CLASSIC CAR WEEK MARKNAD 2021 ”ÄNTLIGEN”

Av:  Bengt Dehlin  september 30, 2021

CLASSIC CAR WEEK MARKNAD 2021 ”ÄNTLIGEN”

Efter ca 1 ½ år av nedstängning av allt vad arrangemang heter oavsett vad det må vara så har det under denna höst börjat släppa lite, och vi får hoppas att vi aldrig behöver uppleva något liknande igen. Så när man då gått under en längre tid utan bilträffar, marknader och allmänt bara kunna umgås med folk och funderar på sensommaren, vad ska man hitta på till hösten då? Då visar det sig att det ÄNTLIGEN börjar att lätta.
Classic Car Week i Rättvik har ju under alla sina år haft en marknad under sin vecka, men efter två år med uppehåll av veckan visar det sig i slutet av augusti att fick man äntligen åtminstone fick arrangera en marknad.
Genast tar man ett familjeråd, vad sägs om en weekend i Rättvik med boende på hotell? frågar man frun. Det tyckte hon lät underbart och såg framför sig en underbar romantisk vistelse.
-Hmm det var visst veteranmarknad den där helgen också, vi kan väl kika upp på den också. Nu är det inte riktigt så illa ställt med vårt äktenskap, att vi måste gå i familjeterapi så fort det nämns något motorrelaterat, vi delar hobbyn väldigt mycket även om jag till viss del är lite mer drivande.


Classic car week är ju alltid vecka 31. Ok nu var det ju inte vecka 31 men ändå en marknad.
Att det inte var vecka 31 märktes om inte annat på temperaturen det var inte många T-shirt och skinnvästar utan mycket mer tjocka varma tröjor och skinnjackor. Solhattar och kepsar var utbytt mot varma mössor Många av försäljarna satt inlindad i varma filtar och värmde sig med värmande drycker.

En svalkande öl i sommarkvällen var utbytt mot en kopp kaffe i den lite bistra höstdagen, det var kanske även lite starkare kaffe på vissa ställen.

Dalarna har ju alltid förknippats med mycket jänkare och mycket amerikanskt intryck och framför allt Rättvik. Det var inte för inte som Göran Ambell döpte samhället till Sveriges Carlifonien redan på 70 talet i ett reportage i Teknikens värld. För hur många av oss motor intresserade har inte tillbringat någon Midsommar i Rättvik eller någon annan Dala ort? Hur många har inte någon gång Kört Big Lake Run, men framför allt vilka har inte varit på Classic Car Week? Det spelar nog ingen roll om du bor längst upp i Kiruna eller längst nere i Skåne. Många av er har varit i detta samhälle det vet jag.

Och det ser man även en liten råkall septemberlördag som denna. När man som vanligt har vandrat runt på Rättviks travbana och känner sig som en norsk fjällko där ena benet borde vara ca tre decimeter längre än det andra. Ni som någon gång besökt en travbana vet hur mycket det lutar och förstår vad jag menar.

Som vanligt var det en hel del Mack relaterat bland försäljningsstånden. Här ett eftertraktat märke men inte ofta så lätt att hitta. Koppartrans.

Som vanligt var det en hel del Mack relaterat bland försäljningsstånden. Här ett eftertraktat märke men inte ofta så lätt att hitta. Koppartrans.

HB Bil visade upp en del bilar till försäljning. Denna firma ska vi återkomma till.

HB Bil visade upp en del bilar till försäljning. Denna firma ska vi återkomma till.

Lika glad som alltid CCW generalen RP Roland Pettersson

Lika glad som alltid CCW generalen RP Roland Pettersson

Under denna dag hördes värmlänningar diskutera höjden på 63-64 chevor.

Det var Stockholmsslang på en hel del ställen, Hälsinge folket var nog överrepresenterade om man bortser från Masarna själv.
Det pratades norska på en del ställen.

Det var både Sundsvallare o Härjedalingar som rotade och prutade på Impala delar, gick och funderade över en tilt-rattstång till nästa Rod bygge eller kanske köpa en ny bil av HB bil eller bara morsa på gamla kompisar som man inte träffat på ett par år.
Som sagt allt var åter igen som vanligt för en dag.

Med andra ord HELT underbart. Och det är väl det som gör Rättvik så speciellt om man bor hyfsat i mitten av Skandinavium, inom en fyra timmars radie bor det väldigt mycket folk både i Sverige och Norge.

Det här är en Riktig Klassisk Raggarbil, inget Sönder hoppat vrak utan helt genuint sliten sedan 60 talet. Kjell Ove Röjjeråsarn Sjöbergs gamla cheva. Lite värre motor hade det ramlat i och en ny inredning.  Tror nog att nästa generation har tagit över vårdnaden.

Det här är en Riktig Klassisk Raggarbil, inget Sönder hoppat vrak utan helt genuint sliten sedan 60 talet. Kjell Ove Röjjeråsarn Sjöbergs gamla cheva. Lite värre motor hade det ramlat i och en ny inredning. Tror nog att nästa generation har tagit över vårdnaden.

Nu ska vi sätta GRILLER i huvudet på er vilka två Hälsingar gömmer sig där bakom

Nu ska vi sätta GRILLER i huvudet på er vilka två Hälsingar gömmer sig där bakom

Det här paret tog sig en fika bakom sin 59a Buick Electra 225

Ja endera så köper man en Zundapp för 45 000 eller så lägger man till en hundring och får en 37a Ford

Undrar hur min Plymouth skulle se ut som taksänkt? Aha så där alltså

Nå hur tillbringar man då en Weekend i Rättvik Jo man börjar med att boka in sig på Bed and breakfast Fyra Hästar. Det är ett gammalt Motell med amerikanskt stuk där du parkerar bilen precis utanför dörren. Kolla på vilken äldre amerikansk film där man är resande så förstår du precis hur det är. Stället är helt i toppklass med underbar personal och suverän frukost.

Från detta motell har man gångavstånd till HB Bil och Pro Parts. HB Bil om man funderar på en ny bil eller Pro Parts om man behöver några reservdelar till sin amerikanare.

Man har även gångavstånd till Diner 45 ett otroligt läckert hamburger hak som får en att känna sig som statist i sista natten med gänget. Men dit skall man självklart inte gå man tar bilen för känslan skull. Det finns även mängder av andra motorrelaterade saker på nära håll och väldigt mycket trevligt motorfolk.

Förutom Lennart Westlinder från Sundsvall var det inte många som hade kylproblem denna råkalla dag

Förutom Lennart Westlinder från Sundsvall var det inte många som hade kylproblem denna råkalla dag

Det gick att fynda diverse Krom till 50 tals Impala om man hade behov av det

Det gick att fynda diverse Krom till 50 tals Impala om man hade behov av det

Eller kanske lite retroinredning

Eller kanske lite retroinredning

Det märktes att hösten var i antågande bland Rodgänget inte många roadsters

B&B Fyrahästar ett ställe med lite retroinredning som man kan rekommenderaVad fanns det på marknaden nu då?

Jo självklart en hel del jänke grejer allt från en grillar till 36a Fordar via 50 tals impalakrom till retrokläder, kuriosa, europé delar och mopeddelar. Det var faktiskt inte mycket krims krams det brukar inte vara det på Classic Cars marknad.

Finbilparkeringen gick inte heller av för hackor. Det var allt ifrån fina femtiotalare, roddar och 60 tals muskelbilar till Peeterbilt lastbilar och Ford Vedetter med sidventils V8or som mullrade på.

Även en och annan PV och andra européer syntes i församlingen.
Annars träffade man en hel del gamla kompisar och såg en hel det personer som man känner igen från marknader sedan förut.

Mr Classic Car Week själv RP Roland Pettersson var självklart still going strong, och stod vid insläppet körde fram någon bil eller gjorde något annat som behövde göras. Var ska sleven vara om inte mitt i grytan?

Blev det något handlat då? Ja en torkarmotor och en huvudbromscylinder för MIN del. Min andra hälft gick hem med ett antal påsar av retro detaljer så som sagt det är inga ledsna miner där för att man fick tillbringa en Weekend på en veteranmarknad.


På ett RIKTIGT Motell parkerar man bilen utanför dörren

Det här glada frukostgänget från Hudiksvall och Ånge hade också valt att övernatta på B&B Fyra Hästar

Det här glada frukostgänget från Hudiksvall och Ånge hade också valt att övernatta på B&B Fyra Hästar