Bonneville Roadstern

Av:  Bengt Dehlin  juni 13, 2022

Bonneville Roadstern


En dag tar Wille och hälsar på sin farfars far på det lokala ålderdomshemmet. Willes farfars far heter Johan men har sedan barndomen alltid kallats för Röret. Var smeknamnet kom ifrån är det nästan ingen i dag som minns men det ka ha att göra med att Röret var redan som barn väldigt lång och smal och där av namnet.
Även fast han är närmare 100 år är han i full vigör med minnet lika glasklart som en spegelblank havsyta en sommarmorgon. Wille och Röret har alltid trivts med varandra då båda två alltid haft ett stort motorintresse. Den här dag en vid kaffebordet blir det lite kikande i gamla fotoalbum. Helt plötsligt ramlar det ut ett kort som Wille inte sett förut på något Hotrod liknade.

-Vad är det här för bil undrar han?

Det är en 27A Studebaker Roadster, det är en liten tragisk historia bakom den där bilen.

Och så börjar Röret att berätta. Jag hade en jobbarkompis när jag arbetade på Caltex servicestationen som kallades för Stickan. Stickan hade en son som hette Karl eller Kalle som var lite äventyrlig av sig, han mönstrade på en Amerikabåt på våren 1942 strax efter att USA gått in i krig med Japan. Några år efter kriget gick han i land och bosatte sig i Kalifornien där träffar han en Mexikanska som han gifter sig med bara för att kunna bli amerikansk medborgare. Han är då endast 19 år.

Väl i Amerika kommer han i kontakt med en hel del killar som kommit hem ifrån kriget och är ganska vilsna av sig. Dom här grabbarna tycker nog att det händer lite för lite. En del killar började åka HD sen fanns det några som började bygga Hot Rods och ta sig till Bonneville saltöken. En av dom som Kalle lärde känna hette Sam Neverboring och han var inne på Hotrod svängen. Sam har då redan denna Studebaker men ingen motor. Samtidigt börjar dom att umgås med Don Waite som kör en T-27a med mittmonterad motor. Den har en 47a Mercury sida med Edelbrock insug, kolvar och toppar.

Kalle och Sam lyckas på något sätt få tag på helt ny Ford sida som man efter konstens alla regler trimmade. Kalle hade under en av sina resor med båtar träffat på George Kudasch fadern till Ardun topparnas tillkomst. Han hade nämligen träffat honom och hans fru när dom emigrerade från ett uppsamlingsläger i Schweiz. Dom var ryssar och hade därför suttit fången där.

George Kudasch kunde ingen engelska men tyska och det kunde även Kalle så han tog hand om dom på resan över atlanten och lärde dom lite engelska. Nu var det sommaren -48 och Ardun topparna hade börjat tillverkas. Så Kalle tog kontakt med George och som tack för hjälpen han fått som start i det nya landet fixade han ett par toppar till grabbarna.

1947 har Don Waite lyckats fått upp sin roadster i 192 mph lite över 300 km/h. Men 1949 är grabbarna i kapp och förbi, för med Ardun toppar och ett specialbyggt insug med 8 förgasare lyckas man komma upp i 201 mph. När man året ska försöka att slå detta rekord vill det sig inte bättre än att ett framhjul exploderar och Sam som vid detta tillfälle framförde bilen kastas ur och avlider. Detta tog Kalle så hårt att han tyckte det fick var slut på detta levande och bestämde sig för att flytta hem till Sverige igen.

Sommaren 1951 är Kalle hemma och jobbar på Caltex stationen. På hösten skall ha göra en sista resa till Amerika och bland annat plocka hem det som är kvar av Roadstern där bland annat Ardun topparna finns med. När han väl skeppat över bilen och skall planera sin hemresa kommer Onkel Sam på att eftersom Kalle är amerikansk medborgare i sina bästa år så behövs han i Korea, detta är vintern 51–52. Hemma hör ingen av honom förrän i mars -53 då föräldrarna får beskedet att han har avlidit i Koreakriget. Stickan blir helt utom sig och återhämtade sig nog aldrig riktigt. Bilen blir stående bakom Caltex stationen i några år innan han börjar sälja ut allting för att slippa minnas. Ardun topparna skall enligt ryckte vara dom som Ockelbo Lundgren hade i sin Ford Special. Bilen såldes uppåt landet och skall enligt rykten stå inspikad i en loge uppe i Jämtland.
Ja så kunde det gå till ibland i Hotrodens barndom eller gjorde det det? Vem vet, vad är sanning och vad är påhittat? Vad har hänt och vad har inte hänt? Vilka personer har funnits och vilka har inte funnits?