Gone in 60 seconds eller nu blåser vi snuten

Av:  Bengt Dehlin  december 01, 2022

Som många av er har förstått så brukar det alltid vara Live Fast die young som gällt för vår vän Arne men av någon underlig anledning har han snart kommit upp till pensionärs åldern. Det är nog bara för att jävlas som han fortfarande är med. För som sagt det var många gånger som det gick lite väl fort oavsett vad som skulle göras.

En gång så jobbade vår vän med att köra jordgubbar på tidiga sommar mornar. Det gick till på följande sätt, i grannbyn hämtade han upp och lastade en ny Caprice hgw med nedsänkt baksäte smockfull med frigolit boxar innehållande 1 liters jordgubbslådor. Sen var det gasen i botten upp till den närliggande staden 8 mil bort för att leverera till alla matbutiker som fanns den leverans dom hade beställt. Dessa 8 mil brukade klaras av på 29 minuter kl. 3 på morgonen. Väl upp i denna stad var det full fart till alla butiker innan dom öppnade.

Just denna episod utspelade sig midsommarafton detta år. Eftersom Arnes egna bil stod under renovering och han själv hade jobbat så mycket, så hade han inte hunnit vara så social med kompisgänget för att kolla upp en plats i någon bil till midsommarfirandet i Rättvik. Detta kommer han på samma morgon vilket inte var ovanligt i hans fall, så här gällde det att skynda sig så man hann med någon som skulle till Dalarna. Jag kan säga att de 8 milen förbrukades på just under 25 minuter denna morgon. Oj man sparade 4 minuter. Sen var det bredsladd in på varenda Köpra butik som fanns i staden.

När ca halva rundan var avklarad och vår Speedy Gonzales är på väg ut genom en korsning kommer det en annan morgonpigg trafikant som råkade ha företräde, så vår vän måste försöka få stopp på 2 tons loket. Jodå det blir stopp på HGWn men är det någon som har hört talas om Kinetisk energi eller rörelseenergi för en kropp. Eller i det här fallet handlade det om ca 100 l kroppar eller rättare sagt JORDGUBBAR!

Först ett litet gnek i frigolitlådorna som övergick på ca 2sek till Strawberrie fields forever Beatles. Det var jordgubbar överallt. I Arnes huvud, hela instrumentbrädan, dörrsidofacken och golvet. Vad göra? Det var jordgubbssylt i hela bilen. Rädda det som räddas kan. Bara att ösa ut och ta vara på det som fortfarande hade fast form och jämna ut i varje låda. Man kan säga att litrarna denna midsommarmorgon var utan MOMS.


En annan gång låg Arne ute hela veckorna på jobb och var endast hemma på helgerna, så då var det alltid full speed hem som gällde med den El-Camino han då hade och veckopendlade med. Denna gång var det skärtorsdag och Arne som då jobbade i vår huvudstad hade förstått att det kommer att vara svårt att ta sig ut från denna håla på eftermiddagen. Så för att fixa detta var han uppe redan klockan 4 på morgonen och for till jobbet. Som vanligt var det Pelle i botten framför allt då man är ensam på vägen (trodde han ja) När han väl svänger in på en bensinstation för att fylla i lite drivmedel upptäcker han en svartvit Volvo som har lika bråttom som han själv in på macken. Okej fler som är morgonpigg tänker vår käre vän och kliver ur El-Caminon för att fylla bensin. I samma ögonblick hör han en syrlig röst från den svartvita Volvon, när du tankat klart det där schabraket kan du ta med dig körkortet och komma hit OM DU ÖVERTAGET HAR NÅGOT KÖRKORT.
Arne som då ville var lite vitsig på morgonkvisten svarar glatt, att jag har en massa körkort. FEL KOMMENTAR. Till svar får han då förklarat att om dom stoppat honom nyss hade han inte haft ett enda av sina J..la körkort kvar, och man behövde inte köra 150 km inne i stan bara för att klockan var 4 på morgonen. Vår vän klarade sig med en utskällning denna gång. För övrigt lyckades han smälla dyliga bil senare på väg hem men det är en annan historia.


Sen var det väl andra gånger som ordningsmakten drev med Arne, han var ju inte helt anonym om man säger så. Som den gången vår vän skulle ut och dra släpvagn och funderade på hur fort får jag köra? Jo det är sant han funderade på det. Då ser han en hastighetskontroll så han svänger in där helt frivillig, kliver ur och frågar polisen du hur fort får jag köra med släpvagn. Var på polisen svarar DET SPELAR VÄL INGEN ROLL. Arne funderar hörde jag rätt var på han ställer samma fråga igen, och får till svar DET ÄR VÄL SKIT DET SAMMA FÖR DIN DEL. Nu börjar Arne på att ilskna till och tänker fråga en tredje gång när konstapels med ett garv svarar. Du har väl ändå inget körkort.

Det var väl inte bara en gång som vår käre vän var på väg att se sitt så kallade förarbevis för att framföra motordrivna fordon singla i väg som ett höstlöv i oktober. Som sagt vår vän levde fort i sin ungdom men det var han nog inte ensam om men han överlevde vilket inte alla gjorde. Om det sen berodde på att vår herre inte orkade med honom eller vad det nu var det kan man ju fråga sig.