efter ett rådslag kom man fram till att sagda Volvo produkt gjorde sig bättre utanför bilen än inuti var på bakdörrarna i duetten öppnas och med en Nacka Skoglund kick gjorde Volvo motorn skäl för sitt namn ”Jag rullar” Den landar helt sonika mitt i den lokala raggarrundan en lördagskväll. Om jag inte missminner mig kom den lokala ordningsmakten och flyttade den åt sidan. Att det satt en nyrenoverad topp på motor gjorde inte saken bättre eller att den var menad att placeras i förut nämnda duett. Om man säger som så, så tyckte nog ägaren att motorn tog mindre plats än dom två motor kickarna. Sen var det väl lite pinsamt att gå upp dagen efter på polisstationens hittegodsavdelning och fråga efter en B18.
Men som ett gammalt ordspråk säger där vinet går in går vettet ut. ”men oftast var det väldigt kul”