SILLEN i Sörfjärn är alltid på HUGGET

Av:  Bengt Dehlin  september 13, 2023

SILLEN i Sörfjärn är alltid på HUGGET

Inom denna värld i motorhobbyn så finns det entusiaster, det finns otroliga energiska personer som aldrig ger upp sen finns det Jan Sillèn i Sörfjärden eller SILLEN som han oftast kallas där, finns det inget stopp på kreativiteten.
Skribent i tidningen Power numera skribent i Worldkustom, idéspruta och medarrangör av en av södra Norrlands större bilträffar under ca 10 år samt swapmeet under ca 15 år, byggare av egentillverkade Jukeboxar, byggt otaliga leksaker åt barn o barnbarn, byggt garage, byggt en bensinmack med alla tillbehör, byggt ett nostalgicafé fullt inrett, customiserad en 55 Buick, diverse trädgårds konstverk, ordnar bilträff hemma på gården osv, ja där har ni lite av Sillens projekt. Visst tänker en del det var väl lite grann men det är det väl fler som har gjort och mer därtill. Jo så kan det nog vara men då sitter man kanske inte i rullstol och har det svårt att ta sig fram på vanligt vis.

Det är väl genom detta ekipage som många känner till Jan Silèn. Släpvagnen är byggd av en gammal Opel Rekord

Det är väl genom detta ekipage som många känner till Jan Silèn. Släpvagnen är byggd av en gammal Opel Rekord

Sillen var nog bara dryga 20 år när han började känna av sjukdomen, då åkte han bland annat chopper ett tag och då träffade man på honom ena gången med hojen och nästa gång kom han på kryckor då tänkte man att jaha nu har han kört omkull men så var inte fallet utan det var andra saker som spökade. Efter ett antal år blev det mer eller mindre rullstol permanent. Men inte satte det stopp kreativiteten eller skaparglädjen jag tror snarare att det främjade den. Om man tittar på vad som står hemma på gården ser det ut som att barnen inte fick köpa någon leksak när dom var liten utan det byggde pappa. Nu var det väl inte riktigt så men nog tror jag att det var en och annan unge som var avundsjuk på alla saker som fanns där hemma i Sörfjärn.

 

Som för väldigt många av oss inom denna hobby i samma ålder började det även med en Amazon för Sillen. Man hade ju läst om grabbarna i Vallåkra så nu skulle det Customiseras. Efter ett tag när han både åkt och kört kompisarnas jänkare kändes Amazonen inte lika kul längre.
Den byttes bort mot en 70a Plymouth GTX och 10 000 kr en riktigt bra affär med dagens mått att se. Men en hottad Amazon var inte fy skam för många på den tiden så den hade nog sitt värde.

Efter några år byttes även den bort mot en 66a Pontiac GTO. I den här vevan träffade han även en tjej som heter Pia, henne bytte han inte bort för hon är numera fru Silèn.

Det var väl så här det började efter Amazonen först en Plymouth GTX sen en Pontiac GTO (han är mycket för GT)

Sen blev det även en choppersväng ett tag.

Sen blev det även en choppersväng ett tag.

Det har under årens lopp byggts en hel del leksaker som både barn och barnbarn haft glädje av.

Nu blev det dags att försvara fosterlandet under en vinter och som chaufför på transportkompaniet blev det en hel del åkande ute bland skogar och mark. Vid dom resorna hade Sillen lyckats se en trettiotalare bakom ett garage. Ett ROD objekt och med en tjugoårings entusiasm är ingenting omöjligt. Rodden var nog i tankarna redan klar där den stod.

Han blev idiotförklarad mer än en gång när han tog reda på det som en gång hade varit en bil, men nu blev det som hos många andra Rod byggare inte färdigbyggd. Den byttes mot en Cheva -39 som inte heller blev klar men den rullar nu någonstans i Söderhamns trakten i dag.

Efter muck från Försvarsmakten började familjelivet med husköp och barn. Även en del kompisar hamnade i samma situation som familjen Silèn. Många av dem som fick barn sålde sina jänkare och köpte Volvo 245 och liknande. Men Hos Sillen har det alltid varit lite annorlunda. Där köptes det i stället en Cheva Monza en halvkombi som kördes året runt.

Lite senare blev det ett återfall i form av en Pontiac Le Mans -64 men den var väl inte i bästa skicket utan krånglade mest så den avyttrades efter ett antal månader.

 

Efter lite olika Rod projekt som blev halvklar som det tyvärr många gånger blir, blev det en 55a Buick som Sillen bytte åt sig mot en A-Ford och den var då lite påbörjad som custombygge. Den var taksänkt ca 4 ” och ombyggd från en 4 dörrars till en 2 dörrars sen var det inte så mycket mer gjort på den utan resten har skapats i konst-verkstan i Sörfjärn.

Det som har gjorts på den är att han har förlängts både bak och fram, inredningen har tillverkats, luftfjädring har monterats, Cadillac baklysen har moldas in i bakskärmarna federskirts har modifierats för att passa in, dörrhandtagen har rensats mm.

Han har snart ägt bilen i 30 år, och även om han har gjort om det mesta på den så har han aldrig bytt kassettband, utan ett enda band har suttit i under alla år. Motormässigt så sitter original 264 motorn kvar.

Han är verkligen en kreativ och idérik man vår vän Silèn, han ser en potential i det mesta. Vem bygger en lampa av en massa gamla ölflaskor, gör en spegel av en Amazon instrumentbräda och Valiant baklysen, en soffa av en gammal Saab 95a kombi, mammas gamla frysbox blev en Coca Cola Kyl för att inte tala om alla jukeboxarna han tillverkat av diverse delar.

Nu kan det väl även hända vissa saker när man kroppsligt är lite begränsad. Som att man tappar ut en hel del färg på vardagsrumsgolvet när man skulle måla något, eller kapar sig i handen med rondellen för att inte tala om när han skickade en bild till mig på ett skavsår på foten så man såg ända in till benet. (ja tänker inte lägga upp den bilden) för att man på grund av lite dålig blodcirkulation inte kände något. Ja hans fru Pia måste ha en ängels tålamod med den mannen.

55a Buicken har som sagt en hel del förändringar i sig men ändå till viss del behållit sitt ursprung

55a Buicken har som sagt en hel del förändringar i sig men ändå till viss del behållit sitt ursprung

Det har tillverkats några Jukeboxar genom åren det är dock inga Wurlitzer utan det är ZILLISTER!!

Det har tillverkats några Jukeboxar genom åren det är dock inga Wurlitzer utan det är ZILLISTER!!

Bland annat har han byggt en mopedtrike, men där satte hon ner foten och förbjöd honom att provköra den på grund av att han kunde ramla av.
Då bygger han om en flakmoped i stället eller Permobil som han själv kallar det. KAROSSEN på flakmopeden, jo det skall bli en kaross är byggd av delar från en 53–54 cheva och stepside bakskärm med baklysen från en Fiat bland annat.

Sen blir det Cragar SS fälgar på den! Dom tillhör egentligen till en Rambler Golfbil men med lite om modifikation så kommer även dom att passa.

Lite bilder in ifrån Cafeèt

Bärgningsbilen var från början en Ford Prefekt

Bärgningsbilen var från början en Ford Prefekt

Här har vi Texaco macken med tillbehör

Här har vi Texaco macken med tillbehör

Själva Caltex macken stod klar 2004 och det var väl lite genom den som väldigt många kommit i kontakt med honom, det var inte så många som hade byggt mackar för 20 år sedan. Macken i sig har en hel del attiraljer runt om kring sig som skyltar, oljeburkar, vattenkannor, telefonkiosk, cigarettautomat mm. I cigarett automaten finns det, eller fanns det oöppnade paket kvar. Vid ett tillfälle var det någon ljusskygg person som var dit och gjorde inbrott i automaten och stal paketen, skulle inte tro att smaken på dom cigaretterna var det trevligaste.

Bärgningsbilen som står utanför macken är en Ford Prefekt som skulle ha hamnat i skrotdöden då Skrot Pelle höll på under 70 talet, men den glömdes troligen bort så den plockades hem och byggdes om. Nu var den väl inte i det bästa skicket, jag ramlyftade den utan verktyg skrattar Sillen. Den med andra ord blev i två delar när man skulle ta reda på den.

Så är ni ute och åker efter E4 och kommer ner i Gnarp då svänger ni bara av ut mot kusten ca 1 mil då kommer ni snart ut till Sörfjärn Eller på Riks svenska ”SÖRFJÄRDEN” och familjen Silèns Residence det är helt klart värt att åka ut och titta på. Men tänk på att man skall visa respekt med alla dessa ställen som finns runt vårt land med mackar och annat, och tänka på att det är även ett hem där det bor personer och inte bara klampa in hur som helst.

Förutom frun Pia så figurerar det en del damer hemma hos Sillen

Förutom frun Pia så figurerar det en del damer hemma hos Sillen

Här har vi den så kalladePermobilen!

Här har vi den så kalladePermobilen!

Trädgårdskonst i alla dess former, SLÄNG DIG I VÄGGEN ERNST!

Amazon/Valiant spegeln och Saab 95 Soffan undrar om dessa saker fanns att köpa på ANA då man sålde både Saab o Plymouth

Amazon/Valiant spegeln och Saab 95 Soffan undrar om dessa saker fanns att köpa på ANA då man sålde både Saab o Plymouth

Herr Jan Silèn själv i egen hög person

Herr Jan Silèn själv i egen hög person